Ujo mäkikotka kuvittelee kisoissa olevansa vain harjoituksissa – Suomen mäkimaineen pelastajaksi noussut Antti Aalto nauttii enemmän hyppäämisestä kuin menestyksestä

Antti Aalto on tuonut suomalaiseen mäkihyppyyn valonpilkahduksen.

Antti Aalto. Kuva: Tomi Hänninen
Tekijät

Kun Antti Aalto hyppäsi marraskuisena sunnuntaina Wislan maailmancupissa seitsemännelle sijalle, hän tuskin arvasi minkälaisen lisäpotkun hän toi suomalaiselle mäkihypylle.

Suomalaisille niin rakas menestyslaji oli rämpinyt jo vuosikausia menestymättömyyden alhossa, eikä sijoituksia edes kymmenen parhaan joukkoon ollut tullut aikoihin. Seitsemäs sija oli hämmentävän hyvä tulos. 23-vuotiaan Aallon nimi nousi saman tien urheiluhullun kansan kahvipöytäkeskusteluihin.

Seuraavana viikonloppuna Rukan maailmancupissa Aalto oli lajissaan suurimman huomion kohteena ja suomalaistoimittajat piirittivät Aallon heti ensimmäisessä mediatilaisuudessa. Rauhallisen oloinen hyppääjä oli karistanut ujouden harteiltaan ja otti tilanteen hyvin haltuun.

Paineet olivat kuitenkin kotikisassa liikaa ja tulos jäi vaatimattomaksi, sillä hän karsiutui molemmissa kilpailuissa niukasti toiselta kierrokselta. Päävalmentaja Lauri Hakolan mukaan Wislan jälkeen huomio lipsahti urheilemisesta sivuun ja Rukalla huomio oli liikaa lopputuloksissa ja sen seurauksissa.

Viime viikonloppuna tilanne oli jälleen normalisoitunut.Nizhni Tagilissa Aallolla ei ollut enää kotiyleisön paineita harteilla ja hän pääsi jälleen näyttämään, mitä osasi. Lauantaina hän teki toisella kierroksella huiman loikan ja nousi 12. sijalle ja sunnuntaina hän paranteli Wislan sijoitustaan pykälällä.

– Mäki kuin mäki maistuu nyt, tyytyväinen Aalto totesikin Hiihtoliiton tiedotteessa.

Antti Aalto. Kuva: Tomi Hänninen

Kiteen Juurikasta kotoisin oleva Antti Aalto on neljännen polven mäkihyppääjä. Hänen isoisoisänsä muutti Kiteelle vuonna 1926 ja toi samalla paikkakunnalle mäkihypyn – tai mäenlaskun, kuten sitä silloin kutsuttiin.Lajia ovat harrastaneet niin Aallon isoisä kuin isäkin, Timo Aalto, joka on ollut vahva vaikuttaja kiteeläisessä mäkihypyssä.

Hutsin hyppyrimäissä ensimmäiset hyppynsä 6-vuotiaana maastohiihtosuksilla tehnyt Antti harrasti myös yhdistettyä 14–15-vuotiaaksi asti, mutta huomasi tuolloin, ettei hiihto ollut niin vahvalla pohjalla, että siinä olisi tullut suurempaa menestystä.

Aalto päätti erikoistua mäkihyppyyn ja suuntasi sen perässä Vuokatin urheilulukioon. Siellä hän sai valmentajakseen Kari Pätärin ja tämän valmennuksessa tunnollisena ja lahjakkaana hyppääjänä tiedetty Aalto nousi maailmancupin kisoihin.

Suomalainen mäkihyppy on ollut viime vuosina kaukana loiston vuosistaan, eikä se ole ollut helppoa lajin parissa työskenteleville. Kansainväliseen kärkeen murtautumista hamunnut Aalto on sulkenut korvansa negatiivisilta uutisilta. Hän on yrittänyt keskittyä vain omaan tekemiseensä ja jättänyt märehtemisen muille, mutta hänkin myöntää, että kärsivällisyyttä on koeteltu.

– Ei se aina ole helppoa ollut, välillä on ollut resurssien kanssa aika hankalaa. Silloin kun en vielä menestynyt, ovat resurssit olleet tosi pienet. On ollut hankala lyödä itseään läpi, Aalto myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

– Se aina vaatii vähän kovuutta, että pääsee menemään siinä vaiheessa askeleen eteenpäin.

Antti Aalto. Kuva: Tomi Hänninen

Antti Aalto esiteltiin ensimmäistä kertaa kunnolla suomalaiselle yleisölle jo kaksi vuotta sitten, kun hänet valittiin Keski-Euroopan mäkiviikolle. Tuolloin menestys jäi vielä laimeaksi, mutta paria kuukautta myöhemmin hän kohahdutti jälleen. Tällä kertaa Lahden MM-kisoissa, jossa Aalto hyppäsi ison mäen karsinnan voittoon.

Varsinaisessa kisassa menestys jäi odottamaan, sillä Aallon sijoitus oli 31:s, mutta nuorukaisen suunta oli selvä. Viime kaudella Aalto oli paras suomalaishyppääjä maailmancupin kokonaiskilpailussa 54. sijallaan, joten tällä kaudella häneltä odotettiin vakaata suorittamista ja maailmancupin pisteitä. Itse hän on kaivannut tekemiseensä ennen kaikkea tasaisuutta.

– Koitan saada suoritustasoni vakiinnutettua sille tasolle, mihin parhaimmillani pystyn. Se sijoitus tulee sitten sieltä ja se on mikä on, Aalto pohti jo Rukalla.

Hänen mukaansa hyvä tulos tulee sillä tavalla, että hyppää kuin harjoituksissa. Viime vuoteen verrattuna nykyisin Kuopiossa asuvan hyppääjän itseluottamus on kasvanut, sillä onnistumiset ovat ruokkineet sitä. Jo kauden ensimmäisen maailmancupin viikonlopun aikana Aalto ammensi rentoutta kesän hyvistä hypyistä.

– 30 kärki on tasainen. Siinä saa onnistua aika hyvin, jos meinaa pärjätä, Aalto muistutti.

– Täytyy pitää vain ne samat perusasiat mielessä kuin tähänkin asti.

Antti Aalto. Kuva: Tomi Hänninen

Käytyään lukion jälkeen armeijan Kajaanissa on Aalto keskittynyt pelkästään mäkihyppyyn. Jatko-opiskelut ovat käyneet kyllä mielessä, mutta leiritykset ja kilpailut vievät tällä hetkellä lähestulkoon kaiken ajan.

Koska maajoukkueen toimintaa on keskitetty Kuopioon, muutti Aaltokin viime toukokuussa Savon pääkaupunkiin. Tällä hetkellä Kuopiossa asuu lähes tulkoon kaikki maajoukkuevalmennuksessa olevat hyppääjät. Samalla Aalto siirtyi maajoukkueen päävalmentajan Lauri Hakolan valmennukseen, jotta voisi ottaa vielä sen yhden askeleen lähemmäksi maailman huippua.

– Meillä on tosi nuori joukkue nyt kasassa, ja toivottavasti vielä paljon on vuosia edessä.

Aalto on ominaisuuksiltaan varsin hyvä mäkihyppääjäksi. Hän on pitkäjalkainen ja hänen pituutensa ja painonsa on oikeassa suhteessa, joten vipuvartta löytyy. Lisäksi hänellä on hyvä liikkuvuus, notkea ja kevyt rakenne. Hakolan mukaan Aallolta löytyy myös kovaa työnteon moraalia sekä mielen positiivisuutta.

– Kaikilla vaatii paljon sisua jatkaa usean epäonnistumisen jälkeen, mutta Antilla on ollut harvassa hetket, että olisi luovuttanut. Hän on aina uskonut, että onnistuminen tulee ja pyrkinyt rakentamaan kokonaisuutta, Hakola totesi Hiihtoliiton tiedotteessa Nizhni Tagilin sunnuntain kilpailun jälkeen.

Aallon mukaan mäkihyppäämisen hohto onkin siinä perustekemisessä, mäkihypyn ytimessä eli lentämisessä.

– Kun se hyppy lähtee oikein siitä hyppyripöydältä, niin se on ihan mukava tunne, kun se alkaa lentää, Suomen mäkihypyn suurin toivo totesi.

Lue myös: