Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät

Suomen ampumahiihtotähti muutti muutakin kuin vain nimensä – hiihdon MM-kisoihin tähtäävä Mari Eder päätti unohtaa muiden mielipiteet ja keskittyä asioihin, joista tykkää

Mari Eder on sielultaan ampumahiihtäjä, mutta mieli palaa myös hiihtoladuille. Jos Ederin kausi sujuu suunnitelmien mukaan, vaihtaa hän ampumahiihdon hiihtoon ennen vuodenvaihdetta ja starttaa Tour de Skille.

ampumahiihto
Mari Eder.
Mari Eder.EPA

Kun Mari Eder (o.s. Laukkanen) vajaat kaksi vuotta sitten viiletti Lahden MM-kisoissa vapaan hiihtotavan sprinttikilpailussa parhaana suomalaisnaisena kahdeksanneksi, pystyi hän kisan jälkeen hymyilemään tyytyväisenä. Vain kahdeksaa päivää aiemmin hän oli pystynyt saavuttamaan uransa parhaan arvokisuorituksen ampumahiihdon MM-kisoissa, kun hän sijoittui Hochfilzenin normaalimatkalla neljänneksi.

Kahdessa lajissa MM-kisoissa kahdeksan joukkoon. Silloin ei voi olla huono urheilija, Eder totesi tuolloin, ja hänen mieleensä jäi kytemään, josko hän voisi uusia tämän tulevaisuudessakin.

Pyeongchangin olympialaisissa Eder oli ennen kaikkea ampumahiihtäjä, mutta piipahti myös maastohiihdon puolella. Oman lajin kisat päättyivät kyyneliin, mutta Krista Pärmäkosken kanssa saavutettu hiihdon pariviestin viides sija tarjosi pientä lohtua.

Eder työsti pettymyksensä kevään aikana ja suuntasi katseensa tulevaisuuteen. Tällä kaudella hän janoaa jälleen menestystä, mutta nyt yhä enemmän maastohiihdosta kuin aiemmin – ja ennen kaikkea Seefeldin MM-kisoista.

– En ole pystynyt tekemään ampumahiihdossa sellaisia tuloksia kuin haluan. Jo Lahden jälkeen minulla oli tunne, että haluan katsoa Seefeldin, Eder kertoi Yle Urheilulle.

Nuorten arvokisoissa sprintissä MM-mitalien värisuoran voittanut Eder koki Lahden jälkeen, että hän ehtii hyvin kahdessa vuodessa pureutua niihin ongelma-alueisiin, mitä hänellä sprinttihiihdossa vielä on. Hän uskoi myös olevansa Seefeldissä valmiimpi taistelemaan menestyksen puolesta.

– Fakta on, että olen sielultani ampumahiihtäjä. Mutta jos olisin osunut jonkun kerran enemmän tauluun, niin enhän minä varmaan tällaista tekisi, hän naurahti.

Mari Eder miehensä Benjaminin kanssa.
Mari Eder miehensä Benjaminin kanssa.Lehtikuva

Ederin kaudesta on näillä näkymin tulossa iloista sekamelskaa ampumahiihdon ja hiihdon kanssa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, kilpailee Eder ampumahiihdon maailmancupissa Pokljukassa ja Hochfilzenissä, pitää sen jälkeen harjoittelutauon ja starttaa sen jälkeen hiihdon Tour de Skille.

Tammikuun osalta selkeitä suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, vaan niitä päivitetään sen mukaan, mitä kilpailuja Eder tarvitsee ja mitä on tarjolla.

Tour de Skin alku vaikuttaa suorastaan ihanteelliselta Ederille, sillä kolmeen ensimmäiseen kilpailuun mahtuu kaksi vapaan hiihtotavan sprinttiä ja yksi vapaan 10 kilometrin kilpailu.

– Tour de Skin startti on toiveissa perustuen tietenkin siihen, mikä oma fyysinen kuntoni on ja mikä on muiden urheilijoiden tilanne, onko sitä paikkaa minulle mahdollista antaa, hän totesi.

– Jos on täysi joukkue, joka haluaa hiihtää loppuun asti, niin silloin sen paikan irrottaminen on hankalaa. Alustavasti näyttää siltä, että tilaa startata on. Ja minulla on kovaa halua hiihtää siellä, jos vain muija on kunnossa.

Jos Eder valitaan Seefeldin MM-kisojen Suomen joukkueeseen, jää häneltä silloin väliin ampumahiihdon Yhdysvaltojen ja Kanadan osakilpailut. Ampumahiihdon päävalmentaja Jonne Kähkönen on suhtautunut Ederin kahdessa lajissa kilpailemiseen suopeasti. iItse asiassa Kähkönen on kannustanut Ederiä rakentamaan urheilunsa itsensä näköiseksi.

– Tämä on tavallaan joukkueellekin hyvä asia, sillä meillä on nuoria tyttöjä tulossa ja näin he voivat saada maailmancupin kokemusta aiemmin. Ei tässä mitään pahaa verta ole, Eder vakuutti.

– Jokaisella on oma elämänsä ja uransa. Minusta on kiva tehdä asioita, joista tykkään, ja se on se pääpointti. Parhaimmillaan kun kaikki toimii, niin saatan olla hyväkin.

Mari Eder voitti toissa kaudella kaksi maailmancupin osakilpailua.
Mari Eder voitti toissa kaudella kaksi maailmancupin osakilpailua.Getty Images

Alkanut kausi on ollut Mari Ederille erilainen kuin aiemmin muutenkin kuin maastohiihtokisojen takia. Eder teki valmentajansa Heikki Pusan kanssa muutoksia kesän harjoitteluun, sillä hänellä on ollut useampana vuonna ongelmia alkukaudesta lihaksistonsa kanssa.

Aikaisempina vuosina Ederillä on ollut vaikeuksia lumille siirtymisessä, joten tänä kesänä hän aloitti lumiharjoittelun tavallista aiemmin. Samalla lihaksiston kuormituspiikki aikaistui, ja tällä haettiin sitä, ettei se vaikuttaisi alkukaudesta maailmancupin kisoihin. Viime vuonna Ederin alkukausi meni piloille juuri lihaksiston liian suuren kuormituksen takia.

– Jossain vaiheessa tuntui, että oliko tässä mitään järkeä, kun olin kuukautta aiemmin niitissä, mutta kyllä se nyt tuntuu ihan hyvältä vaihtoehdolta.

Ederin kausisuunnitelmaan on myös kirjattu valmiiksi harjoittelupätkiä ja kautta pyritään rytmittämään niin, että ongelmien ilmetessä korjausliikkeitä pystytään tekemään nopeasti ja erityisesti ennen kuin tilanne äityy liian huonoksi. Eder joutui jo kesän aikana tekemään pieniä korjausliikkeitä, jotta hän sai kuormituksen haltuunsa.

– Jos onkin tosi hyvä kulku, niin aina pystyy hiihtämään kilpaa enemmän, mutta kisoista luopuminen on hankalampaa henkisesti, hän myönsi.

Sen sijaan ampumaharjoittelun määrä Ederillä väheni verrattuna esimerkiksi viime kesään, mutta hän pyrki ampumaan aina kovien harjoitusten yhteydessä. Hän laskee myös toistojen lisääntyneen.

– Joka kerta kun menee perusampumisessa eteenpäin, niin se pitää pystyä jalostamaan myös kisatilanteeseen. Se on kuitenkin ratkaisevaa.

Mari Eder oli paras suomalaisnainen Lahden MM-hiihtojen sprintissä.
Mari Eder oli paras suomalaisnainen Lahden MM-hiihtojen sprintissä.Getty Images

Eder oli tyytyväinen, että tämän kauden maailmancup alkoi Pokljukasta Östersundin sijaan. Östersundissa ratkotaan MM-mitalit maaliskuussa. Eder pystyi näin matkaamaan kisapaikalle kotoaan Itävallan Thalgausta. Aikaisempina vuosina hän on joutunut olemaan heti kauden alkaessa 7–8 viikkoa putkeen reissussa.

Parantaako kotona käynti ja siellä rauhoittuminen sitten tulosta kisoissa? Ainakin sunnuntaina sekaviesti osoitti Ederin olevan hyvässä vireessä, kun hän toi avausosuudelta Suomen kärjessä vaihtoon. Eder ei pidä tavoitteiden ääneen sanomisesta, mutta hän tietää kyllä, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Onhan hän voittanut toissa kaudella pari maailmancupin osakilpailuakin.

– Jokainen on nähnyt, mihin parhaimmillani pystyn, minkälaiseen tulokseen tai suoritukseen. Sen jälkeen se on urheilijalle sitä, että vain tavoittelee sitä hyvää suoritusta, millä voit sen tuloksen tehdä.

Ederin mielestä onkin turhaa tai suorastaan mitäänsanomatonta luetella tavoitteitaan. Hän keskittyy mieluummin siihen, että saa itsestään kaiken irti tuloksen tekoa varten ja tietää varsin hyvin, millaiseen maailmancupin avausviikkoon olisi tyytyväinen:

– Sellaiseen, että hiihdän kovaa ja ammun taulut alas. Sellainen viikko kelpaa. Mitäs muuta sitä ampumahiihdossa kannattaa tavoitella, hän naurahti.

Mari Ederiä haastattelivat Magnus Eklöv ja Johannes Oikarinen.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue myös:

Jenny Fellman ponnisti epävarmoista lumiolosuhteista Ahvenanmaan ensimmäiseksi lumilajien maajoukkueurheilijaksi – “Olen nähnyt, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan“

Viime kaudella cupin kokonaisvoittoa juhlinut Kaisa Mäkäräinen on kauden kynnyksellä epävarmempi kuin aikoihin – “Luotan siihen, että jospa se kunto ehtisi vielä tulla”

Epävarmuutta ja epäonnistumisen pelkoa vastaan – Mari Laukkasen matkalla on ollut pettymyksiä ja menetyksiä, mutta ei luovutuksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat