Iivo Niskanen mittaa tasonsa viestin kakkososuudella: ”Iivo pääsee nyt omien vahvuuksiensa pariin”

Suomi lähtee neljällä joukkueella maastohiihdon maailmancup-kauden viestikisoihin. Miehet hiihtävät 4 x 7,5km ja naiset 4 x 5km.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten ykkösjoukkueessa Norjan Beitostölenissä hiihtävät Anssi Pentsinen, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Antti Ojansivu.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila pitää ankkuriosuuden hihtävän Ojansivun valintaa pienenä yllätyksenä.

- Ennakkokaavailuiden perusteella Lari Lehtonen olisi voinut olla siihen totutumpi valinta. Ojansivu oli 30km vapaalla nopeampi kuin Lehtonen ja sillä varmasti lunasti paikkansa ykkösjoukkueeseen.

Niskasen lauantain vapaan 30km kisa meni pipariksi suksiongelmien takia. Nyt hän hiihtää kakkososuudella muun muassa Norjan Martin Johnsrud Sundbya ja Venäjän Aleksander Bolshunovia vastaan.

- Iivo pääsee nyt omien vahvuuksiensa pariin ja saa vielä tällaisessa viestikilpailussa maailman huiput kirittämään. Ja lisäksi sellaiset, jotka ovat hänen kovimpia kilpakumppaneitaan muutenkin. Hyvä mittari Iivolle, että näkee missä mennään, Lassila sanoo.

Miesten viestin ykkössuosikki on Norja.

- Se, että tämä on ensimmäinen viesti kahteen vuoteen, näkyy joukkueissa. Ei olla välttämättä laitettu sitä päivän parasta joukkuetta vaan on saatettu hakea jotain jo arvokisaviestiä silmällä pitäen. Esimerkiksi Norjan ykkösjoukkueella on Krogh ankkurina, joka ei ole parhaassa kunnossaan. On laitettu sinne sen takia, että Norjan joukkueessa ei kuka tahansa noita ankkurin hommia hoida. Siellä on ollut Krogh, Northug ja Klaebo viime aikoina

Naisten viestissä Suomen ankkurina hiihtää ensimmäisen viestistarttinsa maailmancupissa saava Eveliina Piippo.

- Hieno paikka nuorelle naiselle hakea maailmancupkokemusta. Hänelle oma osuus tulee olemaan haastava, kun hänellä ei sellaista kirikykyä löydy. Se on omaa maksimia lähdöstä maaliin, Lassila sanoo.

Johanna Matintalo avaa, Krista Pärmäkoski hiihtää kakkososuuden ja kolmannella osuudella hiihtää Riitta-Liisa Roponen.

- Kakkosuus on tärkeä, sillä viesti pitää saada hyvin sieltä alusta asti lähtemään. On paljon helpompi roikkua mukana, kun repiä eroja kiinni. Ihan oikea ratkaisu, että Pärmäkoski on kakkososuudella.

-Naisten viestissä suosikeiksi nousevat Norja, Venäjä ja Ruotsi. Sen jälkeen tulee Suomi, Yhdysvallat, Saksa ja moni muu.

Suomen viestijoukkueet

Miehet:

1
Anssi Pentsinen
Iivo Niskanen
Perttu Hyvärinen
Antti Ojansivu

2
Ari Luusua
Juuso Haarala
Lari Lehtonen
Kari Varis

Naiset:

1
Johanna Matintalo
Krista Pärmäkoski
Riitta-Liisa Roponen
Eveliina Piippo

2
Kerttu Niskanen
Anne Kyllönen
Laura Mononen
Maaret Pajunoja

Lue myös: