Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Tero Pitkämäki tekemässä kovaa temppua: "Pari vuosikymmentä sitten vamma lopetti uran automaattisesti"

Uransa jatkosta tiistaina kertoneella Pitkämäellä on mahdollisuus napata mitali Dohan MM-kisoista, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki heittää keihästä.
Tero Pitkämäki Lontoon MM-kisoissa 2017.AOP

Suomen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki haluaa lopettaa uransa saappaat jalassa. Pitkämäki kertoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa aikovansa jatkaa uraansa.

Ihan satavarmaa jatko ei vielä ole, sillä elokuussa leikatun polven kuntoutus on yhä kesken.

Pitkämäen tukijalan polvesta katkesi eturistiside viime kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa. Leikkauksesta toipuminen kestää yleensä 6–8 kuukautta. Pitkämäen kuntoutus on sujunut kuitenkin odotettua nopeammin.

– Tero on aina ollut hyvä kuntoutuja kaikista eri vammoista. Hän on palannut aina poikkeusnopeasti radoille, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

Pitkämäki on voittanut urallaan seitsemän arvokisamitalia. Finnin mukaan on täysin mahdollista, että ensi vuonna Pitkämäki saavuttaa kahdeksannen mitalinsa Dohan MM-kisoissa.

Pitkämäkeä auttaa, että MM-kisat järjestetään poikkeuksellisen myöhään, syys-lokakuun vaihteessa.

– Se tuo pelivaraa, että hän saa varmasti kilpailuja alle. Tero on ainakin takavuosina ollut syksyisin hyvässä kunnossa. En näe mitään estettä, etteikö Terosta tulisi mitalikandidaattia, mutta siihen vaaditaan vielä aika monta kuntoutus- ja kilpailuvaihetta, Finni sanoo.

Vamma voi uusiutua

Pitkämäen tilanteessa on yhä monta kysymysmerkkiä. Ensin hänen pitää hoitaa kuntoutus rauhassa loppuun. Sen jälkeen nähdään, miten polvi kestää kovat fysiikkaharjoitukset ja varsinaisen heittämisen.

Vaikka kaikki sujuisi hyvin, vamma voi uusiutua.

– Pari vuosikymmentä sitten eturistisidevamma oli käytännössä vamma, joka lopetti uran automaattisesti, Finni muistuttaa.

– Sekä leikkaustekniikka että kuntoutusmenetelmät ovat kehittyneet. Silti puhumme rajusta suorituksesta, kun tukijalan törmäysvoimat ovat suuria. Varmaan kukaan ei pysty antamaan täysia takeita, että se kestää.

Pitkämäki suunnittelee palaavansa kilpakentille kesä-heinäkuussa. Hänelle tulee yli vuoden tauko kilpailuista, mutta Finni ei usko sen haittaavaan.

– Tero on luonteeltaan räväkkä ja rohkea. En usko, että pitkä kilpailutauko sinällään tekee mitään ongelmaa. Vuosia on niin paljon takana.

Iso merkitys suomalaiselle yleisurheilulle

Ensi kesän menestyshaaveiden kannalta on olennaista, ettei Pitkämäen koko harjoituskausi mennyt pilalle polvivamman takia. Häneltä jäi väliin vain viime kesän kilpailukausi.

– Tero pääsee varmasti aika nopeasti siihen normaaliin hyvään fysiikkatasoonsa, Finni arvioi.

Finnin mukaan Pitkämäeltä on lupa odottaa samanlaisia tuloksia kuin viime vuosina on totuttu. Yli 90-metrisiä hirmukaaria häneltä ei ole nähty yli kymmeneen vuoteen, mutta runsaat 85-metriset ovat realismia.

– Hän oli loukkaantumishetkellä ihan hyvässä kunnossa. Runsaat kasikymppiset olivat normaalituloksia.

Vaikka Pitkämäki ei yltäisi enää mitalikaariin, hänen uransa jatkuminen on positiivinen asia koko suomalaiselle yleisurheilulle. Pitkämäki lienee edelleen tunnetuin suomalainen yleisurheilija.

– Meillä ei ole liikaa kovia kansainvälisen tason yleisurheilijoita.

Lue myös:

Vakava polvivamma ei hidasta – Suomen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 35, aikoo jatkaa yhä uraansa: "Ihan satavarmaa ei ole, pystyykö"

Kommentti: MM-kisojen myöhäinen ajankohta on todellinen onnenpotku – Tero Pitkämäellä aito mahdollisuus palata huippukuntoon, mitalipuheet kannattaa silti unohtaa

Tero Pitkämäki oli jo lopettanut uransa, kunnes pääsi juoksulenkille: "En halunnut luovuttaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat