Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Tero Pitkämäki oli jo lopettanut uransa, kunnes pääsi juoksulenkille: "En halunnut luovuttaa"

Tero Pitkämäki eli pitkään henkisesti kuin ei olisi enää huippu-urhelija. Hän ei kuitenkaan halunnut päättää uraansa ontuen.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
Lehtikuva/ Timo Aalto

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki päätti jatkaa pitkää ja menestyksekästä uraansa pitkän pohdinnan jälkeen.

Pitkämäki kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän oli jo tavallaan lopettanut uransa huippu-urheilijana. Pitkämäeltä hajosi tukijalan polven ristiside Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa Turussa. Hän yritti vielä kuntouttaa polvea EM-kisoihin, mutta päätti mennä elokuun alussa leikkaukseen.

– Kesäkuussa vähän kokeiltiin, onko mahdollista heittää. Totesin, että se on mahdotonta. Päädyimme leikkaamaan polven. Leikkauksen jälkeen elin pari kuukautta henkisesti kuin en olisi huippu-urheilija. Olin jo tavallaan siirtynyt ja sivuun lopettanut. Oli paljon enemmän ajatuksia, että ura on ohi, Pitkämäki kuvaili tiedotustilaisuudessa.

Harkinta-aika elokuusta asti olikin pitkä.

– Oli harvoja hetkiä, milloin nousi pintaan ajatuksia, että voisi vielä heittää. Kelkka alkoi kääntyä lokakuun paikkeilla. Pääsin kunnolla liikkumaan ja juoksulenkille. Siitä alkoi hiljalleen suunta, että haluan vielä kokeilla. En halua ontuen poistua kentältä, enkä luovuttaa. Halusin tehdä lopettamisen itse, enkä lopettaa loukkaantumiseen.

Pitkämäen mukaan jatkamispäätökselle ei ollut mitään yksittäistä hetkeä tai harjoitusta. Hänen piti kertoa tilanteestaan jo marraskuussa, mutta se eteni joulukuulle. Pitkämäki päättikin siirtää koko ajan päätöstään.

– Halusin katsoa, onko polven kuntoutuminen mahdollista. Se on vielä pieni kysymysmerkki, mutta olemme edellä aikataulua. Kesään on myös paljon aikaa. Kuntoutumiseen on hyvät mahdollisuudet, Pitkämäki sanoo.

Kilpailuihin kesä-heinäkuussa?

Pitkämäki kertoo myös, että hän on harjoitellut jatkuvasti kovasta mietinnästä huolimatta.

– Olen juossut lenkkiä lokakuun alusta. Periaatteessa on ollut käynnissä normaali peruskuntokausi jo pidemmän aikaa. Olen myös heittänyt jonkin verran paikaltaan ja kävelystä. Kovempia juoksuvetoja, hyppyä, ja olen myös alkanut tekemään punttia jaloille, Pitkämäki avaa.

– Tällä hetkellä on ollut kyse voimanhankinnasta vasempaan jalkaan. Se on selvästi heikompi kuin oikea. Uskoisin kuitenkin, että parin-kolmen kuukauden aikana saan kiinni sen, mitä on menetetty.

Polvi tuntuukin tässä vaiheessa Pitkämäen mukaan erittäin tukevalta, mutta työsarkaa kuitenkin riittää. Ny vaaditaan mieleltä myös jarruttelua, että ristiside ei katkea uudelleen.

– Saa nähdä, millainen paluu on. Vaadin noin sata kovatehoista heittoa alle ennen kuin kilpailuja ajattelee, Pitkämäki toteaa.

Hän kuitenkin antaa täyden kympin arvosanaksi suomalaiselle terveydenhuollolle.

– Aika moni urheilija on leikattu Suomessa. Taso on ihan huippua. Urani olisi varmaan päätynyt, jos olisin ollut muualla, Pitkämäki totesi.

Pitkämäellä riittää silti aikaa kuntoutua. Dohan MM-kisat järjestetään vasta syys-lokakuun vaihteessa.

– Kauden päätähtäin on varmasti kilpailla ja menestyä siellä. Rajat pitää toki tehdä ajoissa. Tavoitteena olisikin kesä-heinäkuun aikana pystyä avaamaan kilpailukausi. Mutta sitä on vaikea tässä aprikoida, Pitkämäki avaa.

Valmentajalle kiduttavaa aikaa

Pitkämäen valmentajalle Hannu Kankaalle ja hänen managerilleen Tero Heiskalle viime ajat olivat todella kutkuttavia, kun urheilija venytti päätöstään. Kangas olikin huojentunut jatkopäätöksestä.

– Viimeinen kuukausi on ollut aika kiduttava. Olimme tehneet manageri Tero Heiskan kanssa päätöksen, ettemme laita yhtään tekstiviestiä uran jatkamisesta. Teronkin päätös on mennyt pitkäksi. Päätöstä on odottanut, 23. yhteistä harjoituskauttaan Pitkämäen kanssa aloitteleva Kangas kuvailee.

Valmentaja sanoo kuitenkin, että tilanne näyttää nyt hyvältä.

– Terolta on tullut tasaisesti videoita joka viikko treeneistä. On menty koko ajan eteenpäin. Tero on meidän silmissä tunnettu siitä, että hän on kuntoutuksen mestari. Kaikki kuntoutukset ovat menneet etuajassa ja menneet hyvin. Minulla on täysi luotto, että nytkin käy niin.

– Jos kaikki menee hyvin ja pysyy terveenä, niin mikä ettei menestystä tulisi MM-kisoissa. Tero ei ole pudonnut kelkasta. 2017 MM-kisojen viides sija sen osoitti. Viime kausi oli myös lähtemässä samalla tavalla.

Pitkämäki kiitteleekin, että hän on saanut tehdä jatkamispäätöksensä rauhassa. Kilpatoveritkaan eivät ole häirinneet ”mitenkään älyttömästi.”

– Tämä oli oma päätös. Kukaan ei häirinnyt. Koko syksy meni omissa puuhissa. Kukaan ei oikeastaan kysellyt. Viimeisinä viikkoina alkoi tuli ihmisiltä eri puolilta kyselyitä, meinaanko heittää. Sain hyvin aikaa pohtia. Se oli tärkeää, Pitkämäki avaa.

*Lue lisää:
*

Vakava polvivamma ei hidasta – Suomen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 35, aikoo jatkaa yhä uraansa: "Ihan satavarmaa ei ole, pystyykö"

Kommentti: MM-kisojen myöhäinen ajankohta on todellinen onnenpotku – Tero Pitkämäellä aito mahdollisuus palata huippukuntoon, mitalipuheet kannattaa silti unohtaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat