Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Nouseeko Kaisa Mäkäräinen jälleen maailmancupin voittajaksi? Lue kattava kausiennakko: "Uusia nousee huipulle joka vuosi"

Ampumahiihdon maailmancup alkaa sunnuntaina parisekaviestillä ja sekaviestillä Pokljukassa, Sloveniassa. Neljän kuukauden kisarummutuksen päästä maailmancupin voittajat ovat taas selvillä. Miehissä maailmancupin voitto on jälleen kahden kauppa. Naisissa tiellä maailmancupin voittoon on tilaa enemmän.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.EPA

Kaisa Mäkäräinen nappasi viime kauden viimeisellä hiihtokierroksella maailmancupin kokonaisvoiton itselleen, kolmannen kerran urallaan. Viime kauden avain cupin voittoon oli tasaisuus. Suomalainen oli 16 kertaa kymmenen parhaan joukossa. Palkintokorokesijoja irtosi seitsemän.

Voiko tammikuussa 36 vuotta täyttävä Mäkäräinen voittaa jälleen maailmancupin? Se riippuu siitä kuinka hyvin hänen hiihtovauhtinsa on sälilynyt jälleen yhden harjoituskauden aikana. Mäkäräinen itse on kertonut, että hiihtovauhti uuden maailmancupin alla ei ole niin hyvä kuin mihin hän on aikaisempina kausina samana ajankohtana tottunut.

– Voi olla toisaalta hyväkin juttu että Kaisa ei ole kunnossa vielä. Aikaisemmin hän joutunut odottamaan, että milloin kausi alkaa. Lumiajan harjoittelu on kuitenkin sujunut ihan hyvin, Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka mietiskelee.

Mäkäräisen ampumatarkkuus on ollut viime kaudet 83-84 prosenttia. Ampumapaikalla Mäkäräinen pystyy vielä kehittymään, osumaan tarkemmin ja toimimaan nopeammin. Ampumatarkkuus on tosin ollut viime vuodet 83-84 prosenttia ja hyppäys suuntaan tai toiseen olisi yllättävää. Viime kaudella hän ampui kertaalleen henkilökohtaisessa kisassa nollat. Mäkäräinen on ollut aikaisempina vuosina tasainen ja kiertänyt lähes poikkeuksetta kaikki maailmancupin kisat. Jatkuuko sama edelleen?

– Isoista, kovista maista tulee aina uusia tekijöitä maailmancupin huipulle. Maailmancupin voittaminen ei välttämättä ole yhtään sen helpompaa, vaikka kovia urheilijoita on lopettanut uransa ja osa etukäteen ajeltuna kovista on puolikuntoisia., Perunka kommentoi.

Luonnollisesti Mäkäräisen menestysmahdollisuudet kokonaiskilpailuissa riippuvat omien esitysten lisäksi myös muista. Lähtökohta uuteen kauteen on herkullinen.

Kuzmina haaveilee MM-menestyksestä, Dahlmeier on mysteeri

Viime kaudella maailmancupin voiton viimeisellä kilometrillä hävinnyt Anastasia Kuzmina on jälleen kova luu. Hänen eväät menestykseen ovat Mäkäräisen kaltaiset. Hiihtovauhti on hurja, suomalaistakin nopeampi. Ampumapaikalla slovakialainen on ailahteleva. Kuzmina on voittanut olympiakultaa historiallisesti kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa.

MM-kisoissa suurin menestys on puolestaan kiertänyt. Maailmanmestaruuden voittaminen onkin Kuzminan haaveena tällä kaudella. Jos kausi ei lähde menestyksekkäästi liikkeelle saattaa Kuzmina jättää kisoja väliin juuri MM-unelmaa ajatellen.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Laura Dahlmeierin vire on arvoitus. Parhaassa kunnossa ollessaan Dahlmeier olisi suurin suosikki maailmancupin voittajaksi, kuten toissa kaudella kävi. Dahlmeier on kuitenkin kärsinyt harjoituskauden aikana jatkuvista terveyshuolista ja hän joutui syksyllä keskeyttämään harjoittelun. Saksalainen aloitti harjoittelun uudestaan vasta pari viikkoa kauden alkua, ja on mysteeri, milloin Dahlmeier avaa ylipäätään kautensa. Kauden avaus voi siirtyä vuoden 2019 puolelle, koska hän ei halua kilpailla keskenkuntoisena.

Saksalaistähti jättää herkästi kisoja väliin, jos on pienikin pelko loukkaantumisesta tai sairastelun pahentumisesta. Jos Dahlmeier on kunnossa, on teräshermoista saksalaista vaikea lyödä. Hochfilzenin MM-kisat 2017 olivat jättipotti - viisi MM-kultaa ja hopea. MM-kisat Östersundissa maaliskuussa on Dahlmeierin tämän kauden pääkohde.

Alkukauden mielenkiintoisin nimi on norjalainen Tiril Eckhoff. Jo edellisinä vuosina kovaa hiihtänyt norjalainen on ollut kauden alla hirmuisessa hiihtovireessä ja voitti katsastuskisat kotimaassaan kaksi viikkoa ennen maailmancupin alkua. Aivan kauden alla tuli kuitenkin hieman takapakkia, kun 28-vuotiaaseen norjalaiseen iski flunssa.

Eckhoffin ongelmat ovat ampumapaikalla. Maailmanmestari ja olympiamitalisti voi parhaimmillaan voittaa tai jäädä kokonaan maailmancupin pisteiden ulkopuolelle. Eckhoff saattaa tehdä talven aikana saman tempun kuin suomalainen Mari Eder - tavoitella paikkaa maastohiihdon MM-sprinttiin. Eckhoff saanee ainakin mahdollisuuden maastohiihdossa.

– Tiril on tosi kovassa kunnossa. Onkin todella jännä nähdä kuinka kovassa kunnossa hän oikein on ja onko kilpailunhallinta kehittynyt?

Dahlmeierin ohella toinen menestysvalmis saksalainen, Denise Herrmann voitti viime kaudella kaksi kilpailua kauden alussa. Vasta pari kautta ampumahiihdossa kilpaillut Herrmann ei sen jälkeen enää onnistunut nousemaan palkintokorokkeelle, muutaman kerran kuuden kärkeen kyllä. Ampumapaikan tasaisuus on puuttunut, joko tällä kaudella kulkee paremmin? Hiihtovauhti riittää voittoihin asti.

Italialla on laittaa kärkikahinoihin kaksi kovaa tekijää. Dorothea Wierer ja Lisa Vittozzi. 28-vuotias Wierer on ollut neljänä edellisenä kautena seitsemän parhaan joukossa kokonaiskilpailussa. 2014-2015 kausi oli paras, jolloin hän oli peräti kolmas. Kaksi edellistä kautta ovat olleet hieman vaisumpia, vaikka muutamia palkintokorokesijoja onkin tippunut ja kokonaissijoitus on kaksi kertaa viides.

Kesän rullakisoista löytyy Wiererin kannalta postiivisia merkkejä. Tosin rullamenestyksen siirtäminen lumelle ei ole itsestäänselvyys. Wierer aikoo tämän hetken suunnitelmiensa mukaan päättää uransa 2020 Anterselvan kotikisavuoteen. Nyt olisi Wiererin kannalta oiva kausi palata kokonaiscupissa ainakin kolmen parhaan joukkoon.

Nuoret haastajat

Huipulla olisi tilaa uusille tulokkaille, kun moninkertainen arvokisavoittaja ja maailmancupin ykkönen Darja Domratshevakin on lopettanut. 22-vuotias Justine Braisaz aloitti viime kauden hyvin ja piti kisan verran maailmancupin johtajan keltaista liiviäkin. Braisaz kuitenkin romahti vuodenvaihteen jälkeen. Nuorella, boheemilla ranskalaisella on ainekset maailman huipulle.

Vuoden vanhempi italialainen Lisa Vittozzi on myös noususuhdanteessa. Viime kaudella hän väläytteli jo palkintokorokkeelle asti. Vittozzi hyötyy Italian valmennussysteemistä. Eliittiryhmä, Wierer ja Vittozzi sekä miehistä Lukas Hofer sekä Dominik Windisch, ovat harjoitelleet omana ryhmänään ja valmentajilta riittää jokaiselle nelikosta aikaa. Vittozzi on erinomainen, nopea ampuja. Hiihtovauhdissa hän on toistaiseksi antanut kärjelle tasoitusta.

23-vuotias Hanna Öberg jysäytti paukun voittamalla Etelä-Koreassa olympiakultaa. Viiden renkaan tapahtuma sujui muutenkin mainiosti. Tulevan kauden päätavoite on luonnollisesti MM-kotikisat maaliskuussa Östersundissa. Mikäli kehitys on jatkunut, nousee Öberg myös pitkän maailmancupin aikana palkintokorokkeelle yksittäisissä kisoissa. Koko kauden jatkuva menestys olisi jättiyllätys.

– Kauden avauksessa näkee tosi hyvinkin suuntaviivoja kauteen. Kausi on tosin niin pitkä, että kaikilla vire ei kestä, kuten Braisazilla viime kaudella. Ja osa ei ole vielä joulukuussa parhaassa iskussaan, Perunka sanoi.

Maailmancupin kokonaiskamppailun kannalta ratkaisevaksi seikaksi saattaa muodostua Kanadan ja Yhdysvaltojen kilpailut helmikuussa. Ketkä jättävät Atlantin takaisen kiertueen väliin ja ketkä kilpailevat kauden kaikki kisat? Maailmancupissa jätetään jälleen kaksi huonointa kisaa pois laskuista. Pohjois-Amerikassa kilpaillaan yhteensä neljä henkilökohtaista kisaa, joten maailmancupin kokonaiskilpailua ajatellen reissun väliin jättäminen voi olla kohtalokasta.

Joko Tero Seppälä nousee kymmenen parhaan joukkoon?

Suomalaismiehiltä tuli muutamia ilonpilkahduksia viime kaudella. Tero Seppälä hiihti ja ampui neljästi maailmancupin pisteille sekä olympiakisoissa hän oli pikakilpailun 20:s ja takaa-ajon 25:s. Olli Hiidensalo onnistui niin ikään olympiakisoissa ollen pikakisassa 19:s. Seppälällä on tulevalla kaudella aineksia yksittäisissä kisoissa sijoille 10-20. Nolla-ammunnalla parhaimmillaan jopa kymmenen parhaan joukkoon. Ne nolla-ammunnat ovat tosin toistaiseksi puuttuneet.

– Toiveissa toki olisi, että Tero jatkaa yhä paremmalle tasolle. Hän on potentiaalinen kaveri. Tero on yrittänyt saada ammuntaan laatua kesäharjoituskaudella, Perunka valottaa Seppälän tilannetta.

Miesten maailmancupin kokonaisvoitto on mennyt Martin Fourcadelle seitsemän kertaa peräkkäin. Fourcaden viime kausi oli huikea. Hän oli maailmancupissa 20 kertaa palkintokorokkeella. Kisoja oli 22. Kaiken lisäksi Fourcade jätti yhden kisan kokonaan kilpailematta. Ranskalainen menestyi myös olympiakisoissa vaikka ei jokaiselta matkalta kultaa tai mitalia ottanutkaan.

Viime kaudella Johannes Bö pisti varsinkin ennen vuodenvaihdetta hyvin kampoihin, mutta ei pysynyt ranskalaisen mukana kauden loppuun asti. Norjalaisella olympiavoittajalla on ollut vaiherikas kesä. Bö meni kesällä naimisiin, harjoituskauteen mahtui tuskailua terveysmurheiden ja aseongelmien kanssa. Lähtökohta ei ole paras mahdollinen, mutta Bö on silti Fourcaden ykköshaastaja.

– Norjan miesten valmentaja Siegfried Mazet viestitti, että hän ei ole yhtään huolissaan, vaikka noita vastoinkäymisiä onkin ollut. Johannes tulee sieltä. Sjusjöenissäkin ampui nollat kauden alla kisassa. Hiihtovauhdin potentiaalin tietää kyllä, Perunka kertoo.

Yksittäisissä kisoissa kaksikon edestä voi viedä ykkössijan, onhan kyseessä vaiherikas laji. Etenkin kun mennään arvokisoihin, slovenialainen Jakov Fak on vahva. Fak on saanut harjoitella kaksi vuotta putkeen terveenä, se lupaa hyvää seitsemänkertainen arvokisamitalistille myös maailmancupissa. Vaikka joku ottaa hyppäyksen kohti maailmancupin kärkeä, tulee cup-suosikki kaksikosta Martin Fourcade-Johannes Bö.

Lue myös:

Viime kaudella cupin kokonaisvoittoa juhlinut Kaisa Mäkäräinen on kauden kynnyksellä epävarmempi kuin aikoihin – “Luotan siihen, että jospa se kunto ehtisi vielä tulla”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat