Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma
  • Planica, miesten lentomäen karsinta
  • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäen karsinta

Räväkkä rokkikukko laulaa HIMiä ja huoltaa Kaisa Mäkäräiselle voittosuksia – maailmanhuippujen kanssa työskennellyt saksalainen on opettanut suomalaisille uutta asennetta

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huoltokopin päällikkö näyttää enemmän rock-staralta kuin suksien voitelijalta. Saksalaisen Danielo Müllerin käsissä sukset saavat huippukuvionnit, jotka siivittävät Kaisa Mäkäräisenkin huippulyöntiin.

ampumahiihto
Danielo Müller.
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen uusi huoltopäällikkö on ilahduttava tuttavuus. Pitkä tukka, leveä hymy. Danielo Müller olisi kuin kala vedessä rokkilavoilla. Ja rock-asennetta häneltä löytyykin. Mutta rokkilavojen sijaan hän johtaa omaa orkesteriaan eli Morten Priksiä, Juuso Joukasta ja Jarkko Siltakorpea Suomen huoltokopilla.

44-vuotias Müller on ehtinyt kerätä meriittejä jo useamman vuoden ajan menestyvistä maajoukkueista Kaisa Mäkäräisen tuttujen kilpakumppaneiden suksia huoltaen. Hän on ollut saksalaisten suksihuollossa Magdalena Neunerin aikaan. Sen jälkeen hän on viettänyt useamman vuoden Tshekeissä Gabriela Koukalovan kanssa ja viimeiset pari vuotta Valko-Venäjällä, Darja Domratshevan suksihuoltajana. Hän ei halua liiaksi avata viimeisimpien komennuksiensa ongelmia, mutta toteaa kuitenkin, että viime vuodet ovat olleet vaikeita.

– Itä on osaltani kyllä nyt nähtynä. Vuodet Tshekeissä olivat vaikeita. Sama juttu Valko-Venäjällä kahden viimeisen vuoden aikana. Nyt on hienoa palata "normaaliin" maahan. Suomessa olo on kuin perheenjäsenellä, Müller toteaa.

Kahden vuoden Valko-Venäjä -pestin jälkeen Müller tunsi tovin olleensa valmis lopettamaan. Mutta veri veti vielä takaisin huoltohommiin. Ja kun Müller huomasi Kansainvälisen ampumahiihtoliiton, IBUn sivuilta Suomen maajoukkueen hakemuksen, päätti hän hakea paikkaa. Müller lähetti kirjeen Suomen ampumahiihtoliiton lajipäällikölle Jouni Kinnuselle ja sai saman tien vastauksen. Suomessa ymmärrettiin hetkessä, minkä tason mies oli tarjolla huoltopäälliköksi.

– Kaikki kävi hyvin nopeasti. Se oli ihan rock'n'rollia, Müller naureskelee hersyvästi.

Danielo Müller.
Danielo Müller.Yle

Danielo Müller oli aikaisemmissa joukkueissaan tottunut menestykseen. Hän oli tottunut, että mitaleita tulee arvokisoista, niin olympia- kuin MM-tasolla.

– Kaisa on rento, mutta myös joukkueen tähti. Minua motivoi enemmän se, että joukkueessa on johtava urheilija, mutta samalla haluan auttaa nuoria eteenpäin. Ja Suomen joukkueessa on lahjakkuuksia, kuten Tero (Seppälä) ja Venla (Lehtonen), Müller kertoo.

– Tilanne on vähän samankaltainen kuin silloin, kun menin Tsekkeihin. Joukkue ei silloinkaan ollut kokonaisuudessaan huipulla, mutta pikkuhiljaa nuoret lahjakkuudet nousivat tähtien takaa parrasvaloihin, Müller jatkaa.

Suomen joukkueen huoltotiimi meni Müllerin lisäksi muutoinkin uusiksi. Müllerillä on apunaan pari noin 25-vuotiasta, Juuso Joukas ja Morten Priks, ja Pokljukassa tiimiä täydensi Kaisa Mäkäräisen avopuoliso Jarkko Siltakorpi. Siltakorpi ei siviilitöiden takia pysty kiertämään koko kautta, mutta on lisäksi apuna Oberhofissa ja MM-kilpailuissa.

– Sanoin pojille yhtenä päivänä, että te näytätte enemmän rock-yhtyeeltä kuin miltään suksivoitelijoilta. Hiukset on aika pitkät kaikilla ja ehkä asennekin sellainen, Kaisa Mäkäräinen naureskelee.

– Danielo on hyvä johtaja. Se on hyvä, koska Morten ja Juuso ovat kokemattomampia. Mutta on silti tärkeää, että meillä on pari 25-vuotiasta kovakuntoista hiihtäjää, jotka voisi melkeinpä laittaa viivalle meidän poikien kanssa. He jaksavat hiihtää paljon ja kovaa ja hyvällä tekniikalla, ja ovat siksikin varmasti hyviä suksitestaajia, Mäkäräinen kiittelee koko huoltoporukan toimivuutta.

Danielo Müller.
Danielo Müller.Sanna-Leena Perunka / Yle

Työmoraali korkealla

Müller on tuonut huoltokoppiin siis rock-asennetta, mutta vaikka rentouttakin löytyy, on työmoraali silti korkealla. Esimerkiksi ennen kauden avaavia sekaviestejä suksitestikilometrejä kertyi 44.

– Pidän siitä, että Danielo on sellainen hyvä selkäranka. Hänestä löytyy saksalaista täsmällisyyttä ja hän pitää kuria ja järjestystä, mutta sopivasti huumorilla höystettynä. On selvästi hyvä henki porukalla tekemisessä, Suomen ampumahiihtomaajoukkueen uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen iloitsee.

– Toivottavasti menee alkuinnostuksen piikkiin, etteivät ihan pala miehet loppuun, Olli Hiidensalo puolestaan hymyilee huoltoporukan työtahdille.

Monen vuoden ajan suksihuoltajana toiminut Siltakorpi kiittelee ennen kaikkea Müllerin osaamista suksen kuvioinnissa. Ja etenkin sitä kuviointia, mikä tehdään vielä käsin.

– Käsikuviopuoli on hänen erikoisosaamistaan. Se on myös tärkeä osa tässä työssä, vielä muutamina kisaviikkoina huoltoryhmässä mukana oleva Mäkäräisen avopuoliso Jarkko Siltakorpi toteaa.

– Meillä ei ole aiemmin ollut myöskään saksan kielen taitoista jengissä mukana. "Dani" on tehnyt töitä kymmenen vuotta, ja hän tuntee kaikki tavarantoimittajat ja välinevalmistajat todella hyvin. Kun hän on tuollainen leppoisa kaveri ja puhuu saksaa, toimii moni asia paljon paremmin, Siltakorpi kiittelee.

Danielo Müller ja Morten Priks.
Danielo Müller ja Morten Priks.Yle

Ja palataanpa vielä siihen rock-asenteeseen. Müller ei pelkästään näytä rock-tähdeltä, vaan hän on jopa vuosia sitten laulanut bändissä. Repertuaarista on löytynyt myös suomalaista musiikkia.

– Vuosia sitten lauloin silloin tällöin ja muun muassa muutamaa HIM-yhtyeen laulua, Müller naureskelee ja kaivaa muistinsa kätköistä ainakin yhden nimen: Right here in my arms.

– Silloin tanssittiin paljon tyttöjen kanssa ja… en puhu siitä sen enempää, Müller repeää nauramaan.

Eikä siitä sitten enempää puhutakaan – ainakaan tällä kertaa.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen ei musertunut katastrofialusta, vaan kasasi itsensä voittokuntoon: 12 kertaa ampumapenkalla ja peräti 10 kertaa nollat – "Mitään riskejä en ole ottanut"

Tervanevan suolta ja kärsimyspolulta kohti maailman huippua – suomalaisen ampumahiihdon tulevaisuuden lupaus seuraa Mika Myllylän jalanjälkiä

Suomen ampumahiihtotähti muutti muutakin kuin vain nimensä – hiihdon MM-kisoihin tähtäävä Mari Eder päätti unohtaa muiden mielipiteet ja keskittyä asioihin, joista tykkää

Kaisa Mäkäräisen nousua huipulle auttanut mies palasi Suomeen muuttuneena – epäsuomalainen valmentaja istuu mieluummin urheilijan kanssa aamupalapöytään kuin tutkii numerodataa

Jenny Fellman ponnisti epävarmoista lumiolosuhteista Ahvenanmaan ensimmäiseksi lumilajien maajoukkueurheilijaksi – “Olen nähnyt, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan“

Suosittelemme

Tuoreimmat