Suora

  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Peter Kotilainen on viihdyttävä salibandytähti ja veijarimainen persoona, jollaisia suomalainen urheilu tarvitsee paljon lisää

Suomen jälleen salibandyn maailmanmestariksi johdattanut Peter Kotilainen on ihastuttava ja hieman myös vihastuttava hahmo, josta suomalaiset syttyvät, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

salibandy
Peter Kotilainen rakastaa salibandya, ja hän antaa sen myös näkyä.
Peter Kotilainen rakastaa salibandya, ja hän antaa sen myös näkyä.Ville Vuorinen / Salibandyliitto

PRAHA. Vilpittömän aito ja rakastettava veijari. Itsekäs ja ärsyttävä sooloilija. Ylimielinen ja äkkipikainen kiukuttelija. Voitontahtoinen ja huumorintajuinen kilpailija. Villi luonnonlapsi, jota ei voi kahlita.

Peter Kotilainen voi olla jonkun mielestä mitä tahansa yllä mainittua tai sekoitus kaikkea, mutta yhdestä asiasta kaikkien täytyy olla yhtä mieltä: 24-vuotias Happee-hyökkääjä on fantastinen pelaaja, jonka nähdäkseen kannattaa maksaa pääsylippu Salibandyliigan otteluun.

Kotilainen muistutti eilen päättyneissä MM-kisoissa Prahassa jälleen, miltä näyttää urheilija, joka on päättänyt voittaa, eikä jätä sille mitään vaihtoehtoja.

Sanoin siinä erätaukohaastattelussa, että tehdään pari maalia ja lähdetään juhlimaan. Kun lause tulee itsevarman Kotilaisen suusta, ei se jätä mitään arvailujen varaan: niin kai siinä sitten käy.

Jyväskyläläistaituri on uuden ajan pelaajatyyppi, joka ei halua kangistua kaavoihin tai olla samojen vanhojen ja puhkikuluneiden tylsien urheilulausuntojen automaatti.

Ei, Kotilainen haluaa sanoa ja tehdä asiat juuri niin kuin itse parhaaksi näkee. Joskus osuu maaliin ja joskus tulee huteja, mutta tärkeintä on se, että hän herättää tunteita.

Ylilyönneiltä ei välttämättä vältytä täysin jatkossakaan, mutta vastapainona on luvassa myös paljon iloisia hetkiä. Se kuuluu Kotilaisen luonteeseen, sellainen "Pörssi-Pete" vain on.

Happeen seurakaverukset Mika Kohonen ja Peter Kotilainen pääsivät juhlimaan toista kertaa yhdessä maailmanmestaruutta.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Lisää peterkotilaisia

Pelaajana Kotilainen on puolustajien painajainen. Nopealiikkeinen väkkärä, joka laukoo tarkasti ja salakavalasti on todella vaikea pysäyttää sääntöjen puitteissa, ja kahdessa edellisessä MM-finaalissa isketyt neljä maalia ovat viimeistään osoittaneet sen, kuinka paljon hän nauttii suurista peleistä, panoksista ja yleisömääristä. Mitä isompi peli ja estradi, sitä palavampi on Kotilaisen katse.

Kääntöpuolella on huonoina päivinä liika yksinyrittäminen ja puskeminen siten, että se ei välttämättä ole enää joukkueelle hyödyksi. Kun omat pisteet alkavat kiinnostaa liikaa, peli voi puuroutua ja päävalmentaja Petteri Nykky muistutti Kotilaista tästä kisoissa yhden ottelun penkkikomennuksella Norjaa vastaan. Mikään ei saa mennä joukkueen edun edelle.

Kaukalon ulkopuolella Kotilainen on viihdyttävä paketti, jonka kanssa ei tule tylsiä hetkiä. Suu käy ja tarinaa tulee siihen malliin, että vastuu jää monesti kuulijalle. Pieni pilke silmäkulmassa piristää elämää kummasti, ja suomalainen urheilu kaipaakin paljon lisää tunteella eläviä peterkotilaisia, jossa sekoittuvat sateenkaaren kaikki värit.

Mies on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ja Instragramissa on paljon nuoria salibandypelaajien alkuja sekä muita faneja. Kotilainen vetää välillä hassutteluvaihteen silmään, mutta hän tiedostaa myös olevansa monien lasten ja nuorten esikuva ja innoittaja.

Uusi mahdollisuus

Riian MM-kisat olivat Kotilaisen läpimurto kansainvälisellä tasolla, ja pistepörssin huimin tehoin voittanut 10+6 tähti valloitti katsojien sydämet niin Suomessa kuin paikan päälläkin. Menestyshuuman jälkeen vauhtia oli hieman liikaakin, eikä 22-vuotias nuorukainen osannut ehkä käsitellä tilannetta aivan oikein.

Selkävaivat söivät iloa pelaamisesta, ja elämänhallinta oli muutenkin kadoksissa. Prahan MM-kisareissu ei näyttänyt kovin todennäköiseltä pahimpina aikoina.

Jälkikäteen Kotilainen on todennut MVP-valinnan olleen pahin mahdollinen asia, joka hänelle saattoi tapahtua. Rehellistä puhetta sekin haasteellisen lapsuuden eläneeltä mieheltä.

Eilisen finaalin jälkeen Kotilainen sanoi, että yrittää oppia kahdesta edellisestä vuodesta, mutta ei lupaa mitään, sillä ei halua pettää lupauksia. Kotikisat 2020 on iso tavoite, ja sitä kohti Happeen tärkein pelaaja haluaa edetä järkevämmin kuin aiemmin.

Peter Kotilainen MM-finaalissa 2018.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Persoonat, tarinat ja ilmiöt kiinnostavat menestyshullua suomalaiskansaa, ja Patrik Laineen, Kimi Räikkösen ja Lauri Markkasen tavoin Kotilaisessa yhdistyvät molemmat: kiinnostava persoona ja menestys. Juuri siksi Kotilaisen tarinaa tullaan seuraamaan tulevinakin vuosina erityisellä luupilla.

Mies on vasta 24-vuotias, mutta jo kaksinkertainen maailmanmestari ja alansa parhaita omassa työssään. Potentiaalia kehittyä entisestään riittää, ja Kotilaisen pahin uhka ja vihollinen on hän itse.

Kukaan tuskin tietää, missä Kotilainen menee esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä, mutta se on varmaa, että puhetta riittää ja palstamillimetrejä on luvassa jatkossakin.

Lue myös:

Suomen MM-sankari Kotilainen hukkasi otteen elämästä edellisen kultahuuman jälkeen, nyt tähtihyökkääjä haluaa jättää hölmöilyt vähemmälle: “En lupaa mitään, mutta yritän ottaa opiksi”

Juhlan jälkeen – superlahjakas Peter Kotilainen voitti kaiken ja oli heittää sen hukkaan: "Tuli tehtyä kaikenlaista tyhmää, mitä nyt vähän katuu"

Salibandyvaltikka pysyy Suomen otteessa, MM-finaalin "fiasko" musersi ruotsalaiset – "Heidät pitää nyt pudottaa valtaistuimelta"

Suomen konkarihyökkääjä herkistyi, kun MM-kulta ripustettiin vuosien pettymysten jälkeen kaulaan: "Aikamoinen tunteiden sekamelska"

Huipputorjunnoillaan Ruotsin MM-finaalissa pysäyttänyt Kosonen jakeli kiitosta joukkueelleen – "Katsotaan, millaiset juhlat keksitään"

Suomen maailmanmestaruuteen luotsannut Nykky käänsi katseet eteenpäin jo ennen kuin sai mitalin kaulaan – kotikisat häämöttävät kahden vuoden päässä

Puskista ratkaisijaksi noussut Kivilehto päätti MM-finaalissa kuuden vuoden kuivan kauden – "Hetkiä, joita ei heti edes tajua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat