Hyppää sisältöön

Suomen MM-sankari Kotilainen hukkasi otteen elämästä edellisen kultahuuman jälkeen, nyt tähtihyökkääjä haluaa jättää hölmöilyt vähemmälle: “En lupaa mitään, mutta yritän ottaa opiksi”

Edellisen MM-finaalin tapaan Ruotsia kahdella maalilla rokottanut Peter Kotilainen näki, että Suomi oli paljon länsinaapuria vahvempi etenkin henkisellä puolella.

Peter Kotilainen nautti jälleen ison estradin tunnelmasta. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

PRAHA. Suomen sankareihin Ruotsi-finaalissa kuulunut Peter Kotilainen tiesi jälleen, mitä on tekemässä. Toisessa erässä syntynyt 2–0-maali syntyi Ville Lastikan komeasta poikittaissyötöstä, ja päätöserässä kaukaa lähtenyt kantti yllätti heikosti esiintyneen ruotsalaisvahti Johan Rehnin.

Tuo 4–2-osuma jäi lopulta voittomaaliksi. Kotilainen ei ollut huolissaan hetkeäkään, vaikka Ruotsi nousikin päätöserän alussa tasoihin Alexander Ruddin maalilla.

– Koko päivän oli se fiilis, että tämä on meidän päivä. Olimme henkisesti paljon vahvempia, ja puhuimme toisella tauolla, että Ruotsilla on henki loppu. Sen näki, että heitä väsyttää.

– Lupasin siinä Ylen erätaukohaastattelussa kahden erän jälkeen, että laitetaan pari maalia ja lähdetään juhlimaan. Niin siinä taisi käydä, Kotilainen maiskutteli.

24-vuotias Happee-hyökkääjä istutettiin välierään kolmosketjuun turnauksen tähdistöviisikkoon valitun Joonas Pylsyn ja mahtavan läpimurron MM-tasolle tehneen Lastikan rinnalle. Ketju teki ratkaisupäivinä kaukalossa mitä halusi, ja tehotilastoon merkittiin muikea +8 välierässä ja finaalissa.

Kotilainen ei osannut sanoa, pidettiinko ketju tietoisesti piilossa välierään asti.

– No, me emme sitä tienneet, mutta sanotaan nyt vaikka näin, että valmennus on aika kova tuossa hommassa. Nykky (päävalmentaja Petteri) on mestarivalmentaja, ja hän tietää, mitä kortteja kannattaa pitää piilossa.

Isoissa peleissä aina syttyvä väkkärä juhli jälleen maalejaan suurieleisillä tuuletuksilla, ja ilmeestä näki, että osumat maistuivat. Toisen maalin jälkeen juoksua olisi voinut jatkaa vaikka hallin ulkopuolelle, jos ovet olisivat olleet auki.

– Voi olla, että olisin juossut suoraan Helsinkiin ja ottanut siitä junan Jyväskylään. Niin kuin huomaa, näissä peleissä on hieman enemmän tunnetta. Se toinen maali oli älytön tunteenpurkaus, Kotilainen luonnehti.

Kotikisoja kohti fiksusti

Kaksi vuotta sitten Kotilainen putsasi palkintopöydän, ja 22-vuotiaana pistepörssin voittajana hänet valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Sen jälkeen asiat luisuivat väärään suuntaan, ja selkävaivojen myötä myös muu kokonaisvaltainen elämänhallinta oli hetkellisesti hukassa.

Jyväskyläläinen toivoo, että on oppinut läksynsä, mutta tyylilleen uskollisena ei lähde lupailemaan liikoja.

– Mene ja tiedä, kuten tuo Nykky tykkää sanoa. Haluan olla fiksumpi, sillä kotikisat ovat edessä kahden vuoden päästä ja se on varmasti elämäni siisteimpiä juttuja, jos sinne pääsisi mukaan.

– Ehkä osaan ottaa jotain opiksi, mutta en halua lähteä lupailemaan mitään, sillä en halua pettää lupauksia. Teen töitä, että näin kävisi ja oppisin.

Kultajuhlissa Kotilainen on yleensä yksi äänekkäimpiä ohjelmajärjestäjiä. Tälläkin kertaa luvassa on hauskat juhlat.

– Katsotaan nyt. Kyllä meiltä pari ihan juhlavaa kaveria löytyy, Kotilainen virnisti.

Lue myös:

.
.