Suora

  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu

Martin Fourcaden käsittämätön ylivoima on jatkunut jo seitsemän vuotta – kuka pudottaisi ampumahiihdon valtiaan valtaistuimeltaan?

Martin Fourcade aloittaa kahdeksannen peräkkäisen maailmancupin kokonaiskilpailun voiton metsästyksen.

ampumahiihto
Martin Fourcade
Martin Fourcade on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun seitsemän kertaa peräkkäin.AOP

POKLJUKA. Ampumahiihdon maailmancup alkaa henkilökohtaisten kisojen osalta keskiviikkona miesten 20 kilometrin kilpailulla. Kisassa ammutaan neljä kertaa ja jokaisesta laukauksesta tulee sakkominuutti.

Viime kausi oli jälleen kerran Martin Fourcaden juhlaa. Hän voitti jo seitsemännen kerran peräkkäin kokonaiscupin ja oli palkintokorokkeella maailmancupissa 20 kertaa 22 mahdollisesta. Kontiolahden pikakisaan hän ei edes startannut sairastelun takia. Olympiakisoistakin ranskalainen haali jälleen kultamitaleita.

Fourcaden harjoituskaudelta ei ole kuulunut huonoja uutisia ja kauden avanneessa sekaviestissä 30-vuotias menestyjä näytti totutun vahvalta. Mikä voisi syöstä mestarin valtaistuimeltaan kauden päätteeksi?

– Fourcade on jälleen varmasti todella kova. Seitsemän kertaa maailmancupin voittanut Fourcade on fyysisesti ja ammunnallisesti siinä vireessä, että voi taas uusia cupin voiton. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka motivaatio ja fokus riittävät joka kilpailuun, sillä ilman niitä täydellinenkään ampumahiihtäjä ei pysty voittamaan, Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka kommentoi.

Pokljukan normaalimatkan kilpailuun Fourcaden haastajiksi Perunka nostaa useampikin ehdokkaita. Norjalta Bön veljekset, saksalaisen Benedik Dollin, Itävallan Dominik Landertingerin ja Simon Ederin, ranskalaisen Simon Desthieuxin sekä slovenilaisen Jakov Fakin.

– Fak on tosi hyvä ampuja ja saanut harjoitella kaksi vuotta terveenä. Kotikenttäetu sopii 31-vuotiaalle ketulle. Doll ja Landertinger ovat kovia hiihtäjiä ja parhaimmillaan myös neljällä paikalla hyviä ampujia. Jos Eder saa viime kaudella hukassa olleen nopean ammuntavarmuutensa takaisin, tulee hän olemaan korkealla.

Seppälä jatkuvasti pisteille, odotuksia jopa kymmenen joukkoon

Pokljukan 20 kilometrin kisalla on suomalaisittain mainiot muistot. Voittihan Paavo Puurunen maailmanmestaruuden vuonna 2001 juuri kyseisellä matkalla Slovenian ampumahiihtokeskuksessa.

– Odotan, että Tero Seppälä nousee entistä lähemmäs kärkeä. Teron pitäisi päästä usein pistesijoille (40 parhaan joukkoon) ja nousta muutaman kerran kymmenen parhaan joukkoon. Lisäksi Olli Hiidensalolle pitkään ja odotettu tasonnosto olisi paikallaan.

– Teron ja Ollin ammunnat ovat menneet hyvin cup-avauksen alla. Toivottavasti se hyvä vire realisoituu myös kilpailuun. Yhdestä kahteen sakkoa on vielä hyvä ammuntatulos, Perunka sanoo.

Lähetys miesten normaalimatkasta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 15.05.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen keskittyy tällä kaudella vain ampumahiihtoon ja aikoo kisata kaikki maailmancupin kisat: "Helmikuussa on pelivaraa, jos on jotain ongelmia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat