Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Suomen vastustajat lentopallon olympiakarsintaan hahmottumassa – voidaan elätellä jopa pieniä toiveita kisoista

Voi olla, että Suomi pelaa yhdestä olympiapaikasta ensi kesänä Kanadan, Argentiinan ja Kiinan kanssa, kirjoittaa Yle Urheilun Mikko Hannula.

Maajoukkuelentopallo
Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo ohjeistaa Suomen maajoukkuepelaajia aikalisän aikana.
AOP

Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n viimeisin ilmoitus (siirryt toiseen palveluun) Tokion olympiakisojen karsintasysteemistä on tämän vuoden syyskuulta.

Karsintamenetelmä ennätti jo muuttua aikaisemmin ilmoitetusta, mutta Suomen kannalta viimeisin päivitys on hyvä. Aiemmin karsintajärjestelmä on suosinut suuria lentopallomaita tai Euroopan ulkopuolisia. Nyt myös maat Euroopan kärkimaiden takaa saavat hieman aiempaa realistisemman mahdollisuuden selviytyä olympialaisiin.

Maailmanranking on suuressa roolissa olympiakarsinnoissa. FIVB on sen päivittänyt lokakuun alussa. Suomi putosi hyvän MM-turnauksensa ansiosta vain yhden pykälän ja on tällä hetkellä 19:s.

Päivittyykö lista vielä vuoden alussa?

Olympiakarsinnan kannalta ratkaisevaa on maailman ranking 1.1.2019. FIVB on tehnyt tämän vuoden aikana monia hämmentäviä ratkaisuja niin MM-kisoissa kuin esimerkiksi olympiakarsintojen systeemiä lyhyessa ajassa muuttaen.

Päivittääkö FIVB-listansa vielä uudenvuoden päivänä vai pysyykö nykyinen lista voimassa silloinkin? Se on avainkysymys. Listahan pysyi ennallaan juuri pitkään kesästä 2017 syksyyn 2018. Ainakaan mitään merkittävää maajoukkuetoimintaa ei ole luvassa joulun aikaan.

Näkymänä lohko Kanadan, Argentiinan ja Kiinan kanssa

Tuleva olympiaisäntä Japani on maailmanlistalla 11. ja se pääsee suoraan olympialaisiin. Muut huippumaat joutuvat karsimaan ja yhteensä mukaan pääsee ensimmäisessä vaiheessa maailmanlistan 24 parasta (ja nyt myös 25:s, Japanin väistäessä).

Nuo maat jaetaan FIVB:n ilmoituksen mukaan 1.1.2019 niin sanotulla serpentiinisysteemillä kuuteen neljän maan lohkoon, joista voittajat saavuttavat olympiapaikan.

Juuri nyt on kutkuttavaa katsoa, miten lohkot muodostuisivat. Nyt menisi näin:

- Brasilia (1.), Egypti (13.), Bulgaria (14.), Puerto Rico (24. jaettu)

- USA (2.), Belgia (12.), Hollanti (15.), Etelä-Korea (24.jaettu)

- Italia (3.), Serbia (10.), Australia (16.), Kamerun (23.)

- Puola (4.), Ranska (9.), Slovenia (17.), Tunisia (22.)

- Venäjä (5.), Iran (8.), Kuuba (18.), Meksiko (21.)

- Kanada (6.), Argentiina (7.), Suomi (19.), Kiina (20.)

Voittoja Kanadaa, Argentiinaa ja Kiinaa vastaan

Kanada sijoittui yhdeksänneksi MM-kisoissa 2018. Suomi on kohdannut sen 2000-luvulla 16 kertaa ja voittanut seitsemän kertaa. Viimeisin peli Tampereella 2016 päättyi Suomen voittoon 3-2.

Argentiina oli MM-kisojen 15:s. Suomi ja Argentiina ovat 2000-luvulla ottaneet mittaa toisistaan kahdeksan kertaa. Suomella on peleistä kaksi voittoa. Edellinen ottelu vieraissa 2011 meni Suomelle 3-1.

Italian lentopallomaajoukkue juhlii voitettua pistettä.
AOP

Kiinan jäi MM-kisoissa Suomen taakse oltuaan 22. Keskenäisiä pelejä 2000-luvulla on neljä ja niistä voitot 2-2. Viimeksi kesällä 2017 Suomi kukisti Kiinan Helsingissä 3-1.

Eurooppalaisia jälleen ehkä vain neljä olympialaisiin?

Rion 2016 kisojen karsinnoissa suositttin Euroopan ulkopuolisia maita ja mukaan selvisivät Euroopasta vain Italia, Venäjä, Puola ja Ranska. Nyt mukaan voi teoriassa päästä jopa seitsemän maata, mutta tuo maksimimäärä edellyttää näillä näkymin myös Suomelta täydellistä onnistumista ja olympiapaikkaa. Katsokaapa ylempää tämänhetkisiä hahmotelmia olympiakarsintalohkoista!

Ylimpää Brasilia ja USA ottanevat paikkansa. Seuraavissa lohkoissa vahvoilla olisivat Italia (haastaja Serbia) ja Puola (haastaja Ranska). Venäjä ottanee lohkostaan oman paikkansa kolmantena euroooppalaisena.

Suomen varaan jäisi alimman lohkon mahdollinen eurooppalainen olympiakisapaikka. Ykkösvaiheen lohkoista tällä hetkellä Euroopan realistinen näkymä on kolme kisalippua: Italialle, Puolalle, Venäjälle.

Yksi eurooppalainen saa vielä myöhemmin olympiapaikan maanosakarsinnasta.

Toisessakin vaiheessa Suomi mukana?

Japanin ja lohkojen voittajien jäljiltä jää jaettavaksi tammikuussa 2020 viisi kisalippua. Ne menevät silloin maanosakarsintojen voittajille. Jos/ kun Brasilia ja USA ottavat ensimmäisessä vaiheessa omansa, niin tarvittaessa Kanada ja Argentiina ovat maanosissaan vahvoilla noille paikoille, mikäli eivät selviä Suomesta ja/ tai Kiinasta ensimmäisissä karsinnossa.

Rion kesäkisoissa 2016 Argentiina ja Kanada olivat puolivälierissä ja siis kisoissa mukana. Kiina ei selviytynyt edellisiin olympiakisoihin.

Jos Suomi ei nappaa olympiapaikkaa Tokioon vielä ensi kesänä, niin edessä häämöttää vielä Euroopan karsinta. Siihen selviytyy kahdeksan maata. Tällä hetkellä Suomi ei ole maailmanrankingissa euroopalaisten joukossa, eikä edes Euroopan lentopalloliiton CEV:n omalla listalla kahdeksan joukossa vaan kymmenes molemmissa.

Kuvassa Elviss Krastins ja Samuli Kaislasalo
Kuvassa Elviss Krastins ja Samuli KaislasaloAOP

Kuitenkin Suomi pelannee tarvittaessa Euroopan karsinnassa, sillä ainakin kolme paikkaa on siis Euroopan kärkimaille realismia olympiakarsinnan ensivaiheessa. Näin ollen Euroopan maat sijoilla 9-11 voinevat elätellä olympiaunelmaansa.

Euroopan maanosakarsinta on joka tapauksessa raju. Tämän hetken näkymä voisi olla se, että tuolloin ainoasta paikasta auringossa kilvoittelisivat: Ranska, Serbia, Belgia, Bulgaria, Hollanti, Slovenia, Suomi ja Saksa.

On päivän selvää, että mahdollinen Euroopan karsinta tulisi olemaan liian kova Suomelle olympiapaikan saavuttamiseksi. Edellisiin olympiadeihin verrattuna uusittu ensimmäinen vaihe on Suomelle kuitenkin avautumassa. Ketteränä pikkuturnauksena se tarjoaa Suomelle aiempaa hieman enemmän raollaan olevan oven.

Ensi kesän neljän maan lohkosta voisi siis jopa elätellä pieniä olympiatoiveita. Varsinkin jos kohdalle osuu pöljä päivä tai paremminkin hulppean pöljä viikonloppu.

Lue lisää:

VaLePa murskasi ässäsyötöillä vastustajansa – jatkopaikka lentopallon eurocupissa heltisi erin 6–0

Lentopallon Tokion karsintaan uusia tuulia - "Antaa Suomelle hyviä mahdollisuuksia taistella olympiapaikasta"

Lentismiesten MM-turnaus oli "täydellinen menestys" ja nuorten pelaajien esiinmarssi, mutta asiantuntijat löysivät parannettavaakin: "Lisää voimahyökkäyksiä ja lisää voimaa"

Sammelvuo marssitti kentälle uuden polven onnistujia ja jakoi vastuuta kaikille pelaajille – "Teimme näistä MM-kisoista hienon tarinan"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat