Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Suomen salibandymaajoukkueen Valkohai hyökkäsi MM-areenalle – TPS-köriläs hiipi maajoukkueeseen takaovesta

Mikko Hautaniemi alkoi elää urheilijan elämää ja nousi 29-vuotiaana A-maajoukkueeseen. Isokokoinen turkulaislaituri on solahtanut kansainväliseen tempoon nopeasti.

salibandy
Mikko Hautaniemi
Mikko Hautaniemen (toinen oikealta) MM-kutsuun liittyy mielenkiintoinen tarina.AOP

Suomi kohtaa Saksan salibandyn MM-puolivälierässä tänään perjantaina klo 19. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

PRAHA. Tarina kuuluu näin.

Maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky oli luonnostellut valmiiksi maajoukkueen Uppsalan EFT-turnaukseen, viimeiseen kansainväliseen tapahtumaan ennen MM-kisoja.

Nykky päätti kuitenkin vielä käydä vilkaisemassa yhtä pelaajaa. Syksyllä Sveitsistä TPS:n paitaan palannut Mikko Hautaniemi saisi mahdollisuuden antaa näyttönsä ja lunastaa paikan EFT-ryhmässä.

Tosin Hautaniemi itse ei tiennyt ”näytönpaikastaan” mitään.

Tarinan mukaan kaksi senttiä alle kaksimetrinen ”Hauta” kiskoi Eräviikinkejä vastaan tehot 4+1.

Seurakaveri Miko Kailiala vahvistaa osan tarinasta.

– Aamulla oli tullut puhelu, että olen itse mukana porukassa EFT:lle. Sitten ilmoitettiin vielä, että yhtä körilästä tullaan katsomaan. Että mahtaisiko riittää kansainvälisille kentille, Kailiala muistelee.

– Siinä mietittiin Lauri Stenforsin ja Haudan vanhan joukkuekaverin, Niirasen Niklaksen kanssa, mitä tehdään. Kerrotaanko, että (Nykky) on tulossa vai eikö kerrota. Laurin kanssa katsoimme kolmannen maalin jälkeen toisiamme: Hyvä, ettemme sanoneet.

TPS kaatoi Eräviikingit kotonaan 10–5 ja Hautaniemi ottelun tähtenä. Hyökkääjä itse haluaa tarkistaa yhden faktan muuten mehukkaasta jutusta.

– Luulen, ettei minulla ollut siinäkään pelissä yhtään syöttöpistettä.

Tilastot vahvistavat hyökkääjän olevan oikeassa.

Tervaiset jalat

Hautaniemi saalistaa kentällä maaleja. Parhailla kausillaan isokokoinen laituri on osunut niin Salibandyliigassa kuin Sveitsin pääsarjassa NLA:ssakin lähes osuma per peli -tahdilla.

Silti maajoukkue tuntui vielä muutama vuosi sitten kaukaiselta.

– Sveitsissä tein hirveät pörssit, mutta ei maajoukkue ollut mielestäni silloin realistinen ajatus. Olin niin huonossa kunnossa, Hautaniemi myöntää Yle Urheilulle.

– Osasin tehdä maaleja ja pisteitä, olla vaarallinen hyökkäyskolmanneksella, mutta minulla oli tervaiset jalat.

Herääminen urheilijan elämään käynnistyi pikku hiljaa.

– Jossain vaiheessa vain tajusin, ettei tämä riitä, ettei tämä ole kivaa. Joka kausi päättyy tappioon, pettymykseen ja aina ketuttaa. Että sille pitää tehdä jotain, Hautaniemi toteaa.

– Nyt sille on tehty jotain ja sitä jatketaan vielä. Tämä ei ole mikään muutaman vuoden buusti, vaan ihan tapa. Ja se näköjään näkyykin.

Mikko Hautaniemi
Mikko Hautaniemi ensimmäisessä MM-ottelussaan Ruotsia vastaan.Ville Vuorinen / Lehtikuva

MM-areenalle Hautaniemi on astellut kuin konkari. Vaikka kokemuksia A-maajoukkueesta oli ohuelti, hyökkääjä pystyy vastaamaan huippupelien vaatimuksiin.

– Pallon pitäminen omilla korostuu ja olen siinä erittäin vahva. Varsinkin Ruotsia vastaan, kun kentällä on vähemmän tilaa. Pystyn pitämään palloa muutenkin kuin kulmassa, keskialueella onnistuu myös, Hautaniemi latelee itsevarmasti.

– Olen kuitenkin vaarallinen pelote myös pallon kanssa. Kantti, lämäri, mikä vaan.

Vaarallisuutta kuvaa myös Sveitsin vuosien lempinimi: Great White Shark eli Valkohai. Sveitsiläiseen ottelutapahtumaan kuuluu aloittavan viisikon kuuluttaminen ja juuri kuuluttajalle Hautaniemi keksi merellisen lisänimensä.

– Nykyään se on sellasta kettuilua, jos omat pelaajat sillä nimellä kutsuu. Kylillä sitä ei tulla kuulemaan, Hautaniemi kuittaa.

Miko Kailialan mukaan mahtipontinen Great White Shark ei ole suinkaan ainoa lempinimi isokokoiselle laiturille.

– Samaan aikaan taisi tulla sellainen kuin Tonni, mutta jätetään sen alkuperä muille kertomatta, Kailiala virnistelee.

Musta viitonen

Sitten vielä yksi korjaus alun tarinaan.

Päävalmentaja Petteri Nykylle Hautaniemi ei ollut kuka tahansa pelaaja, jota mentiin viime hetkillä tarkkailemaan maajoukkuetta varten.

Nykky pani hyökkääjän ensimmäisen kerran merkille yli vuosikymmen sitten, kun turkulainen pelasi lukioiden välisessä turnauksessa.

– Olin iskenyt silmäni pitkänhuiskeaan ja honteloon, vähän pyylevään kaveriin, Nykky toteaa.

– Kävin silloin puhumassa kaikille pelaajille. Frenckelin sali oli täynnä ja muistan sanoneeni, että jos musta viitonen viitsisi nousta seisomaan. Että jos joskus jaksat tehdä töitä, niin sinusta saatetaan vielä kuulla.

Lue myös:

Suomi saa Saksan vastaansa MM-salibandyn puolivälierissä – Valtteri Viitakosken osuma ei auttanut Kanadaa

Suomi löi Norjan selvästi ja varmisti suoran puolivälieräpaikan MM-kisoissa: "Ei meillä ole tarkoituskaan iskeä miljoonaa maalia, kun johdamme peliä"

Suomalainen maailmanmestarivalmentaja johdattaa Tshekkiä kotikisojen hornankattilassa: "Lähtökohta oli, ettei kukaan tshekkiläinen valmentaja kestäisi painetta"

Vuosia kivuliaasta polvivammasta kärsinyt suomalaispuolustaja ei suostunut luopumaan unelmastaan – särkylääkkeiden ja yksinäisyyden varjostama matka MM-kisoihin vaati yli 20 000 kilometriä kuntopyörän selässä

”Kanadansuomalainen suomenruotsalainen” kiekkolegendan poika valitsi salibandyn ja nousi joukkueensa MM-kisojen tähdeksi – ”Olisi mukavaa tehdä historiaa”

Kivikova Ruotsi, yllätysvalmis Sveitsi ja kotiyleisön tuekseen saava Tshekki janoavat sinivalkoista päänahkaa – Suomi lähtee salibandyn MM-kisoihin jahdattuna mestarina, muttei suosikkina

Rakkaus, joka saa yli 40-vuotiaan legendan yhä innostumaan pihapeleistä – maailmanennätyksen tekevä Mika Kohonen paljastaa hetken, jolloin äänet pään sisällä huusivat: "Mun ei enää kuuluisi olla täällä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat