Suora

  • Urheiluruutu

NHL:ään "vaihto-oppilaaksi" lähtenyt Tomi Mäki on todellinen poikkeustapaus nykyjääkiekossa – yli kymmenen vuotta nelosketjussa puurtanut seuraikoni liittyi jopa Jokerien faniryhmän jäseneksi

Tomi Mäki nousee sunnuntaina Jokerien kaikkien aikojen ottelutilastossa kärkipaikalle, kun Jokerit kohtaa Slovan Bratislavan Helsingissä.

KHL
Tomi Mäki
Tomi Mäki on pelannut urallaan Suomessa vain Jokereissa.AOP

Seurauskollisuus on nykyjääkiekossa katoava luonnonvara. Siinä missä vielä 1980-luvulla oli tavallista tehdä vuosikymmenen mittainen ura samassa joukkueessa, tällä vuosituhannella pelaajat vaihtavat joukkuetta parin vuoden välein.

Suomesta tulee mieleen vain kaksi 2000-luvulla poikkeuksellisen pitkän uran yhdessä joukkueessa tehnyttä pelaajaa: SaiPan Ville Koho ja Jokerien Tomi Mäki.

Mäki, 35, pelaa tänään sunnuntaina 618 runkosarjaottelunsa Helsingin Jokerien paidassa, kun Slovan Bratislava saapuu Helsingin Areenaan vieraaksi. Hän nousee Jokerien kaikkien aikojen ottelutilastossa kärkipaikalle ohi Jani Ridan. Mäen otteluennätystä ei rikota todennäköisesti koskaan.

Mäki pelaa 15:ttä kauttaan Jokerien edustusjoukkueessa. Työteliäs, luotettava ja fanien arvostama laitahyökkääjä on viettänyt suuren osan tuosta ajasta nelosketjussa. Vastuu on pienentynyt entisestään Jokerien KHL-vuosien aikana.

Mikä Mäkeä motivoi marraskuun pimeinä iltoina jatkamaan vuodesta toiseen samassa roolissa samassa joukkueessa?

Miksi ihmeessä hän ei ole koskaan lähtenyt muualle kokeilemaan, toisivatko uudet virikkeet suurempaa vastuuta ja kiekollista kehitystä?

Kerran Mäki tosin lähti kokeilemaan siipiään, kaikkien yllätykseksi NHL:ään.

"Lähteekö se sinne vaihto-oppilaaksi"

Jokereista katosi syksyllä 2005 pelaajia kuin nyky-Ässistä valmentajia. Valtteri Filppula ja Tim Thomas tekivät NHL-sopimukset kauden kynnyksellä. Samassa muuttoaallossa Pohjois-Amerikkaan lähti myös Mäki.

Calgary Flames tarjosi neljännen kierroksen varaukselleen NHL-sopimusta, mikä tuli monelle yllätyksenä. Parikymppinen Mäki oli toki esiintynyt edukseen nuorisomaajoukkueissa, mutta Jokereissa hänen roolinsa oli ollut alemmissa ketjuissa.

Kun tieto Mäen NHL-sopimuksesta tavoitti Jokerien pukukopin, Petri Pakaslahti lohkaisi: “lähteekö se sinne vaihto-oppilaaksi”.

– En missään nimessä lähtenyt vaihto-oppilaaksi, Mäki nauraa nyt.

– Siitä on tullut hauska huumorijuttu. Olemme sitä asiaa käyneet moneen otteeseen huumorilla läpi. En kanna kommentista kaunaa.

Mäen “opiskelijavaihto” kesti lopulta kolme vuotta. Pelejä tuli pääasiassa farmiliiga AHL:n puolella, mutta joulukuussa 2006 Mäki pääsi kokeilemaan myös tarunhohtoisen puolella. Ottelu Minnesota Wildia vastaan jäi NHL-uran ainoaksi.

Tomi Mäki NHL:ssä
Tomi Mäki (oik.) uransa ainoassa NHL-ottelussa Calgary Flamesin paidassa.Dale MacMillan / Getty Images

Kesällä 2008 Mäki palasi Jokereihin.

– Sain Pohjois-Amerikassa kiekollista vastuuta ja tuntui, että menen eteenpäin. Tarkoitus tänne palatessa oli ottaa seuraava askel kiekollisesti, Mäki sanoo.

Mäki sai Jokereihin palattuaan vastuuta kärkiketjuissa ja ylivoimalla. Pistelinkoa hänestä ei kuitenkaan koskaan tullut.

– Jostain syystä se ei mennyt, kuten olisin toivonut. Tiedostan, että se on syy, miksi en koskaan lähtenyt takaisin NHL:ään.

Mäen piti keksiä muita tapoja auttaa joukkuetta.

Kymmenen viime vuoden ajan Mäen pääasiallinen asemapaikka on ollut Jokerien nelosketjussa. Hän on kuitenkin profiloitunut pelaajaksi, joka pystyy pelaamaan tasaisen varmasti roolissa kuin roolissa. Muutaman kerran Mäki on nähty jopa ykkösketjun sentterinä.

Mäki on valmentajien luottopelaaja ja nauttii pukukopissa kanssapelaajien arvostusta.

– Minulla ei ole suuria vahvuuksia, mutta ei ole suuria heikkouksiakaan. Vuosien varrella on tullut kaikki pelipaikat kokeiltua puolustajasta lähtien, mutta veskariksi en ole vielä lähtenyt, Mäki sanoo.

Jokerit-ura alkoi seitsemänvuotiaana

Todellisuudessa Mäen Jokerit-ura on kestänyt pidempään kuin 15 vuotta. Hän aloitti Jokerien junioreissa seitsemänvuotiaana vuonna 1990. Sen jälkeen tuo kolme vuotta Pohjois-Amerikassa on ainoa ajanjakso, jonka hän on pelannut muualla.

– Jokerit merkitsee minulle enemmän kuin pelkästään pelaamista. Olen viettänyt ison osan lapsuudestani hallilla. Jokerit, kaikki ne ihmiset, valmentajat ja tukihenkilöt, ovat olleet merkittäviä kasvattajia, Mäki kiittelee.

Tomi Mäki talviklassikossa
Tomi Mäki (vas.) HIFK:ta vastaan talviklassikossa vuonna 2014.AOP

Mäki aloitti Jokereissa otolliseen aikaan. Jokerit-ilmiö oli syntymässä Teemu Selänteen johdolla. Ensimmäinen Suomen mestaruus tuli vuonna 1992. Sen jälkeen kultajuhlia vietettiin lähes joka vuosi.

– Muistan kun pikkupoikana katsottiin Stadin vanhan jäähallin rappusilla pelejä. Sinne mentiin puoltatoista tuntia aikaisemmin katsomaan lämmittelyt ja kaikki, Mäki kertoo.

Selännettä, Otakar Janeckya ja kumppaneita ihaillut pikkupoika unelmoi, että pääsisi vielä jonain päivänä pukemaan narripaidan päälleen SM-liigassa.

Jos hän olisi tuolloin tiennyt päätyvänsä myöhemmin pelaamaan samassa ketjussa Petri Variksen ja Juha Lindin kanssa, tieto olisi voinut olla nuorelle pojalle liikaa.

– Nuorena katsoin 1990-luvun pelaajia ja Jokerit-legendoja ylöspäin. Hirveän monen kanssa olen saanut myöhemmin joko pelata tai sitten he ovat olleet muuten tässä mukana. On ollut kullanarvoista imeä heiltä oppia.

Moni epäili riittääkö taso KHL:ään

Mäen unelma toteutui syyskuussa 2001. Hän oli 13. hyökkääjä kauden avausottelussa Tampereen Ilvestä vastaan, mutta jossain vaiheessa päävalmentaja Raimo Summanen päästi nuoren lahjakkuuden pelaamaan. Mäki syötti Tuomo Ruudun maalin, kun Jokerit voitti 7–4.

Kaudella 2001–02 Mäki pelasi edustusjoukkueessa kahdeksan ottelua. Kausi päättyi mestaruusjuhliin, mutta Mäki ei pienen ottelumääränsä vuoksi saanut nimeään Kanada-maljaan.

– Voittaminen on se, mikä motivoi yhä. Tavallaan sain kokea sen 2002 mestaruuden, vaikka en nimeäni mestaruuskannuun saanutkaan.

Seuraavalla kaudella tuli liigauran ensimmäinen maali läpiajosta Tapparaa vastaan. Hannu Jortikan aikakaudella vuosina 2003–05 Mäki kehittyi luottopelaajaksi puolustavaan rooliin.

Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen Mäki sai Glen Hanlonin ja Hannu Aravirran joukkueissa toisinaan suurempaa kiekollista vastuuta, mutta Erkka Westerlundin alaisuudessa (2010–12) hän palasi puolustavampaan rooliin.

Moni epäili, riittääkö Mäen taso, kun Jokerit ilmoitti yllättäen siirtyvänsä KHL:ään kesällä 2013.

– Tämä on todella kova sarja. Ottelutahti on tiivis ja matkustamista on paljon, eikä yhtään helppoa iltaa ole. Se on haastanut pelaajana äärimmilleen, mikä on ollut todella inspiroivaa ja hienoa, Mäki sanoo.

Tomi Mäki taklaa
Tomi Mäki taklaa tarvittaessa kovaa.AOP

KHL:ssä Mäki on joutunut tyytymään rotaatiopelaajan rooliin. Hän on kuitenkin kiistatta osoittanut viiden vuoden aikana pärjäävänsä myös itäliigan kiivaassa tahdissa. Tällä hetkellä hän on Steve Mosesin ohella ainoa Jokerien pelaaja, joka oli mukana myös viimeisellä SM-liigakaudella 2013–14.

– Jälkeenpäin voi sanoa, että KHL on ollut Jokereille ja suomalaiselle jääkiekolle hieno juttu, kun olemme saaneet tänne näin laadukasta jääkiekkoa.

KHL-kritiikkiä mahdoton olla kuulematta: "Ihmisten reaktio on tietyllä tapaa ymmärrettävä"

Jokerien KHL-projekti on kerännyt paljon soraääniä. Suomalaisjoukkueen pelaamista venäläisjohtoisessa sarjassa ei katsota hyvällä. Seuran liiketoiminta ei myöskään ole kestävällä pohjalla. Jokerien venäläisomistajat kuittaavat vuosittain noin kymmenen miljoonan euron tappiot.

Osa faneista on hylännyt joukkueen. Myös satunnaiskatsojat boikotoivat pelejä Venäjän harjoittaman politiikan takia.

Meidän tehtävämme on keskittyä pelaamiseen ja hoitamaan asiat niin hyvin kuin mahdollista.

Tomi Mäki

Mäen rentoutunut olemus muuttuu varautuneeksi, kun haastattelussa siirrytään tähän aiheeseen. Ikijokerilta on kuitenkin kysyttävä, miltä negatiivinen keskustelu Jokerien ympärillä tuntuu pelaajan näkökulmasta.

– Pelaajana ei millään muotoa pysty vaikuttamaan. Meidän tehtävämme on keskittyä pelaamiseen ja hoitamaan asiat niin hyvin kuin mahdollista. Keskustelua on kuitenkin mahdoton olla kuulematta.

Mäki punnitsee sanansa tarkkaan.

– Ihmisten reaktio on ollut tietyllä tapaa hyvin ymmärrettävä. Epätietoisuus herättää epäilyksiä ja KHL:n ympärillä on ollut paljon negatiivista, hän sanoo.

Toisaalta KHL-pelit ovat tuoneet uutta yleisöä areenan katsomoihin, Mäki muistuttaa.

– Kun homma lähti rullaamaan hyvin ja voitimme pelejä, ihmiset huomasivat, että tämähän on tosi hienoa jääkiekkoa. Mielestäni lumipallo alkoi pyöriä ensimmäisestä kaudesta lähtien toiseen suuntaan, ja alkoi tulla paljon positiivista huomiota.

Tavoitteena Gagarin Cup

Jokerit on pelannut jokaisella KHL-kaudellaan pudotuspeleissä. Parhaimmillaan joukkue on edennyt pudotuspelien toiselle kierrokselle.

Viime kaudella Jokerit oli vahvan runkosarjansa ansiosta loppusijoituksissa viides. Siitä ei periaatteessa ole enää pitkä matka mestaruuteen, mutta KHL:n suurseurat kokoavat joukkueensa merkittävästi suuremmalla budjetilla kuin Jokerit.

Mäki uskoo silti, että mestaruus on mahdollinen. Se motivoi jatkamaan kovaa työtä marraskuun pimeinä iltapäivinä.

– Se tässä kihelmöi, että olisi makeaa voittaa mestaruus, Mäki sanoo.

– Meillä on myös äärimmäisen hyvä joukkue ja kivaa yhdessä. Kauteen kuuluu ylä- ja alamäkiä, mutta tämä prosessi kokonaisuudessaan motivoi. Kaikilla on se fokus ja ajatus, että keväällä pärjätään.

Tomi Mäki
Tomi Mäki Helsingin areenan uumenissa perjantaina.Joska Saarinen / Yle

SM-liigassa pelatessaan Jokerit oli käytännössä mestarisuosikki joka vuosi, vaikka tällä erää viimeinen Suomen mestaruus tuli vuonna 2002. Mäki on muutaman kerran vuosien varrella harkinnut lähtevänsä muualle, mutta lopulta hän on päättänyt jatkaa Jokereissa.

– Minulle tämä yhtälö on toiminut ja olen siitä kiitollinen. Olen saanut vastuuta ja varmasti on pitänyt tehdä asioita oikein, että olen saanut olla täällä.

Moni muu NHL-pelejä vyölleen saanut pelaaja olisi vaihtanut maisemaa parin nelosketjussa vietetyn vuoden jälkeen.

Pelaajien vapaan liikkuvuuden mahdollistaneen Bosman-säännön (1995) jälkeen viidenkin vuoden yhtäjaksoinen ura yhdessä joukkueessa on ollut harvinaisuus.

– Se on tätä päivää. Jääkiekko on bisnestä, se pitää muistaa. Pelaajat vaihtuvat ja taustalla on monia erilaisia syitä.

Faniryhmän jäseneksi tänä syksynä

Siirto muualle olisi voinut tuoda uudenlaisen piristysruiskeen Mäen uralle. Jääkiekko tarjoaa myös hienoja mahdollisuuksia lähteä ulkomaille, jotka ovat nyt jääneet kokematta.

Toisaalta vastapainoksi seurauskollisuudelleen Mäki on saanut arvostetun aseman fanien silmissä ja Jokerien organisaatiossa.

Tänä syksynä Mäki liittyi Jokerien faniryhmän Eteläpääty ry:n jäseneksi.

– Alkukaudella oli ottelu, jossa en pelannut. Kävelin hallin käytävillä ja jätkät huikkasivat ständiltä, että tulepas hakemaan jäsenyytesi täältä. Olin, että ilman muuta, Mäki kertoo.

Tomi Mäki teki maalin
Tomi Mäki on tehnyt tällä kaudella yhden maalin. Tässä hän tuulettaa sitä Marko Anttilan kanssa.AOP

Jokerit on Mäelle rakas asia, mutta hän ei vielä tiedä, nähdäänkö hänet tulevaisuudessa eteläpäädyssä huutamassa kannustuslauluja. Aikeissa on pelata jääkiekkoa tämänkin kauden jälkeen.

– Minulla on intoa ja virtaa vielä, mutta en ole miettinyt hirveän pitkälle. Kaikki fokus ja energia on tässä kaudessa.

On mahdollista, että Mäki pelaa uransa ehtoopuolella vielä muualla kuin Jokereissa.

Voi olla, että jonain päivänä seuralegenda nähdään jälleen Jokerien penkin takana. Monitoimimies valmensi Jokereita hetken aikaa kaudella 2012–13, kun Tomi Lämsä ja Tomek Valtonen kärsivät toimitsijakieltojaan ja Mäki oli loukkaantuneena.

Ikijokerin tulevaisuden kuvioita on turha arvailla sen enempää. Mäki vaikuttaa ihmiseltä, jonka pyrkimys on elää hetkessä niin hyvin kuin mahdollista.

Sen vuoksi Mäki ei ollut vielä haastattelupäivänä perjantaina miettinyt paljoakaan sunnuntain juhlaottelua.

– Tämä ohjelma on niin hektinen, että siinä on kiinni ja keskittyy vain arjen toimintaan. Nyt kun kaverit ja sukulaiset ovat alkaneet kyselemään ottelusta, niin totta kai se on tullut mieleen.

– Luvassa on varmasti erityinen ilta.

Jokerit kohtaa sunnuntaina Slovan Bratislavan KHL:n runkosarjaottelussa kello 16 alkaen Helsingissä.

Lue myös:

Eteläpääty Ry:n jäsen teki Jokereille KHL-maalin - Katso viiden maalin erä

Vesalaiselta komea maali Jokerit-debyytissä – vertailu Eeli Tolvaseen sai purskahtamaan nauruun: "Onneksi sain sen yhden, etten jäänyt nollille"

Harkimo pyörtää puheitaan Jokerien uudesta omistajasta: "En ole sanonut, että kauppoja on tehty"

Jokerit haastettiin oikeuteen maksamattomien palkkioiden takia – kiista koskee Zapolskin ja Heleniuksen taustalla toiminutta agenttia

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat