Suora

  • Lentopallon EM, Kreikka - Suomi
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Päävalmentaja vaikenee Heikkisen terveystilanteesta – kertoo, miksi konkarinimi nousee joukkueeseen: ”Karppa on hyvässä kunnossa tai sitten muut ovat huonossa kunnossa"

Matti Heikkinen ei kisaa tänä viikonloppuna maailmancupin kisoissa Beitostölenissä. Suomen maajoukkuen päävalmentaja Matti Haavisto on hiljaa tähtihiihtäjän kunnosta.

hiihto
Matti Haavisto.
Matti Haavisto.Tomi Hänninen

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto vaikenee tähtihiihtäjä Matti Heikkisen tilanteesta. Heikkinen jätti kesken sunnuntaina Lillehammerin kisan terveysongelmien takia. Hiihtoliitto tiedotti sunnuntai-iltana, että Heikkinen kävi Lillehammerissa sairaalassa kisan jälkeen rintarangan alueen kiputilan takia.

– En ole tänään keskustellut Matin kanssa. Sovimme myös, että Matti tiedottaa itse. Nämä ovat terveyteen liittyviä juttuja, niin kenelläkään muulla kuin Matilla ei ole lupa kertoa, Haavisto kertoo Yle Urheilulle.

Haavisto kertoo, että tällä hetkellä ei ole kuitenkaan keskusteltu kuin vain tulevasta Beitostölenin kisaviikonlopusta. Esimerkiksi Davosin maailmancup ja sitä seuraava Tour de Ski on vielä auki Heikkisen kohdalla.

– Emme ole keskustelleet niistä. Sovimme ainoastaan, että ensi viikonloppu jää väliin. Katsotaan sitten tällä viikolla ja ensi viikolla tilannetta, Haavisto muotoilee.

Yllätysnimi Beitostölenin joukkueessa on Kari Varis. Hän oli viikonloppuna Rukalla FIS-kilpailuissa 15 kilometrin vapaan kisassa toinen. Varis oli paras suomalainen ennen myös maajoukkueeseen Beitostöleniin valittua Juuso Haaralaa. Kisan voitti Puolan Dominik Bury.

Kari Varis
Kari Varis vuonna 2014.Tomi Hänninen

– Rukan FIS-kilpailut oli sovittu tarkkailuksi, kun Beitostölenin ja Davosin joukkueeseen oli tarkoitus valita urheilijoita. Kari nousi joukkueeseen niiden hiihtojen perusteella, Haavisto sanoo.

Varis on viimeksi ollut mukana ulkomailla maailmancupin kisoissa lähes kuusi vuotta sitten, kun hän keskeytti tammikuussa 2013 Ranskan La Clusaz’ssa 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisan.

Mitä tämä kertoo suomalaisen mieshiihdon tilasta, että 35-vuotias hiihtäjä nousee tässä vaiheessa syksyä pitkän tauon jälkeen maailmancupin joukkueeseen?

– Karppa on hyvässä kunnossa tai sitten muut ovat huonossa kunnossa. Mutta parhaat valitaan joukkueeseen. Matti ei pääse lähtemään nyt, niin Karppa tulee joukkueseen mukaan, Haavisto sanoo.

– Kisaamme myös sunnuntaina kahdella viestijoukkueella. Meillä on miehissä ja naisissa kahdeksan hiihtäjää mukana. Kuusi pääsee hiihtämään henkilökohtaisen matkan lauantaina.

Henkilökohtaisten matkojen (naisten 15 kilometriä ja miesten 30 kilometriä vapaalla) hiihtäjät nimetään perjantaina.

Kerttu Niskasen vauhti on arvoitus

Naisten puolella maailmancupin palaa Lillehammerin kisaviikonlopun huilannut Kerttu Niskanen. Hän oli Rukalla 30:s ja jätti viime viikonlopun Lillehammerin kisat väliin.

– Juttelin eilen Kertun valmentajan kanssa. Siellä on otettu kevyesti viime viikko. Vauhti on Kertulta arvoitus, mutta uskon Kertun palaavan Rukaa paremmalla tasolla. Siinä oli kuormittuneisuuden oireita, Haavisto sanoo.

Kerttu Niskanen
Tomi Hänninen

Naisten puolella odotetaan paljon Krista Pärmäkoskelta ja Lillehammerissa tasonnostoon tehneeltä Susanna Saapungilta. Pärmäkoski on takonut alkukaudesta tasaisesti viidettä ja kuudetta sijaa. Saapunki oli lauantaina Lillehammerissa 21:s vapaan kympillä ja sunnuntaina perinteisen kympin takaa-ajokisan jälkeen lopputuloksissa 20:s.

– Susanna hiihti hyvin varsinkin vapaalla Lillehammerissa ja myös perinteisellä. Hän otti parhaita sijoituksia, mitä on koskaan maailmancupissa hiihtänyt. Nyt on Susannalle hyvä tyyli ja hyvä matka. Uskon, että Susanna jatkaa hyviä esityksiä, Haavisto sanoo.

– Odotan, että Krista taistelee podiumin tuntumassa. Siitä saatiin hyvät merkit Lillehammerissa. Pikku napsu siitä vaan parempi.

Viestissä uusia kokoonpanoja luvassa

Miesten puolella eniten odotuksia luonnollisesti ladataan Iivo Niskasen kohdalle, joka nousi sunnuntaina perinteisen 15 kilometrillä 23. sijalta seitsemänneksi. Sunnuntaina Niskasella on edessään jännittävä haaste, kun hän kisaa vapaalla hiihtotavalla 30 kilometriä.

– Mielenkiintoista nähdä, miten Iivon vapaa on kehittynyt. Päästään yhteislähdöllä pitkää matkaa vetämään, niin Iivo on varmasti meidän yksi vahvimmista mieshiihtäjistä sitten kuitenkin, Haavisto toteaa.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Tomi Hänninen

Viesteissä tähtäimessä ovat sijoitukset palkintokorokkeelle.

– Olemme nations cupissa nyt neljäntenä niin kuin olemme aikaisempina vuosinakin olleet tähän aikaan vuodesta. Yritämme kiilata sinne Venäjän, Ruotsin ja Norjan joukkoon. Ruotsi on naisissa varsinkin vahva. Venäjä tekee kovasti tuloaan, Haavisto sanoo.

– Katsotaan, millaiset kokoonpanot saadaan aikaan. Meillä on vähän tarkoitus kokeilla helmikuun MM-viestiä ajatellen. Kokeilemme sellaisia yhdistelmiä, mitä emme ole ennen kokeilleet.

Lue lisää:

Matti Heikkinen ei ole mukana viikonloppuna maailmancupissa – 35-vuotias yllätysnimi palaa ulkomaan kisoihin pitkän tauon jälkeen

Matti Heikkisen keskeytyksen syy selvisi – kärsii rintarangan alueen kiputilasta, jota tutkittiin sairaalassa

Suomen hiihtotähden alkukauden rajun sukelluksen pitäisi soittaa hälytyskelloja – asiantuntija Jauhojärvi: "Nyt täytyisi aika kriittisesti suhtautua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat