Suora

 • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
 • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Planica, miesten joukkuemäki
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Urheilustudio
 • Taitoluistelun MM, miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Elävä arkisto esittää
 • Quebec, naisten 10 km
 • Oslo, naisten takaa-ajokilpailu

Kommentti: MM-kisojen myöhäinen ajankohta on todellinen onnenpotku – Tero Pitkämäellä aito mahdollisuus palata huippukuntoon, mitalipuheet kannattaa silti unohtaa

Odotetun ratkaisun tehnyt Tero Pitkämäki haluaa päättää uransa omalla päätöksellä, ei leikkauspöydällä, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
Tomi Hänninen

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki kertoi tiistaina aikovansa jatkaa uraansa. Pitkämäki, 35, oli elokuussa polvileikkauksessa, jonka pelättiin pahimmassa tapauksessa päättävän hänen uransa. Pitkämäen kuntoutus on sujunut kuitenkin niin hyvin, että hän ainakin yrittää palata huipulle.

Pitkämäen päätös oli odotettu. Tulevaisuudessa siintävät Tokion vuoden 2020 kesäkisat, jotka olisivat Pitkämäelle uran viidennet olympialaiset. Se lienee kokeneelle keihäsmiehelle riittävän kova motivaattori kuntoutukseen.

Toinen olennainen asia Pitkämäen päätöksen taustalla on ensi vuoden MM-kisojen ajankohta. Yleisurheilun maailmanmestaruusmitaleista taistellaan Qatarissa syys-lokakuun vaihteessa, kun yleensä MM-kisat järjestetään elokuun alkupuolella.

Pitkämäellä on noin puolitoista kuukautta lisäaikaa. Vakavasta polvivammasta kuntoutuessa puolitoista kuukautta voi olla tehdä ratkaisevan eron.

Polven eturistisiteen leikkauksesta kuntoutuminen kilpailukuntoon kestää yleensä 6–8 kuukautta. Ortopedi Harri Panulan mukaan Pitkämäen kuntoutus on pari kuukautta etuajassa. Panulan lausunnon perusteella on täysin mahdollista, että Pitkämäki on huippukunnossa ensi vuoden syys-lokakuussa MM-kisoissa.

On täysin toinen kysymys, mihin Pitkämäen huippukunto riittää kovatasoisessa kansainvälisessä kilpailussa. Vuoden kilpailutauko ja runsaan puolen vuoden kuntoutus voivat tehdä hallaa 35-vuotiaalle urheilijalle. Seitsemän arvokisamitalin saldon kerryttäminen on todella kovan työn takana. Mitalipuheet kannattaa ainakin tässä vaiheessa unohtaa.

Mikä tärkeintä, Pitkämäellä on motivaatiota selvittää, mihin hän voi vielä uransa ehtoopuolella yltää. Ennen leikkausta Pitkämäki mainitsi juuri motivaation ratkaisevaksi tekijäksi uran jatkosta päätettäessä.

Tiistain tiedotustilaisuuden perusteella Pitkämäki on kuntoutuksessaan jo voiton puolella. Siksi hän uskalsi näyttää vihreää valoa uransa jatkolle.

Seuraava puoli vuotta näyttää, pystyykö Pitkämäki palaamaan sellaiselle tasolle, että hän haluaa vielä palata kilpailemaan. Jos näin käy, ensi kausi kokonaisuudessaan määrittää, kannattaako Pitkämäen jatkaa vielä Tokion olympialaisiin.

Joka tapauksessa jatkopäätös mahdollistaa monelle urheilijalle tärkeän asian. Pitkämäki saa lopettaa uransa omalla päätöksellä, ei leikkauspöydällä.

Lue myös:

Vakava polvivamma ei hidasta – Suomen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 35, aikoo jatkaa yhä uraansa: "Ihan satavarmaa ei ole, pystyykö"

Maailmanmestarin päätös uran jatkosta tulee joulukuussa – Tero Pitkämäki saa urheilija-apurahan mikäli hän jatkaa uraansa

Tero Pitkämäki otti kantaa kuumaan suomalaiseen yleisurheilukeskusteluun: "Pohjakosketus on luultavasti tehty – tulevaisuudessa menestystä tulee paremmin"

Tero Pitkämäen polvi muljahteli sijoiltaan heti kovaa heitettäessä – uskomaton arvokisaputki menee poikki

Suosittelemme

Tuoreimmat