Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Kotimaisen e-urheilun historiallinen hetki oli samalla nolo muistutus lajin kohtaamista ennakkoluuloista

Dota 2:n maailmanmestarit Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen saivat kutsun linnan juhliin, mutta joutuivat TV-haastattelussa vastaamaan myös stereotyyppiseen kysymykseen energiajuomakulutuksesta.

e-urheilu
Topias Taavitsainen ja Jesse Vainikka.
Topias Taavitsainen ja Jesse Vainikka olivat ensimmäiset e-urheilijat presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.Lehtikuva

Suomalaisessa e-urheilussa koettiin torstai-iltana 6. joulukuuta historiallinen hetki. Ensimmäistä kertaa ikinä videopelejä ammatikseen kilpaa pelaavat e-urheilijat juhlivat presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Johan tätä oli odotettu!

Vuosi sitten Dota 2 -pelin MM-kisoihin verrattavan The International -turnauksen voittanut Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen jäi ilman kutsua, mikä aiheutti e-urheilupiireissä pientä porua – olihan suomalaisen uroteko jopa Urheilugaalassa ehdolla vuoden urheiluhetkeksi.

Tänä vuonna tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä oli kuitenkin pelisilmää. OG-joukkueensa riveissä TI-turneen voittoa juhlineet Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen saivat kutsut linnaan.

E-urhelijat Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen kertoivat Linnan juhlissa, mitä vaaditaan Dota2-pelin maailmanmestaruuteen.

Päätös kutsua menestyneet kilpapelaajat muiden perinteisten lajien urheilijoiden lailla linnan juhliin on e-urheilun kannalta merkittävä virstanpylväs. Kiistelty "urheilulaji" saa Suomessa kaipaamaansa hyväksyntää sekä tunnustusta, eikä tulevaisuudessa tarvitse enää kiistellä, ansaitsevatko e-urheilun huippumenestyjämme kutsua juhliin.

Tasavallan presidentin virallinen kanta on, että ansaitsevat!

Energiajuomakysymys muistutti ennakkoluuloista

Ylen TV-lähetyksessä nähty Vainikan ja Taavitsaisen haastattelu oli kuitenkin jälleen osoitus siitä, kuinka työtä e-urheilun legitimoinnin eteen on yhä tehtävä. Muun huippu-urheilun lailla lahjakkuutta, omistautumista ja valtavan määrän harjoitustunteja vaativa e-urheilu kohtaa yhä valitettavan usein ennakkoluuloja.

TV1:n haastattelussa tätä edusti "e-pelaajille" osoitettu kysymys energiajuomakulutuksesta Dota 2:sta harjoitellessa. Videopelipelaajan stereotypioihin nojaava heitto sai oitis Facebookissa osakseen rajua kritiikkiä, ja nousipa tilanne iltapäivälehtien otsikoihinkin.

– Melkoisen tietämätön kysymys oli toimittajalta –– taitaa olla eri heebot, jotka moista moskaa vetää, kuin alan maailmanmestarit, ihmetteli eräs kommentoija Yle Urheilun Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

– Samalla stereotypiaolettamuksella voisi kysyä kaikilta jääkiekkoilijoilta, paljonko menee nuuskaa, jatkoi toinen.

The International -turnaus.
Jesse Vainikka ja OG-joukkueen kapteeni Johan "N0tail" Sundstein The International -turnauksessa elokuussa 2018. Pelit pelattiin Kanadan Vancouverissa NHL-seura Canucksin kotistadionilla täysille katsomoille. Verkon streamien välityksellä pelejä seurasi suorana lähes 15 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.Otto Luukkanen

Toimittajan kysymys ei ollut missään nimessä nappisuoritus. Puolustukseksi on kuitenkin todettava, että Linnan juhlien tekeminen on todella nopeatempoista ja vaatii paitsi kovia hermoja myös rautaista journalistista osaamista. Aina ei ehdi perehtyä jokaisen haastateltavan taustaan, ja jos aihepiiri on itselle vieras ja lähetys suora, joutuu haastattelukysymysten kanssa välillä improvisoimaan.

Onneksi Vainikka ja Taavitsainen myös ohittivat kysymyksen tyylikkäästi ja nopeasti. Ja olisi heillä ollut mahdollisuus mainostaakin, sillä onhan OG:n virallinen sponsori eräs maailmanlaajuinen energiajuomajätti...

Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen.
Valve

Tärkeämpää tässä "jupakassa" onkin keskittyä siihen, että näihin stereotypioihin kilpapelaajat Suomessa yhä jatkuvasti törmäävät. Pelaajien kohtaamat ennakkoluulot ovat arkipäivää ja niiden olemassaolo on tiedostettava.

Maailmalla e-urheilu on kuitenkin urheilustadioneita täyteen vetävä, mäkihyppyä ja pesäpalloa monia lukuisia kertoja valtavampi suurlaji. Suomi tulee jälkijunassa.

Kutsu Presidentinlinnaan oli lajille hieno, tärkeä askel, mutta samalla muistutus siitä, kuinka pitkä matka e-urheilulla on Suomessa vielä "oikeaksi urheilulajiksi". Ehkä vuonna 2019 menestyneet e-urheilijamme saavat vastata linnassa jo samoihin kysymyksiin kuin hiihtäjät ja nyrkkeilijät.

Lue lisää:

Mitä vaaditaan Dota2-pelin maailmanmestaruuteen? Suomen E-urheilutähdet avasivat lajiaan Linnan juhlissa

Parhaat e-urheilijat yltävät miljoonatienesteihin, mutta matka huipulle on karu: "Et saa tukea tai opetusta ennen ammattilaisuutta"

Lasse Urpalainen on Suomen urheilun palkkakuningas – e-urheilija nousi ensimmäistä kertaa miljoonatuloille

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat