Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa

Suomalainen maailmanmestarivalmentaja johdattaa Tshekkiä kotikisojen hornankattilassa: "Lähtökohta oli, ettei kukaan tshekkiläinen valmentaja kestäisi painetta"

Petri Kettunen hankittiin Tshekin päävalmentajaksi pian Suomen maailmanmestaruuden jälkeen. Kontiolahtelainen on pyrkinyt ylittämään vanhat seurakaunat ja kuppikunnat.

salibandy
Petri Kettunen Tshekin päävalmentajana salibandyn MM-kisoissa 2018.
Petri Kettunen luotsaa Tshekkiä kotikisoissa kohti MM-mitalia.IFF.

PRAHA. Nachteil eli haittavaikutus. Tällä termillä tshekkiläiset luonnehtivat salibandyn MM-kotiturnauksen asetelmaa pelaajille.

Jokaisessa lajissa kotikisat tuovat menestyspaineita ja kasan häiriötekijöitä.

Salibandy on kuitenkin saanut valtavan määrän mediahuomiota Tshekissä. Pelaajat ovat olleet pyörityksessä ja samoin maajoukkueen historian ensimmäinen ulkomainen päävalmentaja Petri Kettunen.

– Kun minut tänne haluttiin, lähtökohta oli, ettei kukaan tshekkiläinen valmentaja kestäisi kotikisojen paineita, 48-vuotias Kettunen sanoo Yle Urheilulle.

– Edeltävät puoli vuotta media on ollut todella paljon läsnä kaikissa maajoukkuetapahtumissa. Kun kisat tiivistyvät tähän, niin onhan se pelaajille erilaista. He eivät ole kuitenkaan NHL-tähtiä, jotka ovat tottuneet siihen, että mikrofoni on koko ajan nenän edessä.

Kettunenkin on saanut osansa. Eräässä haastattelussa tiedusteltiin, miten paljon pesti pelottaa.

Valmentaja itse suhtautuu tilanteeseen viileästi.

– En ainakaan itse koe, että nämä paineet olisivat ekstreemit. Eivät ne sen suuremmat ole kuin Suomen maajoukkueessa koskaan, Kettunen kuittaa.

– Tarvittaessa saan tekstistä selvän, mutta onneksi ei tarvitse lukea kaikkea, mitä kirjoitetaan. Voin olla ulkopuolella, nauttia tästä hetkestä ja näistä minuuteista pelaajien kanssa.

Petri Kettunen Tshekin valmentajana World Gamesissa kesällä 2017.
Taustalla näkyvä Petteri Nykky palasi Kettusen jälkeen Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi.

”Olemme muuttaneet maailmaa”

Kun Suomi juhi Riiassa maailmanmestaruutta kaksi vuotta sitten, Kettunen oli jo matkalla pois päävalmentajan tehtävistä.

Salibandyliitto oli päättänyt ottaa seuraavalle, vuoden 2020 kotikisoihin tähtäävälle nelivuotiskaudelle päävalmentajaksi kahden MM-kullan valmentajan Petteri Nykyn.

Kettunen siirtyi huippu-urheilujohtajan tehtäviin, muttei pysynyt pestissä kauaa. Veri veti vielä valmentamaan.

– Valmentajalle päällimmäinen tunne aina loppuottelun jälkeen, on se sitten voitettu tai hävitty, on tyhjyys. Ja olo on tyhjä aika pitkään, Kettunen kuvailee.

– Aika nopeasti tuli selväksi se, että liitto miettii päävalmentajakuvion toisella tavalla. Minä olisin voinut jatkaa huippu-urheilujohtajana, mutta halusin vielä jatkaa valmennushommia. Tshekit olivat aika nopeasti yhteydessä.

Oliko Suomen liiton ratkaisu pettymys?

– Sillä hetkellä todennäköisesti olisin toivonut, että olisin voinut jatkaa sen joukkueen kanssa eteenpäin. Mutta olen tyytyväinen, että olen täällä.

Petri Kettunen valmensi Suomea vuosina 2011-2016.
Kettunen johti Suomen peliä kolmissa MM-kisoissa vuosina 2011–2016.IFF.

Kettunen ja valmennustiimiin kuuluva Akseli Ahtiainen ovat tuoneet mukanaan paljon uutta tshekkiläiseen salibandyyn. Ulkopuolinen päävalmentaja on voinut sivuuttaa aiemmat kytkökset ja seurariidat.

Uutta on sekin, että maajoukkue teki irtioton ja lähti muiden huippumaiden malliin niin sanotulle lämpöleirille turnauksen alla. Etelän auringossa ei salibandymailoihin koskettu.

– Olemme muuttaneet maailmaa aika paljon Ahtiaisen "Aksun" kanssa. Miten pelaajat miettivät peliä ja minkälaisen vastuun pelaajat joutuvat siitä kantamaan. Kiva on ollut nähdä, että he ovat kuitenkin ruvenneet vastaamaan siihen huutoon.

– Pelaajat olivat äärimmäisen tyytyväisiä ja onnellisia siitä, että lämpöleiri oli ohjelmassa, koska siellä saatiin kunnolla ladattua henkiset akut. Syksy on ollut aika raskasta kaikille maajoukkuepelaajille.

Uusien metodien lisäksi Kettunen on voinut uudistaa maajoukkuetta ilman ennakko-oletuksia. Esimerkiksi komean uran tehnyt Milan Garcar palasi maajoukkueeseen 35-vuotiaana neljän vuoden tauon jälkeen.

Suomessa Nokian KrP:n paidassa kauden 2014–2015 pelannut Garcar näytti ulkopuolisen silmään jo lopettaneen maajoukkueuransa. Todellinen syy oli kuitenkin huonot henkilösuhteet aiempaan valmennusjohtoon.

– Hän on tällä hetkellä yksi fyysisesti joukkueen parhaista pelaajista. On ollut huikeaa nähdä, että 35-vuotias kaveri voi ottaa vielä tuollaisen ison stepin fysiikassa eteenpäin. Pelata hän on aina osannut ja tuo monessa suhteessa hiton paljon lisäarvoa.

Milan Garcar, Tshekki. MM 2018.
Maajoukkueeseen palannut ikitaistelija Milan Garcar saa Kettuselta kehuja.IFF.

Historiankirjat uusiksi

MM-kisoja edeltävien puolentoista vuoden aikana Tshekki on tulosten perusteella tullut aiempaa tiukemmin taisteluun top neljä -maiden kamppailussa.

Sveitsiä vastaan joukkue on voittanut enemmän kuin hävinnyt, vaikka suurin osa otteluista on ratkottu rankkareilla.

Voitto Ruotsista jäi lokakuussa 10 minuutin päähän.

– Tshekin maajoukkueen historia edellisen kahden vuoden ajalta oli surullinen ennen kuin tulin tänne. Joukkue ei ollut voittanut peliäkään yhtään kärkimaata vastaan, Kettunen muistuttaa.

MM-turnauksen alussa joukkue kuitenkin huojui kotiyleisönsä edessä. Avauspeli Saksaa vastaan alkoi todella hermostuneesti ja ensimmäiselle tauolle Tshekki meni tappiolla.

Isännät kuitenkin onnistuivat iskemään ottelusta 10–5-voiton.

Todellinen yllätys nähtiin, kun Latvia kukisti Tshekin lohkovaiheen toisessa ottelussa 4–3. Tässä vaiheessa alkoi näyttää, ettei kotijoukkue yltäisi edes kahden parhaan joukkoon lohkossaan.

Latvian tappio Saksalle kuitenkin pyöräytti tilanteen siihen malliin, että Tshekki selvisi suoraan mukaan puolivälieriin. Kun A-lohkon huippuottelu Tshekin ja Sveitsin välillä päättyi tiistai-iltana Tshekin voittoon 6–4, se nousi lopulta lohkon ykköseksi pienestä alkukankeudesta huolimatta.

Mikäli Tshekki voittaa huomenna puolivälierässään Tanskan tai Viron ja Suomi kukistaa perjantaina voittajan parista Saksa-Kanada, Kettunen pääsisi johtamaan joukkonsa lauantain välierään Suomea vastaan.

Petri Kettunen ja Tshekki MM-kisoissa 2018.
IFF.

Kettusen mukaan joukkueen suurin ongelma on pelin pitäminen kasassa alusta loppuun.

– Meillä on oikeastaan yksi ja ainut mentaalinen haaste. Se on 60 minuuttia saada tunne pysymään riittävällä tasolla, Kettunen linjaa.

– Nämä pojat ovat henkisesti valmiita siihen, että voimme voittaa Ruotsin, Suomen ja Sveitsin. Ainut asia, mitä tarvitaan, on sopiva tunnetaso. Koska se on välillä veitsenterällä, milloin menee yli ja milloin jää alle.

Käynnissä oleva MM-turnaus on kolmas Tshekin maaperällä. Aiemmista ei ole jäänyt muistoksi minkäänlaista arvometallia.

Tämänkin asian Kettunen haluaa muuttuvan.

– Iso tavoite on muuttaa tätä tshekkiläisen salibandyn historiaa ja saada ylipäätään ensimmäisen kerran kotikisoista mitali, hän toteaa.

– Joukkueen kanssa olemme puhuneet, että meidän tavoite on olla niin hyviä, että voimme voittaa minkä tahansa maan maailmassa näissä kisoissa.

Lue myös:

”Kanadansuomalainen suomenruotsalainen” kiekkolegendan poika valitsi salibandyn ja nousi joukkueensa MM-kisojen tähdeksi – ”Olisi mukavaa tehdä historiaa”

Suomi löi Norjan selvästi ja varmisti suoran puolivälieräpaikan MM-kisoissa: "Ei meillä ole tarkoituskaan iskeä miljoonaa maalia, kun johdamme peliä"

Rakkaus, joka saa yli 40-vuotiaan legendan yhä innostumaan pihapeleistä – maailmanennätyksen tekevä Mika Kohonen paljastaa hetken, jolloin äänet pään sisällä huusivat: "Mun ei enää kuuluisi olla täällä"

Kivikova Ruotsi, yllätysvalmis Sveitsi ja kotiyleisön tuekseen saava Tshekki janoavat sinivalkoista päänahkaa – Suomi lähtee salibandyn MM-kisoihin jahdattuna mestarina, muttei suosikkina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat