Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Tervanevan suolta ja kärsimyspolulta kohti maailman huippua – suomalaisen ampumahiihdon tulevaisuuden lupaus seuraa Mika Myllylän jalanjälkiä

Haapajärveltä kotoisin oleva ampumahiihtäjä Tero Seppälä seuraa nuoruuden idolinsa Mika Myllylän jalanjälkiä kohti maailman kärkeä. Tervanevan suolla Seppälä on saanut tuntea, miten paljon vaatii päästä huipulle.

ampumahiihto
Tero Seppälä Tervanevan suolla.
Yle

HAAPAJÄRVI. On kirpakan syyspäivän aamu. Ampumahiihtäjä Tero Seppälä opastaa tottuneesti toimittajaa ja kuvaajaa tiheän metsän läpi ja varoittaa, että kohta on kavuttava harjun yli ja jatkettava sen jälkeen vielä tovi matkaa. Seppälällä on karttakin apuna, mutta sitä hän ei liiemmin vilkaise. Nyt ollaan menossa erittäin tutulle harjoituspaikalle, Tervanevan suolle.

Päivä on 16. lokakuuta. Lähes päivälleen 18 vuotta aiemmin Yle Urheilu oli kuvaamassa hiihtäjä Mika Myllylän rankkaa suoharjoittelua tämän valmistautuessa surullisenkuuluisiin Lahden MM-hiihtoihin 2001. Monien verkkokalvoille ovat ikuistuneet kuvat mestarihiihtäjästä tarpomassa nivusia myöten suolla. Tero Seppälä oli tuolloin vasta neljävuotias, mutta niitä videoita ja kuvia hänkin on katsellut joitakin vuosia myöhemmin.

Haapajärveltä kotoisin oleva Myllylä olikin toisen haapajärvisen Seppälän nuoruuden idoli. Hiihtäjän saavutukset maailman laduilla näyttivät mallia ja antoivat uskoa Seppälälle, että Haapajärveltäkin voi nousta menestykseen. Jo heti nuoresta hän lähti harjoittelemaan samoihin maisemiin.

– Kun on Mikan reittejä täällä kulkenut, tietää miten paljon se on vaatinut töitä. Ja toisaalta Mika on kyllä näyttänyt, että täältäkin voi ponnistaa maailman huipulle, Seppälä pohtii valmistautuessaan päivän treeniinsä.

Matkalla ylittämämme harju tunnetaan nimellä “Kärsimyspolku”. Se on ollut erinomainen sauvajuoksupaikka alueella harjoitelleille hiihtäjille. Sitä on edestakaisin sahannut niin Juha Mieto, Myllylä kuin nyt Seppäläkin. Ja niissä maastoissa harjoitelleena Seppälällä ei ole mitään epäselvyyttä moninkertaisen arvokisamitalistin Mika Myllylän erinomaisuudesta urheilijana. Vaikka Lahdessa kävikin miten kävi.

– Kyllä minun silmissäni Mika on aina mestari. Ei niitä juttuja sillä lailla mietitä, mitä Lahdessa tapahtui. Kun on nähnyt, mitä treenejä hän on täällä tehnyt. Ovat ne niin kovia, että kyllä hän on menestyksensä ansainnut, Seppälä toteaa.

Tero Seppälä Tervanevan suolla.
Yle

Seppälä aloittaa sauvojensa kanssa päivän harjoituksen. Aurinko pilkottaa pilvien raosta valaisten syysväreissä loistavan suon. Kuivan ja lämpimän kesän jäljiltä Tervaneva ei ole niin vetinen kuin silloin 18 vuotta sitten, mutta silti se hyvin upottaa tarjoten harjoitusvastusta. Vesi roiskuu ja litisee Seppälän jalkojen alla. Mäkiä kun ei Pohjanmaalla ole, tarjoaa suo hyvän harjoittelupaikan sykkeen nostamiseksi.

– Suo on jaloille ystävällinen. Ei tule iskutusta ja vauhti on helppo pitää oikeanlaisena. Jos polkee kovempaa, uppoaa syvemmälle ja syke nousee enemmän. Aika helppo kontrolloida, Seppälä käy läpi suoharjoittelun etuja.

Nykyisin Seppälä käy enää harvemmin Tervanevalla, sillä opinnot Joensuun yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa ja ampumahiihtomaajoukkueen leirit pitävät 22-vuotiaan paljon poissa kotiseudulta. Kesällä hän vietti kuitenkin normaalia enemmän aikaa kotimaisemissa.

– Olin Metsähallituksella harjoittelussa metsähommissa alkukesästä. Se oli pitkälti metsissä kävelyä, mittaamista ja hoitotoimenpiteiden kartoitusta, Seppälä selventää.

– Samallahan siinä tuli hyvää peruskestävyyttäkin. Tykkäsin kyllä työstä. Oli hyväkin pitää vähän taukoa keväällä ampumahiihdosta, hän jatkaa.

Työharjoittelun jälkeen alkoi valmistautuminen uuteen ampumahiihtokauteen. Viime kesänä vaivanneet jalkavaivat ovat olleet koko harjoittelukauden poissa, joten Seppälä pääsi valmistautumaan toiseen täyteen maailmancup-kauteensa terveenä.

Tero Seppälä sauvajuoksee.
Yle

Terveenä harjoittelu onkin ollut tervetullutta, sillä viime kausi maailmancup-kiertueella opetti paljon. Etenkin sitä, miten rankkaa koko kauden läpivieminen oli matkustamisineen ja kilpailuineen. Kauden lopulla Seppälä myönsikin haastatteluissa väsymyksensä. Ja töitä oli kesällä tehtävä, jotta nyt jaksaisi paremmin koko kauden.

– Viime kausi opetti myös sen, ettei sinne kärkeen ole niin kovin pitkä matka, Seppälä jatkaa viime vuoden oppimislistaansa.

– Joten kesällä on treenattu kestävyyttä kuten ennenkin ja syksyä kohti sitten keskityttiin siihen, että tehtiin tehoja peräkkäisinä päivinä, jotta jaksaisi toisenakin päivänä hiihtää kovaa eikä vain ensimmäisenä, Seppälä toteaa.

Maajoukkueen uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen toi Yhdysvalloista mukanaan muun muassa muutoksia ammuntaan. Seppäläkin muutti kesän aikana niin ampuma-asentoaan kuin muun muassa valmistautumistaan ammuntasuoritukseen.

– Milloin tehdään lippaan vaihto, ajoituksia, miten otan aseen selästä ja sellaisia pikkujuttuja, joilla saataisiin muutamia sekunteja pois ampumasuorituksesta, Seppälä konkretisoi.

Tavoite kaudelle on löytää se sopiva, toimiva yhdistelmä ammuntaan ja hiihtoon. Viime kaudella useimmiten jompi kumpi kulki toista paremmin. Hyvänä hiihtopäivänä tuli ampumapenkalta sakkoja, ja ampumisen kulkiessa saattoi olla heikompi päivä suksilla.

– Voin tunnustaa, että muutaman kerran viime talvena saattoi muutama sakko tulla siksi, että oli pieni ylilyönti ennen ammuntaan tuloa, Seppälä naureskelee.

Seppälä onkin viettänyt enemmän aikaa ampumapenkalla. Laukausmäärät ovat haapajärvisen mukaan lisääntyneet 2000:lla vuositasolla.

– Ei se silti ole ollut hiihdon harjoittelusta pois. Kyllä hiihtoakin yritetään parantaa. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta nolla-ammunnat on säästetty talveen, Seppälä naurahtaa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat