Suora

 • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
 • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Planica, miesten joukkuemäki
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Urheilustudio
 • Taitoluistelun MM, miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Elävä arkisto esittää
 • Quebec, naisten 10 km
 • Oslo, naisten takaa-ajokilpailu
 • Jääkiekkokierros
 • Urheilustudio
 • Quebec, miesten 15 km
 • Urheilustudio
 • Oslo, miesten takaa-ajokilpailu
 • Urheiluruutu

MM-tason yleisurheilija jäi yllättäen ilman tukirahoja – ihmettelee Olympiakomitean toimintatapoja: "Vähän kuin olisi lähettänyt ystävänsä kertomaan erosta poikaystävälle"

Estejuoksija Camilla Richardsson luki tukipäätöksestä Yle Urheilun verkkosivuilta. Olympiakomiteasta häneen ei oltu yhteydessä.

yleisurheilu
Camilla Richardsson Lontoon MM-kisoissa 2017
Camilla Richardsson Lontoon MM-kisoissa 2017.AOP

Yleisurheilun valmentautumisen tehostamistuet vuodelle 2019 julkaistiin perjantaina. Tukilistalta puuttui muutama nimekäs urheilija, kuten aitajuoksija Oskari Mörö ja estejuoksija Camilla Richardsson.

Richardsson, 25, kertoi Yle Sportenin haastattelussa, että putoaminen tukiurheilijoiden listalta on hänelle valtava pettymys.

Estejuoksija Richardsson oli viime kesänä hyvässä kunnossa. Hän juoksi ennätyksensä 10 000 metrillä sekä 3 000 metrillä ja osoitti olevansa kunnossa myös päämatkallaan 3 000 metrin esteissä. Richardsson olisi kilpaillut Berliinin EM-kisoissa, mutta jalkapöydän murtuma pilasi arvokisasuunnitelmat.

Tukirahojen puuttuminen ensi vuonna vaikuttaa Richardssonin tuleviin arvokisasuunnitelmiin.

– Se oli erittäin raskas viesti. Laskin, että olympiakisat, MM-kisat ja EM-kisat ovat ohjelmassa seuraavan 19 kuukauden aikana ja niistä 12 kuukautta olen kokonaan ilman tukea, Richardsson tiivisti Yle Sportenille.

Richardsson on ollut viime vuosina vakiokävijä arvokisoissa. Hän on kilpaillut urallaan MM-kisoissa 2015 ja 2017 sekä EM-kisoissa 2016.

Tällä hetkellä Richardsson ei ole varma, pystyykö hän jatkamaan uraansa ammattilaisurheilijana.

– Soitin äidille ja isälle heti, kun luin päätöksen Ylen verkkosivuilta. Kerroin heille, että he saavat uuden asukkaan, Richardsson sanoi.

– Minulla ei ole tuloja. En voi maksaa vuokraani. Vanhempani sanoivat, ettei ole ongelma, jos muutan kotiin, mutta heidän mielestään minun ei pitäisi tehdä sitä.

Vanhemmat lupasivat tukea Richardssonia taloudellisesti. Estejuoksija kutsuukin heitä puolihuumorilla "uusiksi pääsponsoreikseen".

Olympiakomitea ei kertonut tukipäätöksestä henkilökohtaisesti

Richardsson on pettynyt myös Olympiakomitean toimintaan tukipäätöksien jakamisessa. Hän ei saanut Olympiakomitealta tietoa, että jää tuen ulkopuolelle. Hän luki päätöksestä Yle Urheilun uutisesta.

Richardsson ymmärtää, että tukirahojen jakamiseen on tietyt kriteerit, joita hän ei täyttänyt. Tapa, jolla asia hoidettiin, kaihertaa silti mieltä.

– Olisi ollut kiva saada edes viesti aiheesta.

– Nyt minusta tuntuu kuin olisin saanut potkut ilman ennakkovaroitusta. Vähän kuin olisi lähettänyt ystävänsä kertomaan erosta poikaystävälle.

Päätös tuntuu epäreilulta

Olympiakomitean yleisurheilun lajivastaava Jani Tanskanen kertoi perjantaina, että tässä vaiheessa olympiadia tukea suunnattiin niille urheilijoille, joilla katsotaan olevan menestysmahdollisuuksia Tokion olympialaisissa.

Richardsson on pettynyt myös siihen, että hänen menestysmahdollisuuksiinsa ei uskota.

– Tässä ei ole kyse vain rahasta. Raha on erittäin tärkeää, mutta tuella on myös symbolinen merkitys. Tuki kertoo, kuinka paljon he uskovat mahdollisuuksiisi kehittyä jonnekin. Joten samaan aikaan tuntuu siltä, etteivät he usko minuun ja siihen, mitä teen.

Camilla Richardsson
Camilla Richardsson oli viime kesänä hyvässä kunnossa.AOP

Richardsson muistuttaa, että hän oli tänä vuonna hyvässä vireessä, mutta loukkaantuminen pilasi EM-kisat. Sen vuoksi tukipäätös tuntuu hieman epäreilulta. Kunnossa ollessaan Richardsson olisi voinut juosta EM-finaalissa.

– Minulla oli hyvät mahdollisuudet EM-kisoissa. Se tekee tämän vaikeammaksi hyväksyä. Jos minulla olisi ollut huono vuosi, päätös olisi helpompi hyväksyä.

Vaikka Richardsson jäi ilman tukea, hän aikoo jatkaa taistelua ja menestyä ensi vuonna riittävän hyvin, että hän pääsee olympiavuonna 2020 takaisin tukiurheilijoiden listalle. Jotta hän pystyy jatkamaan täysipainoista urheilua, hän tarvitsee uusia tulonlähteitä.

– Kun luin perjantaina päätöksestä, lähetin 20 sponsorihakemusta, Richardsson kertoi.

– Minun täytyy löytää uusi pääsponsori. Muuten tästä tulee vaikeaa.

Lue myös:

Olympiakomitean tuki yleisurheilulle pieneni 28 000 eurolla – uusina tukilistalle pääsivät nuoret Alisa Vainio ja Ella Junnila

Suosittelemme

Tuoreimmat