Suora

  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

"Salibandymiehillä oli selkeä suunnitelma" – lue viisi pointtia, miksi Suomi juhlii maailmanmestaruutta

Yle Urheilun asiantuntija Santtu Manner näkee, että sunnuntaina Prahassa MM-kultaa juhlineen joukkueen vahvuudet ovat tällä hetkellä etenkin kisaprosessin läpiviennissä, tasapainoisessa joukkueessa sekä maalivahtipelissä.

salibandy

1

Suomi päätti MM-kisat Prahassa toisiin perättäisiin kultajuhliin.
IFF

1. Kisaprosessin kuljettaminen

Suomella on ollut selkeä suunnitelma, miten kisoja lähestytään, mitä miltäkin harjoitusturnaukselta haetaan tulostenkin kustannuksella ja miten kisaviikko viedään nousujohteisesti läpi.

Valmistautuminen tärkeitä otteluita varten on onnistunut nappiin, ja finaalissakin joukkue onnistui kärsivällisellä pelillä hyydyttämään Ruotsin vahvuudet. Päävalmentaja Petteri Nykky on saanut iskostettua joukkueeseen sellaisen itseluottamuksen ja rauhan, että sitä on vaikeaa horjuttaa. Ei ole sattumaa, että Nykyn joukkueet pystyvät kerta toisensa jälkeen parhaaseen suoritukseensa isoissa otteluissa, ja "Alkemistin" edellisestä tappiosta arvokisoissa tai SM-finaaleissa on aikaa jo vuosia.

Suomi on pelannut kahden vuoden valmistautumisen jälkeen parhaat pelinsä juuri silloin, kun sitä on eniten tarvittu. Ruotsilla taas projekti on kääntynyt laskusuuntaan tärkeissä peleissä jo kaksissa perättäisissä kisoissa.

– Ei Suomi lyö EFT-turnauksissa aina täysillä, vaan siellä testataan, psyykataan ja rakennetaan heistä pelaajia. Ruotsin täytyy aina jokaisessa pelissä näyttää kaikki viimeisen päälle. Nytkin he tanssivat täällä alkusarjan ja murskasivat kaikki. Kun tuli vastaan Sveitsi ja Suomi, ongelmia tuli heti, sillä vastustajat tiesivät, miten Ruotsia vastaan täytyy pelata, Yle Urheilun asiantuntija Santtu Manner sanoo.

– Ruotsin tv-kommentaattoritkin sanoivat finaalin aikana, että eihän tämä ole sama joukkue kuin EFT-turnauksissa.

2

Suomi on tasa-arvoinen ja hyvähenkinen ryhmä, jossa kaikki pelaavat yhteisten päämäärien eteen.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

2. Yhtenäinen ja tiivis ryhmähenki

Vaikka Suomen joukkueessa oli jälleen paljon nimekkäitä pelaajia, mikään Ruotsin kaltainen tähtisikermä se ei ole. Tai ainakaan se ei millään tavalla näytä ulospäin siltä.

Pelaajat ovat kilpaa kehuneet maajoukkueen henkeä jo vuosia, ja Nykky on korostanut koheesion merkitystä yhteenhitsautumisessa. Veljeys ja toisten eteen pelaaminen tuo hyvän lopputuloksen, vaikka paperilla esimerkiksi Ruotsilla paremmat pelaajat olisikin.

– Suomen maajoukkueessa ei ole sellaista hierarkiaa, vaan kaikki ovat aidosti samanarvoisia. Kukaan ei ole toisten yläpuolella, ja nyt kun näitä finaaleita on ryhdytty kääntämään, on nähtävissä, että Ruotsilla ei ole sama juttu, Manner toteaa.

– Sellainen nöyryys, mikä on ollut ehkä suomalaisten ongelma joskus, on kääntynyt voimavaraksi salibandyssa.

3

Sunnuntain MM-finaali osoitti jälleen, että Eero Kosonen on maailman paras salibandymaalivahti.
IFF

3. Taktinen ylivoima, betonipuolustus ja maailman paras maalivahti

Suomi toteutti tiiviiseen puolustukseen ja vastahyökkäyksiin perustuvaa pelitapaansa lähes täydellisesti finaalissa, eikä Ruotsi tehnyt organisoitua suomalaispuolustusta vastaan tasaviisikoin yhtään maalia. Debytanttivalmentaja Mikael Hill ei saanut Ruotsin tähtiä pelaamaan yhteiseen pottiin yhteisellä suunnitelmalla, mutta Ruotsin sekavuus ja heikkous ei vie pois Suomen mestaruuden arvoa pisaraakaan.

Kaiken kaikkiaan Suomi oli lopulta turnauksessa lähes ylivoimainen, ja joukkue on edelleen maailman paras etenkin maalinestopelissä. Suomelle on todella vaikeaa tehdä maalia.

Maalivahti on tunnetusti puoli joukkuetta, ja Suomen tapauksessa on onni, että veräjällä on nyt kaksinkertainen maailmanmestari ja kahdesti maailman parhaaksi maalivahdiksi valittu Eero Kosonen.

32-vuotias SPV-torjuja voitti haparoineen virkaveljensä Johan Rehnin finaalissa tennistermein suoraan 6–0.

– Suomella on maailman parhaat maalivahdit, eikä se ole sattumaa, että Kosonen otti jälleen 3–4 todella kovaa ja voittavaa torjuntaa etenkin toisessa erässä.

– Ruotsalaiskollegat sanoivat jo ennen ensimmäistä peliä, että toinen maalivahti Måns Parsjö-Tegnér on pelannut paremmin, mutta silti he päättivät luottaa kokeneempaan maalivahtiin. Voidaan kysyä, menikö se ihan nappiin, Manner ihmettelee.

4

Peter Kotilaisen, Ville Lastikan ja Joonas Pylsyn muodostama kolmosketju oli lopulta tehokas avain Suomen MM-kultaan.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

4. Fantastinen kolmosketju

Suomi kokeili monenlaisia koostumuksia ja haki oikeita viisikoita vielä puolivälierässäkin. Lopulta lauantain välierään laitettiin yhteen ehkä jo hieman odotettu ja toivottu ketju Peter Kotilainen-Joonas Pylsy-Ville Lastikka, joka oli lopulta tärkein tulosyksikkö Suomen mestaruudessa. Puolustajapari Mikko Leikkanen-Juha Kivilehto säesti takalinjoilta tekemällä kolme maalia viikonloppuna.

Välierässä tehot 2+1 nakutellut Pylsy valittiin lopulta ainoana suomalaisena myös turnauksen tähdistöviisikkoon.

– He pelasivat oman osuutensa 8–0 viikonloppuna, ja Pylsyn ketju oli se ratkaiseva ase. Lastikka nousi isoon rooliin heti ensimmäisissä kisoissa.

– En tiedä, pidettiinkö sitä ketjua piilossa tarkoituksella vai ei, mutta omaa luokkaansa se joka tapauksessa oli, Manner hehkuttaa.

5

Jani Kukkolan ja Mika Kohosen kanssa neljännen MM-kultansa voittanut Juha Kivilehto yllätti finaalissa tekemällä kaksi maalia.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

5. Valinnat osuivat nappiin

Suomen joukkueen keski-ikä turnauksessa oli 29,2, ja sille oli perusteensa. Kokeneet pelaajat tietävät, mitä menestyminen vaatii, ja kun sekaan heitetään Peter Kotilaisen ja Ville Lastikan kaltaisia moderneja ja vaarallisia hyökkääjiä, paketti on valmis menestymään.

Nykky tiesi jälleen, mitä tilasi.

– Ennen kisoja puhuttiin taas Juha Kivilehdosta ja Mika Kohosesta, mutta kyllä tuossa oli jälleen ne palikat, mitä mestaruuteen vaaditaan. Jälkikäteen katsottuna valinnat osuivat kohdalleen.

– Ylipäätään, jos puhutaan yhdestä tai kahdesta pelaajasta, että olisiko pitänyt olla vai eikö, ei sillä ole mitään merkitystä isossa kuvassa, Manner toteaa.

Lue myös:

Suomen MM-sankari Kotilainen hukkasi otteen elämästä edellisen kultahuuman jälkeen, nyt tähtihyökkääjä haluaa jättää hölmöilyt vähemmälle: “En lupaa mitään, mutta yritän ottaa opiksi”

Salibandyvaltikka pysyy Suomen otteessa, MM-finaalin "fiasko" musersi ruotsalaiset – "Heidät pitää nyt pudottaa valtaistuimelta"

Huipputorjunnoillaan Ruotsin MM-finaalissa pysäyttänyt Kosonen jakeli kiitosta joukkueelleen – "Katsotaan, millaiset juhlat keksitään"

Suomen maailmanmestaruuteen luotsannut Nykky käänsi katseet eteenpäin jo ennen kuin sai mitalin kaulaan – kotikisat häämöttävät kahden vuoden päässä

Salibandyn maailmanmestaruus Suomeen! Kolmannen erän tykitys upotti Ruotsin

Puskista ratkaisijaksi noussut Kivilehto päätti MM-finaalissa kuuden vuoden kuivan kauden – "Hetkiä, joita ei heti edes tajua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme