1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. vammaisurheilu

Uudelle tasolle haluava Sini Pyy teki radikaalin muutoksen juuri ennen kauden alkua – hiihtäjä jännittää avausta yhtä paljon kuin ensimmäistä maailmancupin kisaansa

Parahiihdon maailmancup alkaa Vuokatissa keskiviikkona.

Kuva: Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

Kelkkahiihtäjä Sini Pyytä jännittää, kun parahiihdon maailmancup alkaa Vuokatissa keskiviikkona. Normaalimatkalle keskiviikkona starttaavalle Pyylle on Pyeongchangin paralympialaisten jälkeen tapahtunut suuria muutoksia harjoittelussa.

Pyyllä on nyt uusi kelkka, jossa on erilainen hiihtoasento kuin aiemmin. Uusi kelkka on ollut Pyyn harjoituskäytössä kunnolla vasta kolme viikkoa.

– Olemme yrittäneet saada kelkkaa sellaiseen kuntoon, että se toimii. Olemme joutuneet tekemään viikonloppuna vielä viimeisiä muutoksia. On ollut todella erilainen harjoituskausi kuin vaikka viime kaudella, Pyy kertoo.

Kelkka on suunniteltu Jyväskylän yliopiston liikuntateknologianlaitoksella ja tehty Vuokatissa. Ideoita on tullut myös muualta ja Pyyn isä on ollut myös siinä mukana. Pyy on itse osallistunut suunnittelun jokaiseen vaiheeseen vahvasti.

– Paljon on istuttu laboratorion lattialla ja mietitty.

Hiihtoasentoa päätettiin muuttaa, kun Pyeongchangissa Pyy koki saavuttaneensa erinomaisen harjoituskauden jälkeen ikään kuin maksimikuntonsa edellisellä asennolla. Seuraavissa paralympialaisissa Pyy haluaa olla uudella tasolla.

Uutta asentoa on ikään kuin imitoitu muutamalta Pyyn kanssa samassa luokassa hiihtävältä urheilijalta. Huomioon on pitänyt kuitenkin ottaa hänen vammansa, ja se, että hänellä ei ole samanlaisia selkälihaksia kuin urheilijoilla, joilta asentoa on imitoitu.

– Minulle piti ikään kuin kelkan kautta rakentaa selkälihakset, Pyy naurahtaa.

Testeissä on nyt todettu, että uudella asennolla maksimivauhti ja teho ovat kovemmat. Seuraava tehtävä onkin se, että Pyy pystyy hiihtämään tällä vauhdilla mahdollisimman pitkään.

Asennon muutoksen takia Pyystä tuntuu lähes samalta, kun aikanaan ensimmäiseen maailmancupin kilpailuun lähtiessään.

– Ei tiedä yhtään, että missä mennään verrattuna muihin. Psyykkisen valmentajan kanssa käytiin läpi, että täytyy nyt vain lähteä tekemään hyviä harjoutuksia, ja hyväksyä se, että tämä on se vaikein vaihe. Paljon on opeteltavaa.

Muutoksen takia Pyyllä ei ole tälle kaudelle juurikaan tulostavoitteita.

– Vuokatissa toivon, että voin nauttia hiihdosta rennoin mielin.

Pyy kilpailee Vuokatin maailmancup-avauksessa sekä kelkkahiihdossa että kelkka-ampumahiihdossa.

Lue myös:

Sini Pyyn uusi kelkka ei valmistunut vielä Pyeongchangin paralympialaisiin - ”Tällä hetkellä häviän liikaa vammallani”