Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Venäjää ei nähdä kansainvälisillä yleisurheilukentillä – IAAF jatkaa doping-perusteista kilpailukieltoa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on asettanut Venäjän yleisurheiluviranomaisille kaksi ehtoa, jotta panna kumoutuu.

yleisurheilu
Yleisurheilun kuvituskuva
EPA

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF jatkaa Venäjän kilpailukieltoa yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Liitto päätti asiasta kokouksessaan Monacossa. IAAF sulki Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta marraskuussa 2015 maan systemaattisen dopingohjelman takia.

Sen jälkeen Venäjän kilpailukieltoa on jatkettu useammassa käsittelyssä. IAAF:n havahdutti syksyllä 2015 Maailman antidopingneuvoston Wadan yli 300-sivuinen raportti.

Sen mukaan järjestelmällinen dopingin käyttö ja sen peittely olivat olleet Venäjällä valtiojohdon suojelussa vuosina 2011-15. Tilanne muuttui tämän vuoden syyskuun lopulla, kun Wada päätti palauttaa Venäjän antidopingtoimikunnan Rusadan ja maan testauslaboratorion toimivaltuudet. Venäjä on uhannut viedä asian urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CASin käsittelyyn, jos IAAF jatkaa Venäjän sulkua kansainvälisestä toiminnasta.

Panna kumoutuu kahdella ehdolla

IAAF asettaa Venäjän yleisurheiluviranomaisille kaksikin ehtoa ennen kuin ovi kansainvälisille kilpakentille aukeaa. Venäjältä vaaditaan joulukuun loppuun mennessä dataa Moskovan laboratoriossa 2011-15 käsitellyistä dopingtesteistä. Lisäksi Venäjän tulee korvata IAAF:n työryhmän työskentelystä aiheutuvat kustannukset.

Venäläisiä yleisurheilijoita on maan kilpailukiellon aikana nähty yleisurheilun arvokisoissa, mutta he eivät ole saaneet kilpailla Venäjän lipun alla. Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016 ainoa kilpailemaan kelpuutettu venäläinen yleisurheilija oli pituushyppääjä Daria Klishina.

Lue myös:

Vakava polvivamma ei hidasta – Suomen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 35, aikoo jatkaa yhä uraansa: "Ihan satavarmaa ei ole, pystyykö"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat