Suora

  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu

Kommentti: Verkot pöllyävät NHL:ssä uskomattomaan tahtiin – nähdäänkö tällä hetkellä kaikkien aikojen viihdyttävintä jääkiekkoa?

NHL:ssä taotaan maaleja tällä hetkellä huimaan tahtiin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Alex Ovetshkin.
NHL:ssä tehdään tällä hetkellä paljon maaleja, ja Washingtonin Aleksandr Ovetshkin on edelleen yksi ahnaimmista maalintekijöistä.David Becker / Getty Images.

NHL-maailmassa asiat eri sektoreilla tapaavat muuttua toisinaan nopeastikin. Kun puhutaan maalinteosta, kolmen kirjaimen liiga on käynyt kuluvalla vuosituhannella läpi pari synkempää jaksoa. Koskaan milloinkaan ei NHL ole uinut yhtä syvissä vesissä kuin 2000-luvun alussa.

”Dead puck era” huipentui New Jerseyn voittamaan Stanley Cupiin kesällä 2003.

Vastenmielisen kahvakiekon aikakausi sai katsojat usein haukottelemaan lehtereillä. Kun New Jersey ja Anaheim kisasivat kahvakiekon ja inhorealistisen puolustamisen värittämissä finaaleissa 2003, toinen joukkue jäi maaleitta neljä kertaa seitsemässä ottelussa.

Neljästi joukkueet tekivät yhteensä vain kolme maalia.

Devilsin Stanley Cupia seuranneella kaudella joukkueet tekivät enää keskimäärin 2,57 maalia ottelua kohden. Edellisen kerran NHL oli jäänyt vastaaviin lukuihin kaudella 1955–56. Lajiväki alkoi olla silmiä ja korvia myöten täynnä tuomarilinjaa, joka salli mailan käytön sen kaikissa muodoissaan.

Kun tuomarilinjaa lopulta kiristettiin työsulkukauden jälkeen kaudelle 2005–06, peli oli yhtäkkiä viihdyttävämpää kuin vuosikausiin. Estämispeli kitkettiin pois armottoman kireällä tuomarilinjalla, mikä näkyi kaikkien aikojen jäähysumana ja sitä kautta yli kolmen nousseena maalikeskiarvona.

Hiljalleen tuomarilinja kuitenkin löystyi, minkä kautta jäähymäärät ja maalit lähtivät jälleen laskuun. Kun kaudella 2008–09 joukkueet tekivät vielä keskimäärin 2,91 maalia ottelua kohden, kaudella 2015–16 lukema oli enää 2,71.

Taas oltiin huolissaan.

Ja taas reagoitiin. NHL alkoi jälleen puhua estämispelin kitkemisestä. Myös maalivahtien alati kasvaneita varusteita on alettu säännöstellä paremmin. Maalivahdin patjoja pienennettiin aiemmin ja viimeisimpänä muutoksena veskareiden rintapanssareita leikeltiin paremmin istuviksi.

Eikä muutoksia tehty turhaan.

Verkot ovat pöllynneet etenkin tällä kaudella uskomattomaan tahtiin. Pelkästään parin edellisviikon ajan nuotat ovat olleet kireällä lähes ennennäkemättömällä tavalla.

Vai mitä olette mieltä näistä viime aikojen tuloksista?

St. Louis-Winnipeg 4–8

Florida-Chicago 4–5

Detroit-Columbus 5–7

Chicago-Vegas 3–8

Colorado-Pittsburgh 6–3

Tampa Bay-Buffalo 5–4

Winnipeg-Chicago 6–5

Washington-New Jersey 6–3

Florida-Tampa Bay 4–5

Washington-Anaheim 5–6

Pittsburgh-Colorado 6–4

Columbus-Calgary 6–9

Detroit-Tampa Bay 5–6

Monet eivät muista aikaa, jolloin NHL:ssä viimeksi taottiin taululle illasta toiseen tällaisia lukemia. Joukkueet ovat latoneet kuluvalla kaudella pelivälinettä reppuun ottelukeskiarvolla 3,06.

Kauden 1994–95 jälkeen NHL:ssä on ylletty vastaaviin lukuihin ainoastaan kahdesti: työsulun jälkeen 2005–06 (3,08) sekä kaudella 1995–96 (3,14).

Huomionarvoista lisäksi on, että kauden 2004–05 työsulun jälkeen maalimäärät nousivat lähinnä ylivoimapelaamisen kautta. Tuon kauden lähes kuusi ylivoimamahdollisuutta ottelua kohden on kaikkien aikojen korkein lukema. Tämän kauden lukema 3,19 on 2000-luvun viidenneksi pienin.

Kyse ei siis ole ainoastaan estopelin kitkemisestä.

Kyse on monen asian summasta. Pelaajat ovat nykyään uskomattoman nopeita ja taitavia, mikä tekee monen puolustajan arjesta hankalaa. Väärät valinnat tai huonosti ajoitetut vastaanjuoksut johtavat nykyään ylivoimahyökkäykseen tai läpiajoon.

Taitavat pelaajat pystyvät voittamaan yksi vastaan yksi -tilanteensa, mikä avaa laadukkaan maalipaikan hetkessä. Kun tähän yhdistetään tuomarilinja sekä tarkastukset maalivahtien varusteisiin, tarjolla on ollut huimaa ilotulitusta.

New Jersey Devils 2003.
Kun New Jersey Devils juhli Stanley Cupia vuonna 2003, NHL:n viihdearvo ei ollut korkealla.Chris Trotman / Getty Images.

Kansa janoaa maaleja

Käsillä onkin kenties kaikkien aikojen viihdyttävintä NHL:ää. Kaikki kunnia esimerkiksi 1980-luvulla loistaneille hyökkääjille, mutta Youtubesta voi jokainen katsoa, millä tasolla vaikkapa maalivahtipeli oli tuohon aikaan. Etenkin tuon ajan läpiajomaaleja joutuu tänä päivänä katselemaan lähinnä korvat punaisena.

Se, että NHL:ssä rummutetaan 2010-luvulla samanlaisia maalimääriä kuin 1980-luvulla, on oikeasti huima juttu. Joukkueet puolustavat paremmin kuin koskaan ja maalivahdit ovat parempia kuin koskaan. Mutta niin ovat hyökkääjätkin, jotka löytävät jatkuvasti uusia – ja alati viihdyttäviä – keinoja Pandoran lippaan avaamiseen.

Ja maaleistahan viime kädessä on jääkiekossakin kysymys. Vaikka pienimaalisetkin ottelut voivat olla äärimmäisen viihdyttäviä, pitkässä juoksussa kansa janoaa maaleja.

Ja tätä taustaa vasten tarjolla on juuri nyt parasta NHL-jääkiekkoa mies muistiin. Nopeus, yksilötaito ja ennen näkemätön pelirohkeus on tehnyt tämän päivän änäristä uskomattoman viihdyttävää.

Mestaruudet voitetaan puolustamalla, sanotaan.

Ei NHL:ssä. Ja hyvä niin.

Lue myös:

Matthews ratkaisi jäätävällä vedollaan, Kasperi Kapanen näkyvästi mukana voittomaalissa

Rantanen vankisti NHL-pistepörssin kärkipaikkaansa – Barkov rohmusi syöttöpisteitä

Korpisalo kehiin keskellä erikoista näytelmää – "Tämä oli outo peli"

Kotkaniemi rynnisti suomalaistulokkaiden pörssikärkeen – oiva syöttö Lehkosen osumaan

NHL laajenee taas – kolmen vuoden päästä kaukaloissa nähdään Seattle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat