Suora

  • Elävä arkisto esittää

Salonen ja Kanninen jahtaavat finaalipaikkaa Rukalla

Jimi Salosen tavoitteena päästä takaisin 80 pisteen laskuihin maailmancupin kumpareissa. Kausi käynnistyy tänään Rukalla, mutta Suomen tähtäin on tulevaisuuden arvokisoissa.

freestyle (hiihto)
Jimi Salonen.
Jimi Salonen.AOP

RUKA. Suomen päävalmentaja Eemeli Kallas uskaltaa olla varovaisen toiveikas Rukan maailmancupin kynnyksellä. Takana on kahden kuukauden pituinen treenijakso ja yli 200 laskua lumella.

Pohja on luotu uudelle kaudelle ja uusille valloituksille.

– Haluan nähdä starttiportilla jätkiä, jotka tietävät, mitä tekevät ja pystyvät maksimisuoritukseen. Se sitten riittää, mihin riittää, Kallas sanoi Yle Urheilulle Rukalla.

Edessä on reilun kolmen kuukauden tehokausi, johon mahtuu seitsemän maailmancupin osakilpailua ja MM-kisat, jotka järjestetään Deer Valleyssa Yhdysvalloissa helmikuussa.

Suomen mc-joukkueessa laskevat Jimi Salonen ja Topi Kanninen. Lisävahvistuksia on mahdollisesti tulossa jo helmikuussa, kun Jussi ja Olli Penttala toipuvat täysin vammoistaan.

Salonen ja Kanninen lähtevät Rukalla hakemaan rajojaan, tarkemmin sanottuna pisterajoja. Salonen olisi tyytyväinen 80 pisteen ylitykseen ja Kannisen rajat kulkevat 70–75 pisteen tuntumassa.

– Tahdon saada parhaan laskun irti. Samalla näen, missä menen muihin verrattuna, Salonen pohti.

– Rukalla on mielestäni yksi parhaista maailmancupin rinteistä. Haluaisin laskea siinä niin siististi, että se näkyisi myös pisteissä, Kanninen jatkoi.

Rinnettä alas 11 metriä sekunnissa

Viime vuonna Kanadan Mikael Kingsbury voitti kumpareet Rukalla pistein 87,45. Salosen jahtaamalla 80 pisteellä olisi taisteltu viiden joukkoon pääsystä.

Tuomarien pisteet rakentuvat laskutrekniikasta, hypyistä ja laskuajasta. Kaiken pitää sujua tyylikkäästi nappiin ja mahdollisimman tehokkaasti.

– Olen keskittynyt parantamaan laskutekniikkaani. Suksien linja pitää saada suoraviivaisemmaksi. Nopeampia käännöksiä, kumpujen reunojen kautta. Sukset eivät saa karata liikaa sivusuuntaan, Kanninen huomautti.

– Laskijat tulevat rinnettä alas lähes 11 metriä sekunnissa. Ihanneaika on hieman yli 20 sekuntia 215 metriä pitkällä ja jyrkällä kumpareradalla. Olemme paiskineet keväästä asti hommia rutiinin eteen, Kallas avasi vaatimuksia.

Salonen sijoittui kaudella 2016 maailmancupissa viidenneksi, mutta muuten on ollut hiljaista. Edelliset arvokisamitalit ovat vuodelta 2009, kun Tapio Luusua juhli MM-hopeaa ja MM-pronssia Japanissa.

Viime vuonna Kanninen oli parhaana suomalaisena Rukan avauksessa 21:s. Nyt suomalaisilta odotetaan enemmän. Finaalipaikka 16 parhaan laskijan joukossa olisi hyvä alku kaudelle.

– Karsinta kertoo, kuinka paljon olemme tehneet oikeita asioita. Katsotaan kisan jälkeen, mitä tehdään ja mihin keskitytään paremmin, Kallas painotti.

Lähetys naisten karsinnasta alkaa klo 10 Yle Areenassa. Miesten karsinta on vuorossa klo 12.55. Finaalit näytetään TV2:ssa klo 16.20 alkaen.

Lue myös:

Kumparelaskun maailmancup Rukalla – seuraa finaaleita suorana

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat