Suora

 • Taitoluistelun MM: loppunäytös
 • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpaillu
 • Urheilustudio
 • MC-finaali, Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Finaalit
 • Urheilustudio
 • Oslo, naisten yhteislähtö
 • Quebec, naisten 15 km, takaa-ajo
 • Urheilustudio

Kaisa Mäkäräinen ei musertunut katastrofialusta, vaan kasasi itsensä voittokuntoon: 12 kertaa ampumapenkalla ja peräti 10 kertaa nollat – "Mitään riskejä en ole ottanut"

Päävalmentaja Jonne Kähkönen yritti tehdä kesällä muutoksia Kaisa Mäkäräisen makuuampumiseen, mutta se oli enemmänkin pään hakkaamista seinään. Mäkäräinen palasi elokuussa takaisin itselleen tutumpaan tyyliin.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Getty Images

Ampumahiihdon maailmancupin henkilökohtaiset kilpailut avattiin Pokljukassa normaalikilpailulla. Ensimmäisestä ampumapaikasta muodostui Kaisa Mäkäräiselle todellinen painajainen, sillä hän ampui peräti neljä ohilaukausta.

Voittohaaveet murskaantuivat kerralla, mutta Mäkäräinen ei suostunut musertumaan epäonnistumisen myötä. Hän kasasi itsensä mainiosti niin kisan aikana kuin sitä seuranneissa osakilpailuissa.

Pika- ja takaa-ajokilpailussa Mäkäräinen olikin kuin itse varmuus. Ja kun sihti oli kohdillaan, oli tuloskin taattu, sillä hiihtovauhti hänellä on yhä huippuluokkaa. Jo pikakilpailun jälkeen Mäkäräisestä huokui itsevarmuus, mutta takaa-ajokilpailun nolla-ammunnan jälkeen hän suorastaan hehkui.

Ne kysymykset, joita hän oli itselleen kirjannut ennen maailmancupin avausta, olivat saaneet vastaukset.

– Tämän ensimmäisen viikonlopun jälkeen olen enemmän tietoinen siitä, missä muut menevät suhteessa omaan kuntooni ja myös se miten oma kuntoni konkretisoituu kisatilanteissa, Mäkäräinen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Se on kuitenkin aina niin, että vaikka harjoitukset menisivät hyvin, niin sitä ei aina tiedä, miten se lähtee kisoissa menemään, varsinkin ampumisen osalta.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.AFP / Lehtikuva

Pokljukan maailmancupin osakilpailuissa Mäkäräinen oli 12 kertaa ampumapenkalla ja ampui peräti 10 kertaa nollat. Vastaavanlaista suoritusta hän ei muista tehneensä koskaan.

– Joskus aikoinaan, kauan, kauan sitten Östersundissa on ollut ihan hyvä kauden avaus, mutta ei silloin varmaan näin montaa nollaa tullut, Mäkäräinen naurahti ja viittasi kauden 2010–2011 aloitukseen, jolloin hän otti uransa kaksi ensimmäistä maailmancupin osakilpailuvoittoaan.

Mäkäräinen on aina tunnettu hyvästä hiihtovauhdistaan, mutta ampumavire on vaihdellut. Nyt hänen pystyampumisensa on kulkenut hyvin koko kesän. Mäkäräisen mukaan on ollut aivan sama, onko hän ampunut kevyen tai kovemman harjoituksen jälkeen, pystyampumiseen hän on voinut luottaa.

– Toki sielläkin välillä pelti kolisee myös harjoituksissa. Se vain jostain syystä toimii ihan hyvin. Makuu taas on aika pienestä kiinni, lipsahtaako sinne joku sakko vai kääntyykö se nollaksi, Mäkäräinen pohti.

– Pitää tehdä huolellisia laukauksia. Mitään riskejä en ole ottanut millään paikalla sen suuremmin. Olen ampunut pikkaisen hitaammin kuin moni muu, mutta minulle omiin aikoihin nähden nekin ovat olleet kuitenkin kohtuullisia.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Getty Images

Kesällä Suomen joukkueen hoteisiinsa ottanut päävalmentaja Jonne Kähkönen kiinnitti kesällä paljon huomiota maajoukkueurheilijoiden ampumiseen ja teki monen kohdalla muutoksia. Mäkäräisen kohdallakin muutoksia yritettiin makuuampumiseen, mutta Mäkäräisen pyynnöstä niistä luovuttiin.

– Se oli vähän pään seinään hakkaamista. Elokuussa Blinkin kisojen jälkeen sanoin Jonnelle, että koitan muutamia omia kikkoja ja palasin osaltaan minulle tutumpaan tyyliin.

Mäkäräisen mielestä kaikkia urheilijoita ei voi laittaa samaan muottiin, vaan variaatioitakin täytyy olla. Hänelle ampumisessa on tärkeintä tunne, ja se ratkaisee eniten.

– Ulkoapäin se ei näytä parhaimmalle, mutta jos se tuntuu ja toimii, niin mennään nyt sillä.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu seuraavaksi Hochfilzenissä, Itävallassa. Matkaan on kuitenkin tullut pientä mutkaa, sillä vaikeiden sääolojen takia tiistain harjoitukset paikkakunnalla on peruttu. Mäkäräinen oli toivonut, että olisi voinut tehdä Hochfilzenissä kaksi harjoitusta ennen pikakisaa, mutta näillä näkymin Suomen joukkue siirtyy Pokljukasta Itävaltaan vasta tiistaina.

– Torstaina pannaan taas numerolappua päälle. Tuleehan se vähän äkkiä, mutta toisaalta Hochfilzen on minulle tuttu paikka. Pääasia, että pääsemme harjoittelemaan täällä. Ollaan siellä sitten missä on latua ja lunta, hän sanoi ja myönsi, ettei häntä haittaisi, jos kisat siirtyisivät Pokljukaan.

– Mutta mennään nyt kuitenkin sinne Hochfilzeniin. Sekin on oikein kiva paikka, hän nauroi.

Lue myös:

Huippuvireessä oleva Kaisa Mäkäräinen hämmästeli nollaputkeaan, vaikka sillä on "kääntöpuolikin" – "Oli vähän yksinäistä ladulla"

"Kaisa on fantastinen" – Mäkäräinen sai kovaa hehkutusta ampumahiihtolegendoilta, mutta myös neuvoja ampumiseen

Mäkäräinen säteili pikakilpailun voiton jälkeen ja halusi jo unohtaa edellisen kisan pummaukset – "Minusta siihen on ihan turha palata enää tämän päivän jälkeen"

Mäkäräisen normaalimatkan katastrofin todennäköisin syy selvisi – perjantai käytettiin korjaukseen

Kaisa Mäkäräinen pilasi kilpailunsa heti alussa – oli maalissa täysin ymmällään: "Jos nätisti sanotaan, kyllä se vähän ärsytti"

Suosittelemme

Tuoreimmat