Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Mitä ihmettä? Lillehammerissa kilpaillaan tavalla, joka oli viimeksi suosiossa liki sata vuotta sitten

Lillehammerin yhdistetyn maailmancupissa nähdään tänään suhteellisen harvinainen kilpailu, kun massalähtönä hiihdettävä hiihto-osuus on ohjelmassa ennen mäkiosuutta.

yhdistetty hiihto
Johannes Rydzek
Johannes Rydzek.Tomi Hänninen

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Kymmenisen vuotta sitten yhdistetyssä kilpailtiin “normaalikilpailujen” lisäksi yhteislähtössä, sprinttissä, joukkueyhteislähtössä kuin jopa hurrikaanisprinttissä. Kisoihin riitti variaatioita enemmän kuin oli tarvettakaan.

Tänä päivänä henkilökohtaisten kilpailujen variaatiot ovat lähinnä sitä, hypätäänkö normaalista vai isosta mäestä. Hiihtoladulla matkan pituus on lähestulkoon aina 10 kilometriä, ellei kyse sitten ole niin sanotusta triplakisasta, jolloin kolmen osakilpailun avauskisassa hiihdetään 5 kilometriä ja päätöskisassa 15 kilometriä.

Lillehammerin toisena kisapäivänä kaikki on kuitenkin toisin: kilpailu aloitetaan 10 kilometrin yhteislähtökilpailuna ja yhden hypyn mäkiosuus hypätään vasta myöhemmin iltapäivällä.

Tällainen järjestys oli tuttua yhdistetyn kilpailijoille -20–40-luvuilla, mutta vuodesta 1952 lähtien hyppy on ollut kilpailun avausosuutena. Edellisen kerran yhdistetyn kilpailu on startannut yhteislähdöllä vuonna 2009 ja se oli tuolloin toistaiseksi viimeistä kertaa mukana arvokisoissa, Liberecin MM-kilpailuissa.

Yhdistettyä on muokattu vuosikymmenien saatossa runsaastikin ja muun muassa vuosina 1956–1992 olympiakisoissa urheilijoilla oli peräti kolme hyppyä käytössään. Niin sanottuun Gundersen-menetelmäänkin siirryttiin olympiakisoissa vasta vuoden 1988 kisoissa.

Maailmancupin kisoissa voitaisiin sääntöjen puitteissa tänä päivänäkin käyttää vielä sakkokierroskilpailua, mutta sitä ei ole kisattu sitten kauden 2012–2013. Sakkokierroskilpailu otettiin ohjelmistoon edellisellä kaudella.

Lue myös:

Voiko näin karua kisaa ollakaan? Suomalaiset kämppäkaverukset kilkkasivat toisensa ladulta, suksi katosi ja toinen hajosi: “Sen päätin, että en keskeytä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat