Suora

  • Jalkapallon Saksan cup, loppuottelu RB Leipzig - Bayern München
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Markkasen valmentajan potkut ovat hämmentävät – seurajohtokin voisi katsoa peiliin

Syy Chicago Bullsin ahdingosta ei ole pelkästään poispotkitun Fred Hoibergin harteilla, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

NBA
Fred Hoiberg
Fred Hoiberg siirrettiin pois Chicagon perämisestä mielenkiintoiseen aikaan.Tim Bradbury/Getty Images

Suomen aikaa maanantai-iltana Lauri Markkasen NBA-seura Chicago Bulls pullautti ulos todella yllättävän uutisen. Joukkueen päävalmentaja Fred Hoiberg vapautettiin tehtävistään heti.

Bulls on tällä kaudella voittanut 24 ottelustaan vain viisi. Härkälauma majailee kolmanneksi viimeisenä koko liigassa. Se ei ole tosin ihme, sillä Markkasen lisäksi avainpelaajista Kris Dunn on ollut suurimman osan alkukaudesta sivussa. Voitot olisivat nuorella joukkueella tähtipelaajien kanssakin tiukassa.

Siksi heikolla menestyksellä on vaikea potkuja perustella.

On totta, että Hoibergin alaisuudessa Bulls ei ole oikeastaan missään vaiheessa kuitenkaan loistanut. Toinen asia on kuitenkin, onko Hoibergilla ollut edes mahdollisuutta säväyttää. Ainakaan tälle kaudelle ja sitä edelliselle seurajohtokaan ei ole antanut kunnollisia avaimia Bullsin johdattamiseen kohti kukoistusta.

Paljon on esimerkiksi puhuttu siitä, kuinka Bullsin puolustus on ollut todella heikkoa viime ja tällä kaudella. Paxson ja toinen Bulls-johtaja Gar Forman edesauttoivat kuitenkin ongelman jatkumista lyömällä kesällä heikoille puolustajille Jabari Parkerille ja Zach LaVinelle massiivisen kokoiset sopimukset. Lisäksi Hoibergin vastuulla puolustuspelaaminen ei ole edes ollut. Sen sijaan sitä on ohjannut nyt ruoriin tuleva Jim Boylen.

Bullsin päävalmentajan roolina onkin ollut ohjata pelaajien kehittämistä. Seuran tiedotteessa pomoportaan John Paxson perusteli Hoibergin potkuja sillä, että Chicagossa ollaan huolissaan joukkueen kokonaiskehityksestä. Yliopistokoripallosta NBA:han ja Bullsiin ponnahtanutta Hoibergia on myös arvosteltu vuosien ajan siitä, onko hän oikeanlainen persoona valmentamaan. Nuorten pelaajien kehityksen epäonnistuminen tai pelaajien luottamuksen menettäminen ovatkin ainoat oikeat hyvät syyt potkuille.

John Paxson (vas.) ja Gar Forman Chicago Bullsin johtoportaasta ovat tiukan pohdinnan edessä tulevallakin kaudella.
Syyttävä sormi osoittaa myös John Paxsoniin (vas.) ja Gar Formaniin.Getty Images

Vika ei ole kuitenkaan pelkästään päävalmentaja Hoibergissa. Jos häntä ylempänä jo vuotaa, niin päävalmentaja on tietysti helppo kohde laittaa pihalle. Mutta Chicagon ahdingosta pitäisi myös kantaa vastuunsa useita huonoja liikkeitä vuosien varrella tehneet Forman ja Paxson. Joku voisi myös todeta, että pelaajatkin ovat kehittyneet. Esimerkiksi LaVine on pystynyt monipuolistamaan tapojaan tehdä koreja tälle kaudelle ja noussut liigan parhaimpien korintekijöiden joukkoon.

Mahdollisuus lentävään lähtöön

Joka tapauksessa nyt Chicagolle tulee päävalmentajaksi huomattavasti Hoibergia kokeneempi luotsi. Huolimatta ohkaisesta päävetovastuusta Boylen on nimittäin ehtinyt valmentaa NBA:ssa kaksikymmentä vuotta ja voittanut siinä ohessa apuvalmentajana kolme NBA-mestaruutta.

Boylenilla on myös mahdollisuus lentävään lähtöön Chicagon peräsimessä. Hän saanee muutaman viikon kuluessa Markkasen rinnalle Dunnin sekä vakiopelaajan Bobby Portisin, kun he ovat kuntoutuneet loukkaantumisistaan. Ainakin tilanne on silloin huomattavasti parempi kuin Hoibergilla, joka ei saanut tällä kaudella mahdollisuutta valmentaa täysin tervettä joukkuetta missään vaiheessa.

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen palasi viikonloppuna NBA-parketeille pitkän tauon jälkeen.Tim Warner/Getty Images

Suomalaisten koripallon seuraajien ei tarvitse myöskään olla kovinkaan huolissaan, siitä miten valmentajanvaihdos vaikuttaa Markkaseen. Boylen oli seuran valmennusportaasta juuri se, joka näki vaalean suomalaisjätin huippuesitykset (siirryt toiseen palveluun) vuosi sitten Helsingissä EM-kisojen jälkeen, eikä ollut sen jälkeen edes yllättynyt Markkasen huippusuorituksista tulokaskaudellaan. Markkasen matka kohti NBA:n huippua jatkuu eteenpäin myös Boyleninkin alaisuudessa.

Lue lisää:

Lauri Markkasen valmentajalle potkut

Yli yhdeksän viikkoa sivussa ollut Lauri Markkanen heitti kymmenen pistettä – "Ei ollut helpoin peli tulla takaisin"

Koko Chicago odottaa loukkaantumisesta toipuvaa Lauri Markkasta takaisin Bulls-paitaan – kertoo nyt ensimmäistä kertaa kuukausien piinastaan: ”Olin elämäni parhaassa kunnossa”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat