1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Olympiakomitea pettyi hallinto-oikeuden päätökseen – mahdollisiin jättilaskuihin on varauduttu jo aiemmin

Jos Olympiakomitea ei valita päätöksestä, on sen maksettava loput takaisinperittävästä summasta kuukauden kuluessa.

Kuva: Tomi Hänninen

Olympiakomitean valitus hallinto-oikeudessa ei tuonut kuin pieniä muutoksia Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten takaisinperintäpäätökseen. Olympiakomitea joutuu palauttamaan valtionavustuksia yhteensä reilut 375 000 euroa, ellei se valita päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan Olympiakomitean hallitus päättää joulukuun kokouksessaan mahdollisesta valituksesta, kunhan hallinto-oikeuden päätökseen on ehditty tutustua rauhassa.

– Olimme tietysti ensireaktiona pettyneitä päätökseen. Valituksessamme esiin nostetut asiat: luottamuksen suoja ja oman varainhankinnan tuottojen vaikutuksen avustuksiin – ne ovat periaatteellisia kansalaisjärjestön toiminnan osalta, Salonen kertoo Yle Urheilulle.

OKM:n puolella päätös oli odotettu, sanoo nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto.

– Kaikki oikeuslaitokselta tulevat päätökset tuntuvat olevan samassa linjassa, Ranto sanoo.

OKM peri jo aiemmin takaisin yli puolet 375 000 euron potista maksamattomien avustusten kautta, minkä lisäksi Olympiakomitea on jonkin verran lyhentänyt maksettavaa summaa. Jos Olympiakomitea ei valita päätöksestä, loput avustusrahat tulee palauttaa kuukauden kuluessa.

Lisäksi Olympiakomitea odottaa vielä toista päätöstä hallinto-oikeudelta liittyen Valon 1,75 miljoonan euron takaisinperintään. Valo sulautui Olympiakomiteaan vuoden 2017 alussa.

Hallinto-oikeuden mukaan Valo-tapauksen päätöstä voidaan odottaa lähikuukausina. Mahdollisten jättilaskujen osalta Olympiakomitealla on Salosen mukaan suunnitelma.

– Hallituksen johdolla aloitimme varautumisen siihen, jos näissä pahin mahdollinen käy, ettei mikään muutu. Olemme sen suunnitelman mukaan omaa pääomaamme vahvistaneet, Salonen sanoo.

– Valon taseessa oli noin 1,1 miljoonaa euroa omaa pääomaa. Loppuosa on oman varainhankinnan vahvistamista. Tämä ei tule vaikuttamaan operatiiviseen toimintaan.

Lue myös:

Hallinto-oikeus helpotti vain 30 000 eurolla Olympiakomitean takaisinperintää – avustusrahoja palautettava noin 380 000 euroa

Olympiakomitean taloudessa huomautettavaa - ministeriö haluaa avustuksia takaisin liki puoli miljoonaa

Urheilun valtionavustuksia peritään takaisin peräti 1,75 miljoonaa euroa