Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kommentti: Rantasen hyytymistä odottavien aika käy pitkäksi

Mikään ei viittaa Coloradon kärkiketjun hyytymiseen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Rantanen laukoo.
Mikko Rantanen loistaa NHL-pistepörssin kärkipaikalla.Getty Images

Nykyään on tapana laskea maali- ja pisteodottamia pelaajille, joten hoidetaan homma alta pois heti alkuun. NHL:n pistepörssiä johtava Coloradon Mikko Rantanen on maanantain kahden syöttöpisteen jälkeen vauhdissa 136 tehopisteeseen – tarkemmin 33 maaliin ja 103 syöttöpisteeseen.

Vauhti on hirvittävä.

Ja nythän muistamme, että "Suomen ennätys" on Jari Kurrin 135 (71+64) pistettä kaudelta 1984-85. Kaikki kunnia Kurrille, mutta samaan aikaan on hyvä pitää mielessä, ettei 80-luvulla puolustaminen kiinnostanut juuri ketään. Maalivahtipeli haki sekin muotoaan. Mitenkään Kurrin saavutuksia väheksymättä muistutan myös, että tämä leipoi pisteensä Wayne Gretzkyn vierellä.

Kuluvalla vuosituhannella kukaan ei ole yltänyt 130 pisteeseen NHL:ssä. Yli 120:n ovat puristaneet Joe Thornton ja Sidney Crosby kerran sekä Jaromir Jagr kahdesti. Suomalaisista yli sadan on Kurrin lisäksi yltänyt ainoastaan Teemu Selänne. Selänne rikkoi satasen rajan neljästi, tulokaskaudella Finnish Flash ylsi peräti 132 pinnaan.

Tätäkin taustaa vasten on helppo todeta, että Coloradon ykkösketjun meno on sanalla sanoen hurjaa.

Kun puhutaan maali- ja pisteodotteista, etenkin syyskauden puolella ennusteet on helppoa kuitata pitkässä juoksussa kestämättömiksi. Eikä se historian valossa väärin ole. Esimerkiksi viime vuonna tällä päivämäärällä NHL:n pistepörssiä johtanut Tampan Nikita Kutsherov "hyytyi" 1,46 pistekeskiarvosta lopulta 1,25:een.

Minkä piti olla 119 tehopistettä, oli lopulta 100 pistettä.

Nyt käsillä saattaa kuitenkin olla tilanne, missä Coloradon kärkiketjun hyytymistä odottavien aika voi käydä pitkäksi. Vaikka Rantasen, Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin miehittämän ketjun meno on poikkeuksellisen hurjaa, mikään ei viittaa hyytymiseen.

Suomeksi: olemme aidosti erittäin lähellä tilannetta, missä suomalainen pelaaja voittaa ensimmäistä kertaa NHL:n pistepörssin.

Rantanen on tehnyt vähintään kaksi tehopistettä otteluun kahdeksan kertaa edellisen kymmenen ottelun aikana. Vain viidesti turkulainen on jäänyt tällä kaudella kokonaan ilman pisteitä – kahdessa ottelussa peräkkäin vain kertaalleen. On lopulta ollut ihan sama, ketä vastaan Colorado on pelannut, kärkiketju on takonut armotonta tulosta illasta toiseen.

Toki jos pelkästään tilastoja tarkastelee, olisi helppo todeta kovien lukujen vielä tasoittuvan.

Esimerkiksi Mikko Rantasen pyörittämä ylivoimapeli on operoinut tällä kaudella yli 30 prosentin tehoilla. Nousua viime vuoteen on lähes kymmenen prosenttia. Colorado on lisäksi rummuttanut kiekkoa pussiin kauden ensimmäisellä kolmanneksella peräti 3,68 ottelukeskiarvolla.

Lukema on 2000-luvun viidenneksi korkein NHL:ssä.

Yksilöiden tilastoista esiin pomppaa lähinnä Landeskogin laukaisuprosentit. Ruotsalaishyökkääjä on laukonut urallaan noin yhdentoista prosentin tehoilla, mutta tämän kauden osalta lukemat pyörivät noin kahdessakymmenessä. MacKinnon on laukonut kuudentoista ja Rantanen noin kahdeksantoista prosentin tehoilla, jotka ovat hyvin linjassa viime kauden numeroiden kanssa.

Pystyykö siis Colorado pitämään ylivoimapelinsä tehokkaana ja jatkaako Landeskog viimeistelyä nyt nähdyillä tehoilla?

Mikko Rantanen lähikuvassa.
Getty Images

Tilastot eivät kerro koko totuutta

Tilastot eivät kuitenkaan kerro tässäkään asiassa koko totuutta. Colorado tekee paljon maaleja syystä. Sen kärkiketju on vastustajan kannalta yksinkertaisesti niin myrkyllinen, että tilanteita ja maaleja syntyy myös jatkossa. NHL:n vaarallisin hyökkäystrio luo enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin mikään toinen ketju NHL:ssä.

Eikä kyse ole ainoastaan ylivoimapelistä.

Coloradon kärkiketju on tehnyt 26 maalia tasaviisikoin, enemmän kuin mikään toinen hyökkäysvitja tarunhohtoisessa jääkiekkoliigassa. Kun katsotaan tasaviisikoin tehtyjä pisteitä, kärjestä löytyy vähemmän yllättäen Mikko Rantasen ja Nathan MacKinnonin nimet.

Voisiko hyytyminen syntyä väsymisen kautta?

Tuskin.

Coloradon kärkiketjun fysiikka on pelkkää betonia. Rantanen tunnetaan kovasta fysiikastaan, kuten tunnetaan Landeskog’kin. Nathan MacKinnon on NHL:n parhaita luistelijoita. Vaikka minuutit ovat isoja, liike- tai vääntövoima ei tule tästä koneesta runkosarjan puitteissa loppumaan.

Jotakin erityistä tässä ketjussa on.

Uskon myös, että nälkä kannattelee näitä veljiä. Mikäli Avalanche meinaa yltää pudotuspeleihin, kärkiketjulla ei ole varaa nostaa jalkaa kaasulta hetkeksikään. Pelaajat tietävät tämän. On myös syytä muistaa, että Rantanen on 22- ja MacKinnon 23-vuotias. Nämä jätkät ovat vasta nousemassa isokenkäisten kerhoon.

Myös henkilökohtaisella tasolla nälkä on armoton.

Etenkin Rantasen ja MacKinnonin tilanteesta tulee mieleen Teemu Selänne kaudella 1992-93. Kun pelaajassa yhdistyy poikkeuksellinen fysiikka ja taitotaso sekä hirvittävä halu olla maailman paras, jälki voi henkilökohtaisten tilastojen osalta etenkin uran alkupuolella olla todella tuhoisaa.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa kokonaisuuden kruunaa pelaajien väliset kemiat. Vain Bostonin Marchand-Bergeron-Pastrnak-ketjua voi verrata yhteispelin osalta Coloradon kärkiketjuun. Rantasen, MacKinnonin ja Landeskogin yhteispeli on sanalla sanoen saumatonta.

Eli mikä se realistinen pisteodote Mikko Rantaselle voisi olla?

Kaikki tekijät huomioon ottaen se on lähellä sitä, mitä se tällä hetkellä ihan matemaattisestikin on. NHL:n pistepörssin voitto on suomalaishyökkääjälle täyttä realismia. Sillä, onko lopullinen pistesaldo 136 vai 122, ei lopulta ole merkitystä.

Varmaa on nähdäkseni vain se, että ilman loukkaantumisia tämä turkulaiskone ei hyydy.

Lue lisää:

NHL-viikon suomalaistarinat: Rantanen, Koskinen, Hännikäinen loistivat

Mikko Rantasen pisteputki jo kahdeksan ottelun mittainen – oli mukana Coloradon molemmissa maaleissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat