Suora

  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Susijengin taistelu MM-kisapaikasta jatkuu – kokoonpanoon palaava Petteri Koponen odottaa fyysistä Bosnia-kamppailua

Petteri Koponen tuo kokemusta ja rauhaa Balkanin höyrykattilaan.

Maajoukkuekoripallo
Petteri Koponen lähikuvassa.
Jussi Nukari / Lehtikuva

ZENICA. Sarajevolla on erityinen kaiku suomalaisten urheilufanien sydämessä. Tosin siitä on ehtinyt vierähtää jo jokunen vuosi, kun Marja-Liisa Kirvesniemi sivakoi kolme olympiakultaa ja Matti Nykänen täydensi kaikkien aikojen kisat suurmäen kullalla. Yhä tänä päivänä paikallinen taksikuski huudahti kuitenkin iloisesti ”Nykanen”, kun hän kuuli toimittajalauman olevan Suomesta.

Maanantai-iltana tulessa Sarajavon kupeessa, tehdaskaupungissa Zenicassa, on miesten koripallomaajoukkue. Perjantain jatkoaikatappio Venäjälle nosti pienen muurin joukkueen eteen, ajatellen Kiinan MM-kisoja 2019. Kaikki on kuitenkin edelleen Susijengin omissa käsissä.

Venäjä on yhden voiton edellä, kun Suomella on jäljellä maanantain Bosnia Hertsegovina -ottelu sekä helmikuun ikkunassa Ranska kotona ja mahdollisesti kaiken kruunaava Venäjä-kamppailu vieraissa. Jos kaikki jää viimeisen Venäjä-visiitin varaan, riittää Susijengille kisalippuun kolmen pisteen voitto.

Tosin sekään ei ole helppoa, kuten perjantain ottelu osoitti. Yli kymmenen pisteen johto suli viimeisillä sekunneilla jatkoaikatappioksi.

– Totta kai se harmitti. Peli oli ihan omissa käsissä, ja ehdin jo kotona tuulettaa hetken voittoa. Mutta se on koripalloa, Susijengin vahvuuteen palaava Petteri Koponen kertoi Yle Urheilulle.

Koposen kokemusta olisi pelin viimeisillä minuuteilla todellakin tarvittu. Suomi sortui pallonmenetyksiin omassa päässä eikä onnistunut tekemään yhtään pelitilannekoria viimeisten seitsemän minuutin aikana. Ranskan EM-kisoissa 2015 Koponen oli juuri se pelaaja, joka otti jatkopaikan ratkaisseen heiton Venäjää vastaan ottelun loppuhetkillä.

– Tietysti pyrin tuomaan joukkueeseen johtajuutta ja auttamaan eri tilanteissa. Bosnia on kyllä kinkkinen vastustaja. Heillä on paljon isoja ja vahvoja pelaajia. Onneksi tässä on oltu mukana jo niin monta vuotta, että kuviot palaavat muistiin nopeasti, Koponen mietiskeli ottelun aattona.

Shawn Huff puolustaa venäläistä Dimitri Kulaginia vastaan.
Susijengi menetti selvän johdon Venäjää vastaan viime viikon MM-karsintaottelussa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen miehistöön on tullut muutama muutos Venäjä-ottelusta. Koponen ottaa siis oman paikkansa joukkueen pelintekijänä. Juho Nenonen tulee niin ikään hämmentämään vastustajaa omilla vahvuuksillaan, ja Baltian tusinaan mahtuu myös Topias Palmi.

– Petteri tuo hirveän määrän itseluottamusta ja kokemusta, kyllä hän siinä mielessä helpottaa valmentajan työtä. Matti Nuutinen sai puolestaan Venäjä-ottelun lopussa tällin ja on sen takia sivussa, kertoi päävalmentaja Henrik Dettmann.

Bosnia-Hertsegovina on kahdella voitolla ja seitsemällä tappiolla K-lohkon jumbona. Joukkue on kuitenkin pelannut tasaväkisiä kamppailuja lähes kaikkia vastaan. Suomi voitti syyskuussa kotiottelunsa 85–81. Perjantaina Bosnia hallitsi kamppailua Burgariaa vastaan ensimmäisen puolikkaan, mutta nöyrtyi lopussa.

– Koripallokulttuurin kehdossa riittää varmasti tunnelmaa. Vastassa on hyvin fyysinen joukkue, joka pelaa erittäin kovaa. Tarkkana täytyy olla taas levypallopelissä. Se pitää hoitaa kotiin, Dettmann pohti.

Venäjä-pelissä Suomi hallitsi levypallopeliä viimeistä neljännestä lukuun ottamatta. Sen herpaantuminen olikin yksi tappion syy.

– Pelaajat oivaltavat tällaisen asian ja tietävät kyllä, mistä on kyse. Ei tästä asiasta tarvitse enää puhua. Kentällä teot puhuvat sitten puolestaan, Dettmann kuittasi.

Millä tavalla Susijengi lähtee sitten hakemaan tehoja hyökkäyspäässä?

– Bosnia pelaa kohtuullisen passiivista peliä, mikä myös passivoittaa meitä. Joskus se on meille vaikeaa. Täytyy siis vain pitää pallo liikkeessä, Dettmann tiivisti.

Lähetys ottelusta Bosnia-Hertsegovina – Suomi alkaa TV2:ssa kello 19.55.

Lue myös:

Mikä trilleri! Susijengin MM-haaveille karu kolaus – Suomi menetti johtonsa Venäjää vastaan loppuhetkillä

Susijengiltä karmea romahdus – huono levypallopelaaminen aloitti pelin sotkeneen kierteen: "Emme päässeet omaan pelirytmiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat