Suora

  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Olympiavoittaja Röhler tuli Suomeen opettamaan nuorille keihäänheittoa ja harjoittelua – paluu entisaikojen keihäsmahdiksi on kovan työn takana

Rion olympiavoittaja Thomas Röhler kutsuttiin Suomeenkin jakamaan oppejaan. Saksalaisheittäjä haluaa vahvistaa keihäänheiton asemaa maailmanlaajuisesti.

yleisurheilu
Thomas Röhler
AOP

Keihäänheiton olympiavoittaja sekä Euroopan mestari, Saksan Thomas Röhler liikkuu rennon oloisesti pitkin ja poikin Tanhuvaaran urheiluopiston harjoitushallia.

Hän kiertää paikalla olevia ryhmiä ja jakelee nuorille keihäskoululaisille neuvoja. Välillä hän näyttää esimerkkiä ja välillä hän vain tarkkailee suorituksia. Ilmassa ei ole minkäänlaista merkkiä siitä, että touhu olisi tylsää. Päinvastoin. Röhler todella paneutuu siihen mitä tekee ja tuntuu nauttivan siitä.

– Valmennus täällä heijastaa minua ja kun puhun, minun pitää miettiä tekemistäni uudelleen. Ehkä voin löytää itsestäni jotain uutta. Mutta pääsyy sille, että olen täällä on se, että haluan työskennellä ihmisten kanssa.

Röhler valmentajineen tarjoilee nimeään kantavassa keihäskoulussa oppejaan koko viikonlopun ajan. Hän on todella paneutunut asiaansa.

– Kaikki mitä teemme, ovat minun ja valmentajani suunnittelemia harjoituksia. On kiva että kaikki sujuu hyvin, kertoo viime vuonna Dohassa ennätyksensä 93,90 heittänyt saksalainen.

Hirvonen puhui valmentamaan

Miten olympiavoittaja Röhler sitten on Suomessa ja Savonlinnan kupeessa sijaitsevalla urheiluopistolla kertomassa keihäänheitosta? Vastaus siihen on Aki Parviaisen aikanaan maailmanmestariksi luotsannut keihäsvalmentaja Jarmo Hirvonen.

– Yhtenä päivänä Jarmo soitti minulle ja kysyi, haluaisinko tulla tänne pitämään keihäskoulua. Minä sanoin, että totta kai, ja siitä se lähti, kertaa Röhler tapahtuman taustoja.

Miksi Röhler haluaa jakaa keihästaitojaan juuri suomalaisille?

– Minulla on jonkinlainen pieni missio siitä, että keihäänheitto olisi tunnetumpaa ympäri maailmaa. Haluaisin lajin kasvavan, vaikka se onkin jo iso.

– Haluan kertoa uusille lapsille ja nuorille, että voit olla urhea ja kertoa kavereillesi, perheellesi sekä koulussa, että olet keihäänheittäjä ja se on hyvä asia, kuvailee valmennustilaisuuksia muissakin maissa tehnyt Röhler.

Röhler on itse innokas kuvaaja ja hän käyttääkin nuorten valmennuksessa erityisiä ”somekikkoja”. Hän kuvaa materiaalia, joista hän tekee videoita ja lataa ne nettiin. Hän kertoo että nuorten kynnys netin kautta lähestymiseen on matalampi.

”90 metrin miehellä pitää olla ominaisuudet kunnossa”

Tanhuvaarassa Röhleriä oli kuuntelemassa myös viime kesänä yli 88 metriä heittänyt Oliver Helander.

– Totta kai se aina mielenkiintoista kuulla jonkun huippuheittäjn mietteitä ja mitä hän ajattelee, kertoi Helander Ylen haastattelussa.

Helanderin ensi kesän tavoitteet ovat kovia.

– Tavoite on heittää yhdeksällä alkava tulos. Sen lisäksi tavoitteena on Dohan MM-kisat ja nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kisat Ruotsissa. Siinä ovat tärkeimmät tavoitteet, linjasi Helander.

Röhlerin oppeja oli katsomassa ja kuulemassa myös Seppo Rädyn entinen valmentaja Eino Maksimainen, joka antoi olympiavoittajan valmentamiselle kehuja.

– Hän korjaa jokaiselta virheet, antaa heille aikaa ja on lisäksi hyvin sympaattinen.

Maksimainen poimi Röhlerin opetuksista sen, ettei saa edetä liian nopeasti liian suurille tehoille.

– Jokainen heitto ja harjoitus pitää tehdä ajatuksella oikein. Niin kauan jatketaan, että se menee oikein. Jos se ei onnistu, niin palataan taas alkuun.

Saksalaiset ovat viime vuosina olleet vahvoja keihäänheiton maailmantilastossa. Maksimainen muistuttaa kuitenkin vanhoista ajoista, jolloin suomalaisetkin vielä heittivät useasti yli 90 metrin kaaria.

Rätykin heitti aikoinaan yli 90 metriä, samoin Parviainen ja Kimmo Kinnunen. Niillä tuloksilla pärjättäisiin tänäkin päivänä.

– Kysymys on siitä, että meillä ei ole sen kuntoisia heittäjiä, muuta kuin Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen. Esimerkiksi Lapuan SM-kisoissa meillä oli aikoinaan viisi kaveria, jotka heittivät yli 85 metriä, muistelee Maksimainen.

Voisiko Suomesta kuitenkin tulla lähivuosina vaikkapa Helanderin johdolla useampia 90 metrin miehiä?

– Kyllä se on mahdollista, mutta heidän pitää harjoitella kovasti. Jos aikoo heittää 90 metriä, niin pelkkä tekniikka ei riitä. Ominaisuudet pitää olla kunnossa.

– Siinä pitää olla tempaus 120 kiloa, penkkipunnerrus vähintään 160 kiloa ja loikat sekä monet muut ominaisuudet kunnossa, tietää mestarivalmentaja Maksimainen.

Suosittelemme

Tuoreimmat