Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilukierros

Jarkko Nieminen hehkuttaa historiallisen mestaruuden voittanutta Virtasta – "Otolla on harvinaisen isoja aseita ja hirveän iso potentiaali"

Suomalaispelaajat ovat voittaneet kaksi kaikkein tärkeimpiin kuuluvaa tenniksen junioriturnausta reilun vuoden sisällä.

tennis
Otto Virtanen
Otto VirtanenTennisliitto

Orange Bowl. Tarunhohtoinen nimi vuosikymmenten takaa. Turnaus, joka on ollut se kaikkein tärkein junioritenniksessä. Voittajalistalla ovat muun muassa Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl ja Roger Federer. Ja nyt Otto Virtanen.

– Todella kova juttu. Puhutaan epävirallisesta MM-kisasta ja viidennestä Grand Slam -kisasta. Nimitykset kuvaavat jo sitä, että se kuuluu absoluuttisesti kovimpiin juniorikilpailuihin, Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja ja nykyinen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen sanoi.

Näitä nimityksiä käytetään, ja todella kovasta saavutuksesta on kysymys. Mutta onko Orange Bowl vielä samassa asemassa kuin muutama vuosikymmen sitten? Nykyään pelataan muun muassa ITF:n Junior Masters -turnaus, jonka puolestaan Emil Ruusuvuori voitti viime vuonna. Sitä kutsuttiin silloin "maailman kovimmaksi junioriturnaukseksi". Tietysti myös juniorien Grand Slam -turnausvoitot ovat kovaa valuuttaa. Nieminen ei lähde laittamaan näitä turnauksia järjestykseen.

– Ne ovat kuitenkin kuusi ylivoimaisesti tärkeintä junioriturnausta (neljä slamia, Junior Masters ja Orange Bowl).

Nieminen pelasi itse Orange Bowlissa 20 vuotta sitten, samalla tavalla vuoden alaikäisenä kuin Virtanen nyt. Se on turnauksessa ollut muutenkin yleistä. Esimerkiksi McEnroe, Lendl ja Federer voittivat sen 17-vuotiaana. Borg oli vasta 16-vuotias voittaessaan Orange Bowlin. Viimeisenä juniorivuotena parhaat pelaajat alkavat jo keskittyä ammattilaiskisohin.

Nieminen selviytyi Orange Bowlin kaksinpelissä puolivälieriin. Nelinpeliä hän pelasi yhdessä Federerin kanssa, joka voitti juuri sinä vuonna kaksinpelin. Nelinpelissä mestaruutta kaksikolle ei tullut.

17-vuotiasta Virtasta Nieminen pitää todella potentiaalisena pelaajana.

– Otto omaa todella isoja aseita, harvinaisen isoja. Päällimmäisenä kämmen ja syöttö. Kämmen kiinnitti huomiota heti ensimmäisellä kerralla kuin nän hänet. Hänellä ei ole teknisesti huonoja lyöntejä. Vuoden aikana Otto on mennyt hirveästi eteenpäin, joten menestys ei yllätä. Hänellä on hirveän iso potentiaali, mutta paljon on vielä parannettavaa, kuten tuossa iässä pitää ollakin.

Nieminen nostaa esiin vielä yhden positiivisen asian Virtasesta.

– Hänellä on erittäin hyvät raamit tennispelaajaksi. Hän on kookas, mutta ei raskastekoinen.

Virtanen pelasi jo tällä kaudella juniorikisojen lisäksi aikuisten kisoja. Ensi kaudella painotus siirtyy todennäköisesti enemmän aikuisten kisoihin, mutta ainakin suurimmat junioriturnaukset pysynevät ohjelmassa viimeisellä juniorikaudella.

Suomen tenniksen tulevaisuudenäkymät ovat tällä hetkellä suorastaan hämmästyttävän hyvät. Runsaan vuoden sisällä Ruusuvuori ja Virtanen ovat molemmat voittaneet yhden yllä mainituista tärkeimmistä juniorikisoista.

– Olemme pieni tennismaa eikä yrittäjiä huipulle ole paljon. Se, että siitä porukasta tulee tällaisia saavutuksia, onhan se mielettömän hienoa. Tulevaisuus näyttää valoisalta, Nieminen sanoi.

Lue myös:

Otto Virtaselle fantastinen tennispotti USA:ssa – "Uskomattoman hienoa voittaa juuri tämä turnaus"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat