Hyppää sisältöön

Viivi Vainikka, 16, jalostuu Kuortaneen kiekkohautomossa ja on murtautumassa kevään MM-joukkueeseen – "Haluan menestyä"

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen otti Vainikan jo toista kertaa mukaan Naisleijoniin. Suomi kohtaa Vierumäen EHT-turnauksen avausottelussan tänään Japanin.

Kuva: Yle

Liigassa on kohistu 15-vuotiaista mikkokokkosista ja 16-kesäisistä antonlundelleista , mutta naisten jääkiekkoliigassa nuoret pelaajat ovat arkinäky. Ovat olleet jo vajaan vuosikymmenen ajan, sillä ensin SM-sarjassa ja sittemmin naisten liigassa pelaava Kuortaneen joukkue koostuu kaudesta toiseen ysiluokkalaisista tai lukiolaisista jääkiekkoilijoista. Nuoret lupaukset suuntaavat Kuortaneelle esikuviensa perässä.

– Tässäkin joukkueessa viime kaudella pelanneet Petra Nieminen, Jennina Nylund, Sara Säkkinen, ovat pelaajia, joista ainakin itse olen ottanut esimerkkiä. Haluan tehdä samalla tavalla asioita, on ollut hienoa nähdä, miten he ovat pärjänneet, 16-vuotias Viivi Vainikka kertoo.

Viivi Vainikka. Kuva: Yle

Vainikalle Kuortaneen maisemat ovat jo hyvin tutut, sillä helsinkiläinen muutti pois kotoa jo yläkoululaisena. Kuortaneella hän on saanut pelata maajoukkueesta tuttujen nuorten tähtien kanssa, ja marraskuussa Vainikka lopulta pääsi samaan pukukoppiin Naisleijonien ikonien kanssa.

Michelle Karvinen oli ainakin yksi minun lemppareistani, oli aika siistiä, Vainikka hehkuttaa taannoista maajoukkuereissuaan.

Ensimmäinen reissu Naisleijonien mukana jäi mieleen myös vatsataudista, joka kaatoi pelaajia yksi toisensa jälkeen petipotilaaksi. Toisaalta pelillisesti kokemukset olivat yhtä ikimuistoisia, kapeampi kaukalo ja pohjoisamerikkalainen kiekkovauhti muistuttivat nuorta pelaajaa, kuinka paljon työtä on vielä edessä.

– Se oli kokemuksena hieno. Pelin vauhti ja tempo oli aivan erilaista kuin täällä kotimaan liigassa. Tilanteet tulivat niin paljon nopeammin eteen. Se, millä lailla osaa tehdä ratkaisuja pienessä kaukalossa, pienessä tilassa, pienessä ajassa, korostui paljon enemmän, Vainikka kuvaa.

Oppositio katoamassa

Urheiluhallin juoksuradalla käy klipse ja klopse, kun jääkiekkolukiolaiset ottavat alkulämpöjä pikkupallojen ja mailojensa kanssa. Koeviikolla treeniaikataulu on vähän eri rytminen, mutta samat naamat ovat vastassa joka tapauksessa, koulussa, kuntosalilla, kämpillä.

Kuva: Yle

– Kyllä se välillä ärsyttää, kun näkee koko ajan samoja naamoja, koko ajan pyörii näillä samoilla alueilla, se alkaa jossain vaiheessa tympiä. Mutta se, miksi ollaan täällä, miksi treenataan, se on isoin syy, että jaksaa, Viivi Vainikka kertoo.

Kuortaneella liiton ja urheiluopiston yhteistoiminta on vakiintunut, ja alkuvuosien ajoittain kovakin kritiikki on vaimennut satunnaisiksi moitteiksi maajoukkueen varjolla ratsastamisesta. Opposition mielestä liitto kerää sarjaseurojen lupaukset Kuortaneelle, ja houkuttimena toimivat aina kiinnostavat maajoukkueet.

– Suhtautuminen on nyt paljon parempaa, tämän arvo ymmärretään jo huomattavasti isompana päävalmentaja Arttu Sissala kuvaa kritisoijien nykyistä suhtautumista.

– Jossain somessa sitä tulee vastaan, mutta siitä pitää ottaa vaan voimaa. Ei kannata välittää, sillä kuitenkin tiedetään, miksi ollaan täällä. Minulla on tosi kovat tavoitteet jääkiekkoilijana, haluan menestyä. Tämä on hyvä paikka siihen, täällä pystyy treenaamaan ja pelaamaan hyvin, Viivi Vainikka sanoo.

Pienessä maassa pienestä harrastajamäärästä on haasteellista rakentaa maajoukkueita. Siksi Kuortaneen yhteys maajoukkuetoimintaan puolustaa Sissalan mukaan paikkaansa. Toisaalta naisten liigassa pelaaminen tarjoaa nuorille pelaajille kotimaassa parhaimman vasteen kansainvälisille peleille.

– Näkisin siinä sen arvon, että mitä korkeammalla tasolla tytöt pystyvät pelaamaan ja haastamaan muita joukkueita, se on molemmille plussaa, Sissala kuvaa.

– Pelaajat ovat täällä joka päivä meidän valvonnan alaisena, jokaiselle räätälöidään oma ohjelma heidän omia tavoitteitaan tukemaan. Minkälaisena pelaajana he täältä lähtevät vaikuttaa siihen, minkälaisia pelejä he ovat saaneet täällä pelata.

Arttu Sissala Kuva: Yle

Liiton laskelmien mukaan naisten pääsarja on hyötynyt Kuortaneella opiskelleista pelaajista, ja maajoukkueyhteys on todistetusti suora. Kaikkiaan 91 Kuortaneen pelaajasta 44 on edustanut Suomea tyttöjen N18 arvokisoissa, naisten maajoukkueleirityksissä on ollut mukana 23 pelaajaa, MM-kisoissa 12 ja kahden olympiadin aikana olympiastatuksen on saavuttanut viisi Kuortaneen pelaajaa.

– Tiivistä yhteistyötä tehdään niin N18- kuin naisten maajoukkueen kanssa. Se vaikuttavuus on jo huomattu, mikä tällä toiminnalla on maajoukkueidenkin suuntaan, päävalmentaja Arttu Sissala kertoo.

Kovia tavoitteita, kivoja reissuja

Leijonapaidan pukeminen naisten maajoukkueessa oli Viivi Vainikalle tavoite, joka nyt on jo saavutettu. Toisaalta 16-vuotiaana taival on vasta alussa, ja siitä muistuttavat koko ajan niin oman joukkueen kuin maajoukkueidenkin valmentajat. Muistuttelusta ja toppuutteluista huolimatta tavoitteet ovat korkealla, Vainikka paljastaa.

– Olympialaiset ovat yksi tavoite, ja lähteä ulkomaille pelaamaan. Lukion jälkeen lähtisin jenkkeihin pelaamaan, Vainikka suunnittelee.

Maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen esitteli Vainikan Elisa Holopaisen ja Nelli Laitisen ohella kiekkomedialle juuri ennen Saskatoonin maajoukkuereissua.. Kolmikon nimet nostettiin esille potentiaalisina MM-kisapelaajina. Päävalmentajan kehut imartelevat ja kannustavat.

– Totta kai se antaa lisää motivaatiota jokapäiväiseen treenaamiseen, mutta täytyy muistaa, että olen vielä nuori ja aikaa on. Mutta on kova halu näyttää ja olla mukana kisoissa, ne ovat yksi tavoite tällä kaudella, Vainikka sanoo.

Ennen kevättä ja kotikisoja pelataan vielä niin kotimaan kaukaloissa kuin ulkomaisissa kovissa peleissä. Alle 18-vuotiaiden maajoukkue matkustaa Japaniin joulukuussa, MM-kisoihin haluaa mukaan myös Vainikka, ja jälleen kovin tavoittein.

– Japanin reissua odotan, jos se tulisi. Siellä olisi tosi kova halu menestyä.

Naisleijonat kohtaa tällä viikolla Vierumäellä Japanin, Ruotsin, Saksan ja Sveitsin. Ruotsi-ottelu torstaina 13.12. nähdään suorana TV2:ssa kello 11.50.