Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Raannan loukkaantuminen on Arizonan kaudelle viimeinen niitti

Arizona Coyotesin pudotuspelihaaveet kaatuivat Antti Raannan loukkaantumiseen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

urheilu
Antti Raanta
Norm Hall / NHLI via Getty Images

Kun puhutaan Arizona Coyotesin uudesta tulemisesta, Antti Raantaa on lähes mahdotonta sivuuttaa. Joukkue, joka kynsi kolme vuotta putkeen läntisen konferenssin kellarikerroksissa, palautti uskottavuutensa vihdoin alkuvuodesta 2018. Kevättalvella 2018 Arizona kamppaili tosissaan jopa liigan kärkijoukkueita vastaan.

Tammi–huhtikuulta 2018 Arizona keräsi runkosarjassa vain kaksi pistettä vähemmän kuin lopulta finaaleihin marssinut Vegas Golden Knights.

Vaikka kunnia kuuluu koko joukkueelle, kuten Timo Jutila sanoisi, uuden tulemisen kasvot kuuluivat joukkueen raumalaismaalivahti Raannalle. Kesällä 2018 Arizonaan kaupattu 29-vuotias Raanta nousi nopealla tahdilla joukkueensa johtavaksi pelaajaksi ja jonkinlaiseksi taistelun ruumiillistumaksi.

Milloin Raanta pelasi nollapelin, milloin suomalainen nähtiin raivoamassa vaihtoaition edessä omilleen.

Chicagossa ja New Yorkissa kakkosviulua soittanut Raanta halusi mahdollisuuden saatuaan palavasti urallaan eteenpäin. Eikä Raanta epäröinyt vaatia maksimaalista suoritusta myös muilta. Suomalaisveskarin intohimo tarttui joukkueeseen, joka opetteli samaan aikaan tuoreen päävalmentajan Rick Tocchetin alaisuudessa laadukkaan viisikkopelaamisen perusperiaatteita.

Joukkue opetteli ja oppi, eikä maalilla loistanut Raanta pettänyt heikoilla hetkillä joukkuettaan.

Syntyi itseään ruokkiva kierre, jonka seurauksena Coyotes palautti uskottavuuteensa. Siinä sivussa Raanta joukkueen maalilla pelasi itsensä jääkiekkomaailman absoluuttiselle huipulle. Raannan torjuntaprosentti 93,1 on koko NHL:n paras kalenterivuonna 2018.

Päästettyjen maalien keskiarvoissa Raannan (2,15) edelle kiilaa ainoastaan Pekka Rinne (2,08).

Tätä taustaa vasten Raannan loukkaantuminen on Coyotesille murskaava pettymys.

Antti Raanta
Antti Raanta.Norm Hall / NHLI via Getty Images

Kun GM John Chayka sunnuntaina ilmoitti Raannan kauden olevan todennäköisesti ohi, Coyotesin pistesarakkeesta löytyi 28 merkintää yhtä monesta ottelusta. Matkaa pudotuspeliviivaan on kahdeksan pistettä, mutta Coyotes on pelannut neljä peliä vähemmän kuin viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävä Vegas.

Edellisen kerran Coyotes oli suhteessa pudotuspeleihin tällaisessa asemassa kaudella 2013–14.

Vaikka asetelmat ovat edelleen kohtalaiset, totuutta on vaikea päästä karkuun: taivas aavikolla synkkeni sunnuntaina pienessä hetkessä. Vaikka Tyynenmeren divisioona on tällä kaudella poikkeuksellisen heikkotasoinen ja siksi tasainen, ilman ykkösmaalivahtiaan Coyotes ei pudotuspeleihin marssi.

Raanta vie mennessään paljon, eikä pelkästään jäällä.

Vaikka julkisesti pelaajat tapaavat vakuutella uskoaan jokaiseen mukana olevaan maalivahtiin, on varmaa, että todellisuudessa moni Coyotes-pelaaja on huokaissut sunnuntaina raskaasti. Raanta on kasvanut vain reilussa vuodessa Arizonan pelin vahvaksi selkärangaksi ja kaiken taistelun ruumiillistumaksi, kuten tuli jo aiemminkin todettua.

On selvää, että paine Coyotesin viisikko- ja puolustuspelaamista kohtaa kasvaa merkittävästi kauden edetessä. Ainakin alitajuisesti pelaajat tiedostava, että omat virheet näkyvät jatkossa helpommin tulostaululla, koska fantastista kalenterivuotta pelannut Raanta ei ole seisomassa päällään näiden takana.

Tällaisesta syntyy nopeasti NHL-maailmassa lumipalloilmiö, joka syöksee junan raiteiltaan.

Arizonan toivo lepääkin nyt kakkosvahti Darcy Kuemperissa, 28, joka on tämäkin parhaillaan sairastuvalla. Kanadalaismaalivahdin pitäisi kuitenkin palata kaukaloon lähipäivinä. 28-vuotiaalla, isokokoisella Kuemperilla on 142 NHL-ottelun kokemus, mutta teknisesti hän on keskikertainen maalivahti, joka tuskin kasvaa voittajaksi pakon edessä.

Toinen vaihtoehto on vasta 22-vuotias Adam Hill, joka aloitti erinomaisesti.

Muutama hyvä peli virkaatekevänä ykkösenä on kuitenkin täysin eri asia kuin ykkösvahdin päivittäinen vastuu.

Eikä kyse edes ole pelkästään Raannan loukkaantumisista, vaikka se merkittävin kaikista onkin. Coyotesilla on maanantaina peräti seitsemän pelaajaa loukkaantuneiden listalla. Sivussa ovat enemmän ja vähemmän pidempiaikaisesti Jason Demers, Michael Grabner, Christian Dvorak, Nicholas Merkley, Vinnie Hinostroza sekä pian askiin palaava Kuemper.

Arizona on palauttanut uskottavuutensa, mutta pudotuspelien osalta voimme palata aiheeseen seuraavalla kaudella.

Lue myös:

Antti Raannalle karmeita uutisia – pahimmassa tapauksessa kausi on ohi

Mikko Koskinen murtautunut NHL:n terävimmälle huipulle – torjui jo kauden kolmannen nollapelinsä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat