Suora

  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 5.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kaisa Mäkäräisen rentous on huomattu ulkomaillakin – asiantuntijan mukaan suomalaistähti ei muita vilkuile: "Jos miettii, mitä muut tekevät, on jo hävinnyt"

Kaisa Mäkäräinen uhkui itseluottamusta Pokljukan maailmancupin jälkeen, vaikka henkilökohtaiset kisat alkoivatkin katastrofilla. Yle Urheilun asiantuntijan Sanna-Leena Perungan mukaan Mäkäräinen haluaa nyt nauttia työnteosta ja unohtaa menestymisen pakon.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.EPA

Kaisa Mäkäräinen osoitti Pokljukan maailmancupin kisoissa, ettei hänen mielenrauhaansa tällä hetkellä horjuteta. Hän pystyi pyyhkimään mielestään normaalimatkan ensimmäisen ampumapaikan neljä ohilaukausta varsin nopeasti ja nakutteli tämän jälkeen pelkästään nollia.

Mäkäräisestä huokui koko kisaviikon ajan rauhallinen itseluottamus. Sen huomasivat Yle Urheilun asiantuntijan Sanna-Leena Perungan mukaan myös ulkomaalaiset asiantuntijat.

– Ulkomaalaiset kollegat sanoivat, että Kaisasta huokuu rauhallisuus ja näkee, että hänellä on hyvä olla. Se kielii siitä, ettei hänellä ole ongelmia. Rentous tulee sitä kautta, että tietää, mitä tekee ja perustaso riittää menestymiseen, Perunka totesi.

Mutta mistä tuo rentous pulppuaa? Ennen kauden alkua Mäkäräinen oli nimittäin epävarma iskukyvystään, sillä hänellä oli takanaan vaikea kesä ja ongelmia etenkin tehoharjoittelun kanssa. Nämä ongelmat korjaantuivat kuitenkin jo ensimmäisellä lumileirillä, ja Perunka arvelee tämän helpottaneen Mäkäräistä. Kun hiihto kulkee, löytää Mäkäräinen rentoutta myös ampumiseen.

– Kaisahan tekee ampumahiihtosuorituksensa hiihdon kautta. Kun hiihto kulkee, niin silloin hän tietää, ettei hänen ole pakko ampua nollia, vaan pystyy menestymään ilmankin. Kaikki ampumahiihtäjät tietävät, että jos ampuminen ei kulje, niin sen voi korjata seuraavana päivänä, mutta jos hiihto ei kulje, tilanne on vaikeampi, Perunka muistutti.

Mäkäräisen harjoittelussa on käytetty kuluneena kesänä ja syksynä selkeää rytmitystä, joka on selkeästi sopinut joensuulaiselle. Välillä Mäkäräinen on harjoitellut erittäin kovaa, mutta tämän jälkeen on ollut selkeä lepopätkä. Se on toiminut niin fysiikka- kuin ampumisharjoittelussa.

Kontiolahdella harjoitellessaan Mäkäräinen on usein tehnyt treenejä ryhmässä ja mallintanut näin muun muassa takaa-ajokilpailuja ja yhteislähtökisoja. Mäkäräisen parantuneeseen ampumiseen ei ole keksitty Perungan mukaan mitään uutta, vaan parantunut nopeus on tullut rentouden kautta.

– Ampumapenkalla Kaisa on saanut hyvän yhteyden Juha Papinsaaren kanssa. Kun viime kerralla Kaisa aloitti vuosia sitten kautensa nollilla pikamatkalla ja takaa-ajossa Östersundissa, oli silloin Papinsaari mukana.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Getty Images

Kaisa Mäkäräinen kertoi Pokljukan kisojen jälkeen, että hänen rentoutensa on löytynyt omasta päästä. Perunka toteaa, että aikaisemmin Mäkäräisellä on ollut jopa menestymisen pakkoa.

– Kaisa on voittanut urallaan jo paljon ja moni unohtaa, millaisen mahtavan uran hän on tehnyt jo nyt. Hän haluaa nyt nauttia siitä työnteosta, sillä vuosia ei kuitenkaan ole enää jäljellä monta, Perunka totesi.

– Kaisa haluaa, että urasta jää hyvä maku. Kun tekee mistä tykkää, niin se tuo tulosta. Ampumahiihto on kuitenkin jo lajina sellainen, että se pitää nöyränä.

Italian Dorothea Wierer oli viikonloppuna ainoa kilpailija, joka pystyi haastamaan Mäkäräisen kunnolla. Perunka muistuttaa, että kausi on pitkä ja muut kärkikilpailijat nostavat varmasti suorituksiaan talven edetessä. Toisaalta Perunka ei usko, että tällä on Mäkäräiseen mitään vaikutusta.

– Jos miettii, mitä muut tekevät, on jo hävinnyt.

Perungan mukaan Mäkäräinen osoitti jo viime viikonlopun voitokkaassa pikakilpailussa, ettei hän varmistele yhtään. Hän uskookin, että tällä hetkellä kovaa itseluottamusta uhkuvaa Mäkäräinen jatkaa samalla tavalla jatkossakin.

– Ampumahiihdon luonteeseen kuuluu, että huonoja päiviä tulee kaikille. Huipulla oleville niitä ei välttämättä tule kovinkaan usein, mutta Kaisa keskittyy nyt tekemään vain sitä omaa hyvää suoritustaan.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen ei musertunut katastrofialusta, vaan kasasi itsensä voittokuntoon: 12 kertaa ampumapenkalla ja peräti 10 kertaa nollat – "Mitään riskejä en ole ottanut"

Huippuvireessä oleva Kaisa Mäkäräinen hämmästeli nollaputkeaan, vaikka sillä on "kääntöpuolikin" – "Oli vähän yksinäistä ladulla"

"Kaisa on fantastinen" – Mäkäräinen sai kovaa hehkutusta ampumahiihtolegendoilta, mutta myös neuvoja ampumiseen

Mäkäräinen säteili pikakilpailun voiton jälkeen ja halusi jo unohtaa edellisen kisan pummaukset – "Minusta siihen on ihan turha palata enää tämän päivän jälkeen"

Mäkäräisen normaalimatkan katastrofin todennäköisin syy selvisi – perjantai käytettiin korjaukseen

Kaisa Mäkäräinen pilasi kilpailunsa heti alussa – oli maalissa täysin ymmällään: "Jos nätisti sanotaan, kyllä se vähän ärsytti"

Kaisa Mäkäräinen keskittyy tällä kaudella vain ampumahiihtoon ja aikoo kisata kaikki maailmancupin kisat: "Helmikuussa on pelivaraa, jos on jotain ongelmia"

Viime kaudella cupin kokonaisvoittoa juhlinut Kaisa Mäkäräinen on kauden kynnyksellä epävarmempi kuin aikoihin – “Luotan siihen, että jospa se kunto ehtisi vielä tulla”

Kun sykkeet nousivat, niin ongelmat alkoivat – Kaisa Mäkäräisen kesäharjoittelu täynnä hankaluuksia: "Toivottavasti maaliskuussa läsähtää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat