Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomen maajoukkueen tulevaisuuden lupaus yrittää opetella uutta ajatusmaailmaa – Eveliina Piippo laittoi pääsykoekirjat piiloon ja satsaa nyt kaiken hiihtoon

Eveliina Piippo kaipaa välillä koulukirjoja, mutta nauttii täysipainoisen hiihtämisen tuomasta kehityksestä.

hiihto
Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Tomi Hänninen

Keväällä 40 vuotta täyttänyt Riitta-Liisa Roponen hiihtää tällä kaudella 20-vuotisjuhlakiertuettaan, mutta hiihtomaajoukkueen kuopuksella Eveliina Piipolla on eri askelmerkit. Ensimmäistä kauttaan maajoukkueessa harjoitteleva 20-vuotias Piippo vasta opettelee ajattelemaan hiihtoa työnä.

Runsas puoli vuotta sitten Piippo aikoi hakea opiskelemaan lääketiedettä ja biotekniikkaa, mutta päätti lopulta toisin. Piippo haluaa katsoa maastohiihdon kortit loppuun asti.

– Helmi-maaliskuussa laitoin pääsykoekirjat kaappiin. Nyt yritän tehdä ratkaisuja ajatellen, että hiihto on työ eikä harrastus, Piippo kertoi STT:lle Rukalla.

Vuokatin hiihtolukiossa Piippo pääsi jo kiinni täysipainoiseen harjoitteluun, mutta koulun ansiosta elämässä oli muutakin kiirettä. Nyt hän elää arkeaan hiihdon ehdoilla.

– Aamu- ja iltatreenien välissä voin keskittyä palautumaan. Eikä illalla tarvitse alkaa tehdä läksyjä eikä stressata kokeista. Syön, venyttelen ja menen nukkumaan.

Välillä liikaa intoa

Ihan vielä Piippo ei ole päässyt sinuiksi kokonaisvaltaisen urheiluelämän kanssa. Hän kaipaa yhä välillä koulua ja miettii, toimiiko nykymallissaan oikein.

Huono omatunto hiihtoon keskittymisestä jää kuitenkin satunnaisiksi pohdinnoiksi, sillä Piippo on jo huomannut täysipäiväisen harjoittelun edut. Hän kokee kehittyneensä. Välillä ongelmia aiheuttaa silti malttamattomuus kotiharjoittelussa. Kun valmentaja Ville Oksanen ei ole valvomassa harjoituksia, Rovaniemellä asuva Piippo saattaa innostua harjoittelemaan liikaa tai liian kovaa.

– Olen yrittänyt opetella, että taitava harjoittelu ei ole aina tehollisesti kovinta harjoittelua, Piippo valotti.

Alkusyksystä hän painoi valmentajansa kanssa jarrua, kun elimistön kuormitus uhkasi karata liian ankaraksi. Piipon onneksi tilanne korjaantui levolla.

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Tomi Hänninen

Nuorten MM-kisat Lahdessa

Maajoukkueleireillä Piippo on kokeillut välillä Krista Pärmäkoskenkin harjoitusvauhteja, mutta pääosin hän on muokannut maajoukkueen harjoituksia itselleen sopiviksi.

– Pitää löytää oma juttu ja oppia luottamaan omiin tuntemuksiin ja omaan valmentajaan. Ei ole vain yhtä kaavaa, jota noudattamalla tulee hyvä, Piippo muistutti.

Rukalla hän kilpaili vain sunnuntaina perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä, vaikkei perinteinen ole vielä Piipon vapaan hiihtotavan tasolla. Tulevana lauantaina hän starttaa Beitostölenissä 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan.

Piipon hiihtotavoitteet ovat tulevien kausien arvokisoissa. Tänä talvena hän nauttii ajatuksesta, että nuorten MM-kisat hiihdetään Lahdessa. Jos sen lisäksi heltiää paikka Seefeldin MM-hiihtoihin, se on pelkkää plussaa.

Lue myös:

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Valmentajilla luottoa Piipon menestykseen – “Pekingin olympialaisiin mennessä uskon, että Eveliina on noussut maajoukkueen runkohiihtäjäksi”

Luonnonlapsi, lupsakka savolainen ja nopea kiihtyjä haastavat myllyttäjän ja riskinottajan – Sami Jauhojärvi paljastaa, ketkä Suomen maajoukkueessa oikein hiihtävät

Hiihtomaajoukkueen tulevat tähdet eivät idoleitaan kumartele – "Kun laitan lapun rintaan, niin en anna armoa kenellekään"

Urheilua suuremmat asiat näyttävästi esillä Rukalla – olympiavoittajan rintasyöpä pysäytti hiihtäjät: "Olen todella läheltä nähnyt, miten kovia ne hoidot ovat"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat