”Hankitaanko lapselle kolmen tonnin varusteet?” Hiihtoon toivotaan radikaaleja muutoksia, jotta laji säilyttää suosionsa Suomessa

Hiihdon harrastamisen kustannukset karkaavat jo monen perheen ulottumattomiin. Kilpavarustelu on myös huippu-urheilun ongelma.

hiihto
Hiihtäjiä ladulla.
Yle

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

Hiihto on muuttunut lähiliikunnasta suorituspaikkaurheiluksi. Asetelma on lajille monella tavalla hankala. Muuttoliike suuntautuu etelään, ja lumiraja karkaa samaan aikaan yhä ylemmäs pohjoiseen. Hiihtäjät ja olosuhteet ovat kaukana toisistaan.

Urheiluhullut-ohjelmassa keskusteltiin laajasti hiihdon isoimmista haasteista niin huippu-urheilun kuin lajin harrastamisen näkökulmasta.

- Kun olin itse lapsi, niin joka neljäs talvi oli huono lumitalvi. Nyt joka neljäs talvi on hyvä lumitalvi. Kun hyviä talvia ei ole peräkkäin, niin se purkaa tukiverkkoja harrastuksen ulkopuolelta. Esimerkiksi ammattimaisia ja osaavia suksikauppiaita ei ole, Espoon hiihtoseuran valmentaja Axa Sorjanen sanoo.

Hiihtoväen keskuudessa puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta, mutta konkreettiset toimenpiteet ovat toistaiseksi puuttuneet. Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen kertoo hiihtäjä Matti Heikkisen ehdottaneen jo aiemmin radikaaleja muutoksia lajiin.

– Heikkinen kehotti, että leikataan suksien määrää 50 prosenttia. No, tähän löytyy todella helppo ratkaisu. Ounastelen, että kilpahiihdossa 10-12 vuoden päästä mennään yhdellä tekniikalla. Ja se ei ole se suomalaisten rakastama perinteinen tekniikka, Holopainen sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan hiihdon kilpavarustelu olisi pysäytettävä nopeasti.

– Kohta ollaan tilanteessa, jossa kaikki isot hiihtomaat joutuvat omistamaan kaksi rekkaa. Suomella on siellä rekassa 1200 paria suksia. Se on aivan järjetön määrä, Holopainen sanoo.

Axa Sorjasen mukaan kilpavarustelu on ongelma myös juniorihiihdossa.

– Junnujen kilpasuksipari maksaa 12-vuotiaalle 250-300 euroa per pari. Jos vähänkin hiihdät tosissasi, niin syytä olisi olla kaksi paria molemmille hiihtotavoille, ja sitten vielä yksi treenipari, Sorjanen luettelee.

Tosissaan hiihtävän juniorin varustepakettiin kuluu nopeasti monta tuhatta euroa. Useampi suksipari, sauvat, monot ja vielä voitelut päälle.

– Välineisiin menee noin kolmen tonnin paukku. Tiukoilla oleva yksinhuoltaja miettii, että hankitaanko lapselle kolmen tonnin hiihtovarusteet, vai meneekö lapsi kympin vuosimaksulla shakkikerhoon, Sorjanen sanoo.

Hiihdon rajusti nousseet kustannukset ovat olleet ammattilaisten tiedossa jo pitkään.

– Ystäväni Sami Heiskanen, entinen huippuhiihtäjä, suksialan yrittäjä, sanoi jo 10 vuotta sitten, että hän aavisteli ongelmia lajille, kun tajusi junnukisojen parkkipaikoilla olevan liian hienoja autoja, Holopainen kertoo.

– Joo, kun vedetään Audi Q7:n hydraulinen takaovi auki kuin laivan keulanokka, ja sieltä otetaan aggregaatti hurisemaan, että saadaan voiteluvälineet ja koneharjat toimimaan. Ja siitä 11-vuotias tytär lähtee hiihtämään puolentoista kilometrin lenkkiä, Sorjanen kuittaa.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen ja hiihtovalmentaja, toimittaja Axa Sorjanen keskustelivat aiheesta laajasti Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta. Urheiluhullut kuullaan suorana lähetyksenä joka maanantai Radio Suomessa kello 18.05 ja podcastina Areenassa. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat