Suora

 • Urheilustudio 7.12.
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, mäkiosuus
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Lillehammer
 • Uinnin EM, alkuerät 7.12.
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Urheilustudio 7.12.
 • Uinnin EM, alkuerät
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, hiihto-osuus
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Lillehammer
 • Urheilustudio 7.12.
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet
 • Kumparelasku, Ruka
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC: Östersund, miesten viesti
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Östersund
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 7.12.
 • Viimeistä viedään
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten syöksylasku

”Kanadansuomalainen suomenruotsalainen” kiekkolegendan poika valitsi salibandyn ja nousi joukkueensa MM-kisojen tähdeksi – ”Olisi mukavaa tehdä historiaa”

Valtteri Viitakoski on Kanadan tähtipelaaja Prahan MM-areenalla. Vaatimattoman salibandymaan tähti valitsi lajinsa vasta toissa vuonna.

salibandy
Kandan Valtteri Viitakoski vauhdissa Singaporea vastaan MM-kisoissa 2018.
Valtteri Viitakoski yrittää auttaa Kanadan sen salibandyhistorian parhaaseen saavutukseen.IFF.

PRAHA. Jotain hyvin kanadalaista siinä on. Salibandyn MM-turnauksen D-lohkossa Kanada on 10 minuuttia ennen pelin loppua 2–4-tappiolla Singaporelle. Tulos tarkoittaisi, että haaveelle ylemmästä jatkosarjasta voitaisiin heittää hyvästit.

Kolmannessa erässä Kanada hukkaa kahden miehen ylivoiman ja Singapore saa rangaistuslaukauksen, mutta epäonnistuu.

Sitten Singapore ottaa viiden minuutin jäähyn väkivaltaisesta taklauksesta ja vaahteralehtipaidat saavat mahdollisuutensa.

Ajassa 50.56 Valtteri Viitakoski kaventaa ylivoimalla ensin lukemiksi 3–4 ja noin minuuttia myöhemmin hän tuo synnyinmaansa joukkueen tasoihin.

Prahan turnauksen ensimmäinen tasapeli ja piste tarkoittaa, että unelma paikasta kymmenen parhaan joukkoon elää.

Ottelun sankari haastelee leveällä Tampereen murteella.

Kiekkounelmasta Kanadan maajoukkueeseen

Valtteri Viitakoski joutui 15-vuotiaana valinnan eteen. Kuusivuotiaana saadut syöpähoidot olivat tuhonneet vatsassa havaitun kasvaimen, mutta samalla vaikuttivat ratkaisevasti kasvuun.

Rippikouluikäisenä Viitakoski painoi noin 45 kiloa, kun muut jääkiekkojuniorit ottivat jo harppauksia fysiikassa.

Isä, SM-liigassa yli 800 runkosarjaottelua pelannut Vesa Viitakoski, lupasi pojalleen kaiken avun, jos tämä halusi tosissaan yrittää huipulle jääkiekossa.

– Kun kävin ruotsinkielistä koulua ja lukiota, treenasin omassa autotallissa aamuisin, koska en pystynyt käymään niin paljon aamutreeneissä vielä C- ja B-junnuikäisenä. Meillä oli siellä punttitangot ja luistelulaudat, joilla sitten treenattiin ennen kouluun lähtöä, Viitakoski kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

– Piti herätä vähän aikaisemmin, mutta sitä kautta on pystynyt fyysisessä kunnossa kirimään muita. En ole ikinä laittanut mitään sen piikkiin.

Kovasta työstä huolimatta Viitakoskesta ei koskaan tullut huippukiekkoilijaa.

Samaan aikaan rinnalla kulki toinen kaukalossa pelattava pallopeli. Yhtäkkiä kiinnostusta alkoi tulla synnyinmaan puolelta.

Vesa Viitakosken noin 200 runkosarjaottelun ura Pohjois-Amerikassa ei tuonut läpimurtoa NHL:ssä, mutta 1990-luvun puolivälissä Ontarion Cornwallissa syntyi perheen ensimmäinen lapsi. Valtteri asui synnyinmaassaan noin puoli vuotta ennen kuin Viitakosket palasivat Eurooppaan.

Kanadan Valtteri Viitakoski MM-kisoissa 2016.
Valtteri Viitakoski debytoi Kanadan paidassa Riian MM-kisoissa 2016. Kuva USA-ottelusta.

Kanada kaipasi vahvistusta nuorten MM-kisoihin 2015 ja Kooveessa pelannut Lauri Hannelius törmäsi lahjakkaaseen Viitakoskeen seurakuntien turnauksessa. Onnistuminen nuorten turnauksessa antoi paloa lajiin ja ennen Riian MM-kisoja Viitakoski oli itse yhteydessä silloiseen A-maajoukkuevalmentajaan, ruotsalaiseen Alexander Bodéniin.

Ilveksessä A-juniorien SM-liigaa tahkonnut kiekkomies sai päävalmentajalta varovaisen mahdollisuuden. Viitakoski pääsi antamaan näyttöjä Ruotsin Superliigan Dalenin kakkosjoukkueen harjoituksiin.

– Hän sanoi, että tehdäänkö niin, että tule käymään kaksi päivää Ruotsissa, hoidan sulle pari treeniä ja katsotaan miten menee.

– Lensin sinne sitten ennen lätkäkauden alkua kesällä ja kävin pelaamassa. Itse asiassa yhdet treenit ja sitten se sanoi, että olet jengissä. Että tämä riittää.

Parikymppinen Viitakoski iski Riiassa kolme maalia ja yhden syötön kuudessa ottelussa.

Prahan MM-turnauksessa hän on joukkueelleen kaikki kaikessa.

Kanadan päävalmentaja Otto Moilanen MM-kisoissa Prahassa 2018.
Pitkän pelaajauran Suomen ja Sveitsin kaukaloissa tehnyt Otto Moilanen on seuratasolla lappeenrantalaisen kakkosdivarijoukkue PoNoVon päävalmentaja.IFF.

Palloa ränniin

Kanada on salibandyssä kääpiövaltio. Lisenssipelaajat lasketaan sadoissa ja pelillä on jalansijaa lähinnä Ontarion alueella, Torontossa, Hamiltonissa, Montrealissa ja Halifaxissa.

Joukkueen paras sijoitus MM-tasolla on 11:s, eivätkä tavoitteet ole taivaissa Prahassakaan.

Päävalmentaja Otto Moilanen hyppäsi joukkueen mukaan, kun entinen päävalmentaja Bodén joutui jättämään pestinsä perhesyiden takia.

Moilasen valmennusryhmässä ovat mukana kuopiolaisen SB Welhojen apuvalmentaja Henri Tuhkanen, LASBin Teemu Varis ja Ari-Pekka Piiparinen videovalmentajana. Ainoa kanadalainen on liiton johtoportaassa vaikuttava Sascha Weber.

Nykyisellä tiimillä ja joukkueella ei ole paljon yhteisiä kokemuksia ja se näkyy joukkueen harjoituksissakin. Välillä Moilanen unohtaa pelaajan nimen, mutta tilanteista selvitään huumorilla.

Valtteri Viitakoski.
Viitakosken jääkiekkotausta näkyy etenkin röyhkeissä nousuissa maalille.IFF.

Kaukalossa joukkueen peli muistuttaa maan ykköslajia, jääkiekkoa. Salibandyn asema onkin olla eräänlainen tukilaji kiekkoilijoille, jotka haluavat kehittää mailataitojaan.

– Salibandy on kuitenkin pallonhallintapeli ja välillä on vähän sellainen ”dump the puck” -meininki, että laitetaan kiekkoa ränniin ja sitten lähdetään perään. Tässä pelissä se on vaikeampaa sillä tavalla, Moilanen pohtii.

– Mutta se on myös meille omaleimainen juttu ja Kanada näyttää siltä.

Viitakoski sujahtaa joukkueeseen sujuvasti väkevällä kiekkotaustallaan.

– Valtteri on tietysti ensisijaisesti pelillinen johtaja. Meillä on totta kai muitakin pelaajia, jotka ovat paljon äänessä ja puhuvat kopissa. Valtterilla on kuitenkin isompi kokemus liigapelien kautta salibandystä, Moilanen toteaa.

”Vähän hassu tapaus”

Kliseen mukaan lajin helppous viehättää, mutta Viitakosken tapauksessa läpimurto Salibandyliigaan Nokian KrP:n riveissä oli ilmiömäinen.

Lopullinen päätös lajivalinnasta oli tehty käytännössä edellisenä kesänä. Kakkoslajin ensimmäinen liigakausi alkoi try out -sopimuksella ja päättyi pronssimitaliin.

Viitakoski nakutti 24 runkosarjaotteluun 23 maalia ja keräsi 32 tehopistettä. Pudotuspeleissä saldo oli 12 ottelua, kuusi maalia ja 10 tehopistettä.

– Toissa kesänä vielä faijan kanssa juteltiin siitä, että mikäköhän se rooli on. Että toivottavasti pääsee pelaamaan edes jonkun verran, ettei tule ihan väärää päätöstä, Viitakoski sanoo.

– Jotenkin tuntuu, että kaikki natsasi kohdalleen. Harjoituspeleistä asti sai pisteitä ja maaleja, ja sitä kautta vastuuta. Kaikissa tiukoissa peleissä tuntui, että voitot kääntyivät meille.

Valtteri Viitakoski sai Nokian KrP:n kanssa pronssimitalit keväällä 2018.
Viitakosken ensimmäinen kausi Salibandyliigassa Nokian KrP:n paidassa päättyi pronssijuhliin.Esa Takalo / Salibandy.fi

Tavoitteet lajissa ovat kovat ja yhteiset harjoitusohjelmat isän kanssa jatkuvat. Jossain vaiheessa kotimaan kaukaloiden pitäisi vaihtua ulkomaille.

Ruotsinkielisen peruskoulun ja lukion käyneenä kielitaitoa ainakin riittää.

– Yritän tehdä kaiken maksimilla ja pyrin aina kehittymään huippu-urheiljaksi asti. Tietenkin ammattilaisuus on tavoite. Nyt se ammattilaisuus salibandyssa on Sveitsissä ja Ruotsissa, Viitakoski sanoo.

Kanadan ykköstähtenä hyökkääjällä on iso vastuu joukkueen tavoitteiden toteutumisesta. Kahden alkusarjan ottelun jälkeen ne ovat vielä elossa.

D-lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki Slovakia pöllytti vaahteralehtipaitoja 12–3, mutta Singapore-tasapeli oli kullanarvoinen. Viimeisessä pelissä vastaan tulee Japani.

– Ikinä emme ole olleet kympin sakissa. Jos saamme kaiken natsaamaan, niin se voi olla ihan realistista. Olisi mukavaa tehdä jotain historiaa sitten silläkin puolella.

Valtteri Viitakosken leveästä Tampereen murteesta on vaikea päätellä, että passissa lukee Cornwall, Ontario.

– Se oli pienenä sellainen vähän ekstrahomma. Kaikki muut kaverit melkein oli suomalaisia, niin tykkäsin pitää siitä kiinni. Pidin jotain Kanadan t-paitaa, hupparia tai pipoa päässä. Ne ovat lätkässä hyviä, niin tykkäsin sitten pelata pleikkarilla Kanadan jengillä.

– Kyllä mä enemmän itseni tietenkin suomalaiseksi koen kuin kanadalaiseksi, paitsi nämä pari viikkoa aina parin vuoden välein. Ei voi sanoa ääneen, ettei kaverit suutu.

Mutta miksi ruotsinkielinen koulu?

– Kun faija pelasi Ruotsissa, asuimme siellä pariinkin otteeseen. Kun kävin ykkös- ja kakkosluokkaa, asuimme Ruotsissa pari vuotta ja vanhemmat halusivat, että kielitaito pysyy.

– Muutimme takaisin Tampereelle ja siitä kolmosluokasta asti kävin vielä ruotsinkielistä koulua. Olen vähän hassu tapaus: kanadansuomalainen, joka puhuu suomea, ruotsia ja englantia. Melkein kanadansuomalainen suomenruotsalainen sitten.

Lue myös:

Suomelle selvä rutiinivoitto Tanskasta salibandyn MM-kisoissa – kaksi ensikertalaista sai nimensä maalitilastoon: "Ihan hyvä esitys tähän paikkaan"

Kommentti: Aiemmin nähtyjä Ruotsi-otteluita parempi suoritus, mutta vajaa kokonaisesitys – Suomen MM-salibandyavaus jätti kaksijakoisen tunteen

Suomelle tappio salibandyn MM-avauksessa – Ruotsi kiri päätöserässä kahden maalin takaa ohi: "Vähän jäätiin suorille jaloille"

Salibandyn harrastajamäärät kasvavat, MM-kisoissa tehdään yleisöennätyksiä – yhtä lajin ongelmaa ei Suomessa silti kukaan osaa ratkaista

Rakkaus, joka saa yli 40-vuotiaan legendan yhä innostumaan pihapeleistä – maailmanennätyksen tekevä Mika Kohonen paljastaa hetken, jolloin äänet pään sisällä huusivat: "Mun ei enää kuuluisi olla täällä"

Kivikova Ruotsi, yllätysvalmis Sveitsi ja kotiyleisön tuekseen saava Tshekki janoavat sinivalkoista päänahkaa – Suomi lähtee salibandyn MM-kisoihin jahdattuna mestarina, muttei suosikkina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat