Hyppää sisältöön

Suomen konkarihyökkääjä herkistyi, kun MM-kulta ripustettiin vuosien pettymysten jälkeen kaulaan: "Aikamoinen tunteiden sekamelska"

Lauri Kapasen päässä myllersi, kun 33-vuotias hyökkääjä voitti vihdoin salibandyn MM-kultaa.

Viime kisat loukkaantumisen takia missannut Lauri Kapanen keräsi Prahassa melko pienessä roolissa tehot 2+1. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

PRAHA. 116 ottelua, 72 maalia ja 42 syöttöä. 114 tehopistettä Suomen paidassa ja vihdoin Lauri Kapanen sai salibandyn maailmanmestaruuden, kun Suomi voitti sunnuntain finaalissa Ruotsin 6–3.

33-vuotias Kapanen oli mukana ensimmäistä kertaa jo pronssivuonna 2004, mutta mestaruuksiin päättyneissä kisoissa 2008, 2010 ja 2016 hän ei ollut mukana. 2012 ja 2014 Ruotsi oli parempi finaalissa, mutta nyt Kapasta ja kultamitalia ei erottanut enää mikään.

Prahan areenan uumenissa käveli kultamitali kaulassa ajatuksiinsa uppoutunut ja silmin nähden liikuttunut suomalainen mies. Neljäs kerta sanoi toden.

– Aikamoinen tunteiden sekamelska tässä on. Vihdoin, Kapanen sai sanotuksi.

Riian kisamatka kaksi vuotta sitten jäi väliin kaksi kuukautta ennen kisoja sattuneen polvivamman takia, mutta Eräviikinkien hyökkääjä jaksoi yrittää ja taistella itsensä kuntoon.

Luovuttaminen ei käynyt mielessä missään vaiheessa.

– Ei oikeastaan. Aika nopeasti silloin kun katselin kisoja kotona kaksi vuotta sitten tuli se motivaatio, että haluan olla täällä Prahassa mukana taistelemassa mestaruudesta.

Kapasen katkennut eturistiside vaati vuoden pelitauon, ja syksyllä 2017 hän pääsi jälleen kaukaloon. Polvi on ollut tämän vuoden kunnossa, ja se mahdollisti myös kisavalinnan.

Praha on Kapaselle kultainen kaupunki, sillä hän oli voittamassa 2003 kaupungissa alle 19-vuotiaiden poikien ensimmäistä maailmanmestaruutta Suomelle. Nyt kultaa huuhtoneen joukkueen tärkein valttikortti on rajaton itseluottamus ja toisten eteen pelaaminen.

– Noista äijistä aistii erätauoilla, että on rento meininki, mutta tiedämme, miten taistella, kun menemme kaukaloon. Tätä joukkuetta ei hetkauta, jos joskus tulee maali omiin.

– Nytkin saimme Ruotsin 2–2-tasoituksen aika nopeasti kuitattua. Loppuun tuli vielä pieni puolustustaistelu, mutta hienolta tuntuu, Kapanen kertasi.

Kapanen kuvaili Suomen kultajoukkuetta rennoksi, mutta päättäväiseksi. Kuva: IFF

Kapasen rooli Suomen joukkueessa jäi melko pieneksi, mutta välierissä ja finaalissa hänet nähtiin tutulla paikalla seurajoukkueestakin tutun ketjukaverin Jani Kukkolan rinnalla. Omat esitykset eivät täysin tyydyttäneet, mutta joukkueen loistomenestys paikkasi paljon.

– Se oli vähän sellainen keskinkertainen turnaus itseltäni, eikä se mennyt niin hyvin kuin olisin toivonut. Joukkueena kuitenkin mennään, ja oma rooli hoidetaan niin hyvin kuin pystyy.

Kultajuhlista hän odotti suomalaiseen tapaan railakkaita. Oman saavutuksensa arvon tajuaa ehkä vasta joskus myöhemmin, kun tunteet tasaantuvat.

– En tiedä, kauan tässä sulatellessa menee. Jossain vaiheessa varmaan ymmärtääkin, mitä tuli saavutettua.

– On tämä varmasti salibandyurani hienoin hetki, Kapanen myönsi.

Lue myös:

.
.