Annastiina Hintsa juoksi Etelämantereella henkisesti rankimman ultrakisansa: "Joka päivä kun lähti, ei tiennyt yhtään miten kauan tulee juoksemaan"

Annastiina Hintsa juoksi marraskuussa viidennen ultrakilpailunsa taivallettuaan liki 150 kilometriä Antarktiksen rajusti vaihtelevissa sääoloissa.

Annastiina Hintsa Etelämantereen ultrajuoksussa. Kuva: RacingThePlanet/Thiago Diz

Rajua tuulta ja purevaa pakkasta. Lunta silmänkantamattomiin, ympärillä jäävuoria ja hyytävää sinistä vettä. Polttavaa auringonpaistetta, joka hetkessä vaihtuu lumisateeseen. Annastiina Hintsa juoksi jälleen kerran ultrakilpailun rajuissa olosuhteissa, nyt Antarktiksella.

– Paras sana kuvaamaan kilpailua on ainutlaatuinen. Jokainen kisa on ollut mahtava kokemus, mutta tämä oli ehdottomasti erilainen ja henkisesti rankin, kertoo Lontoosta puhelimitse tavoitettu Hintsa Yle Urheilulle.

Muistot ultrakisasta ovat tuoreena mielessä, sillä maaliin Hintsa tuli marraskuun viimeisenä päivänä. Päätöspäivä typistyi heikkenevien sääolojen vuoksi seremonialliseksi, mutta takana oli neljä pitkää juoksupäivää.

– Henkisesti siitä teki todella rankan se, että joka päivä kun lähti juoksemaan, ei tiennyt yhtään, miten kauan tulee juoksemaan. Toinen oli se, että juoksimme kehää. Lyhin kehä mitä juoksimme oli 1,2 kilometriä ylämäkeä ylös ja alas. Sitä 40–50 kertaa ympäri, niin kyllä se alkaa tuntumaan, Hintsa kertoo.

The Last Desert-ultrajuoksuun osallistuvat kilpailijat taivaltavat Antarktiksella. Kuva: RacingThePlanet/Thiago Diz

Hintsa on vuonna 2016 menehtyneen, tunnetun urheilulääkärin Aki Hintsan tytär. Annastiina Hintsa työskentelee isänsä perustamassa kansainvälisessä valmennusyrityksessä.

Hintsa innostui ultrajuoksuista koettuaan burnoutin kuutisen vuotta sitten. Hän työskenteli tuolloin kansainvälisessä konsultointifirmassa. Loppuunpalamisen jälkeen hän halusi tavoitella uudenlaista hyvinvointia ja saada uusia tavoitteita elämäänsä.

Vuonna 2014 hän osallistui ensimmäiseen 4 Deserts -sarjan ultramaratoniinsa, joka kiersi Saharan aavikolla. Sittemmin hän on juossut myös Namibiassa, Chilessä Atacaman aavikolla ja Kiinassa Gobin autiomaassa. Kukin sarjan ultramaraton käydään rajuissa olosuhteissa, joissa ihmisen kädenjälkeä ei ole. Kilpailut ovat 250 kilometrin mittaisia ja kestävät viikon verran. Kilpailijoilla on oltava mukanaan yöpymisvälineet ja omat ruokatarvikkeet. Majoitus, järjestelyt ja lääkärit tulevat järjestäjien puolesta.

Antarktiksen ultramaraton on sarjan finaali, jonne pääsee vain jos on selviytynyt kahdesta aiemmasta 4 Deserts -sarjan ultramaratonista. Olosuhteet ovat vielä muita kisoja rajummat, jonka vuoksi matkan sijaan juostaan aikaa vastaan.

– Muissa kisoissa on ollut niin, että juokset neljänä päivänä maratonin ja viimeisenä tuplat. Tässä se oli niin, että joka päivä lähdettiin sellaisella asenteella, että juostaan niin kauan kuin pystytään ja sää sallii. Juokseminen tapahtui sääolosuhteiden armoilla. Juostiin siellä mihin päästiin maihin ja niin kauan kuin sää salli, Hintsa kertoo.

Suurin osa Antarktiksesta on jäätikön peitossa, eikä kilpailijoita voi päästää taivaltamaan kymmeniä kilometrejä yksin. Ensimmäisen päivän 14 kilometrin lenkki mutkitteli tutkimusaseman ympärillä. Toisena päivänä Hintsa juoksi ylös ja alas parin kilometrin lenkkiä pienen saaren rinnettä pitkin. Kolmantena päivänä taivallettiin kilometrin lenkkiä 11 tuntia, ja neljäntenä kolmen kilometrin ympyrää.

The Last Desert-ultrajuoksun kilpailijat yhteiskuvassa päätöspäivänä. Kuva: RacingThePlanet/Thiago Diz

Vaikka Hintsalla on kokemusta ultrakisoista aavikoilla, oli hän kolmantena päivänä kovilla.

– Me olimme siellä 11 tuntia. Ajatukset vaihtelivat aika paljon, jos olen rehellinen. Se tuntui erilaiselta, koska siinä ei ollut yhtään sellaista hetkeä, jossa olisit ollut yksin. Kaikki kilpailijat vetivät sitä samaa kilsan lenkkiä, eikä tullut sellaista autiota fiilistä samalla tavalla kuin muissa kisoissa, Hintsa kertoo.

– Välillä oli tosi hyvällä fiiliksellä ja välillä niin, ettei tässä ole mitään järkeä. Se vaati eri tavalla keskittymistä ja sisua kuin aiemmat kisat. Yritin muistuttaa itselleni, että katson ympärilleni sitä missä ympäristössä oikeasti olen. Aika nopeasti se turhautuminen katosi.

Hintsa kuvailee Antarktiksen luontoa ja sitä kuinka meressä näkyi valaita ja delfiinejä ja maissa tepasteli tuhansia pingviinejä. Muut kilpailijat ihmettelivät kun suomalainen kävi polskuttelemassa hyisessä vedessä.

– Se luonto on sellaista, mitä ei pysty edes käsittämään. Sinisen eri sävyt ja jään kaikki eri muodot. Kävin uimassa ja huomasin sen jälkeen, että vähän matkan päässä oli valaita. Yhtenä päivänä ehdittiin juosta useasti kiven ohi, ja sitten tajusimme, että se kivi olikin hylje.

31-vuotias suomalainen ei kilpaile voitosta tai sijoituksista, vaan tarkoituksena on kisata itseään vastaan. Hän on juossut stressiä pakoon ultramatkoilla. Nyt yksi matka on tehty, sillä takana on sarjan kaikki kisat.

– En tiedä yhtään mitä seuraavaksi, varsinkin kun olen nyt kotiutunut Euroopan puolelle. On vähän hämmentynyt ja tyhjä fiilis. Ehkä jatkan saman tyyppisiä kisoja tai sitten pitää keksiä joku uusi harrastus, Hintsa nauraa.

Lue myös:

annastiina hintsa ultrajuoksu
Katso video klikkaamalla kuvaa.