Suora

  • Miesten normaalimatka, Anterselva
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nita Korhonen haluttiin kansainvälisen moottoripyöräilyn kattojärjestön johtotehtäviin – nimitys pääsi jopa yllättämään: "Tuli aika puskista"

Moottoripyöräilyn kansainvälisessä kattojärjestössä jo pitkään toiminut Nita Korhonen siirtyy nyt entistä vastuullisempaan tehtävään.

moottoripyöräily
Nita Korhonen kuvassa
Nita Korhonen.FIM

Nita Korhonen on valmis ottamaan seuraavan askeleen moottoripyöräilyn kattojärjestö FIM:ssä. Se, mitä se askel pitää sisällään, on kuitenkin vielä jonkinlainen arvoitus.

Korhonen nimitettiin joulukuun alussa uuteen tehtävään järjestön johtajistoon. Vastuualueeseen kuuluvat erityisesti FIM:n ja sen 113 jäsenmaan sekä maanosaliittojen väliset suhteet. Lisäksi Korhonen vastaa kilpailujen ulkopuolisista tapahtumista.

Uusi pesti alkaa virallisesti helmikuussa. Tähän asti Korhonen, 37, on toiminut Suomen Moottoriliiton 2. varapuheenjohtajana sekä FIM:n naismoottoripyöräilyä kehittävän komission johdossa.

Nyt tehtävänkuva vaihtuu. Samoin asuinmaa, sillä edessä on muutto Sveitsiin.

– Genevestä tulee nyt pääpaikka. Koko ajan prioriteettina kuitenkin oli, että tätäkin tehtävää pystyisi hoitamaan myös Suomesta. Perhe ja ystävät ovat kuitenkin täällä, Korhonen sanoo Yle Urheilulle.

Uusi toimi tuli jopa yllättäen. FIM sai uuden puheenjohtajan vuosikokouksessaan Andorrassa vajaat kaksi viikkoa sitten, mikä mullisti myös Korhosen elämän.

Puheenjohtajaksi valittu portugalilainen Jorge Viegas ilmaisi innostuksensa Korhosen osaamista kohtaan jo vuonna 2012, kun suomalainen valittiin FIM:n naiskomission johtoon.

Sittemmin työn jälki on selvästikin ollut mieleen.

– Moni asia on vielä auki, koska kuulin asiasta vasta pari päivää sitten ja uutinen tuli aika puskista. Viegas on pitänyt minusta ja tekemästäni työstä jo pidemmän aikaa. Hän halusi antaa minulle lisää vastuuta. Itsenäisyyspäivänä hän soitti minulle ja lateli kaiken, mitä olisi luvassa, Korhonen muistelee.

Asiat etenivät niin nopeassa tahdissa, että Korhonen ei ennättänyt edes ilmoittaa muutosta lähipiirilleen.

– Poikaystäväni oli Australiassa ja nukkumassa. Yhtäkkiä FIM:n lehdistötiedote oli jo ulkona ja alkoi sadella puheluita. Kaiken kiireen keskellä yritin edelleen tavoitella häntä kertoakseni, että helmikuussa on edessä muutto Geneveen, hän nauraa.

Kädet täynnä töitä

Korhosen valinta uuteen vastuutehtävään on iloinen uutinen koko suomalaiselle moottoriurheilulle. Suomi isännöi ensimmäistä kertaa kuninkuusluokka MotoGP:n osakilpailua todennäköisesti vuonna 2020, kun KymiRing on järjestämässä viisikautisen sopimuksensa ensimmäistä tapahtumaa.

Sekin avaa osaltaan uusia mahdollisuuksia jatkoa ajatellen.

– Totta kai kokonaiskuvaa pitää tarkastella neutraalisti, mutta olen kaikissa tehtävissäni pyrkinyt edistämään myös Suomen asemaa. KymiRingin kilpailunkin ympärille rakennetaan kaikenlaista, Korhonen ennakoi.

– Meillä on kaikkiaan hyvä maine kattojärjestöissä. Olemme järjestäneet vuodesta toiseen hienoja kilpailutapahtumia ja tietotaitoamme arvostetaan. Jatkossa saamme Suomeen varmasti vähän enemmän tapahtumia.

Korhosen omakin käsitys siitä, mitä kaikkea hän lopulta tekee, selkiytyy vasta alkuvuodesta. Varmaa on vain se, että hommia riittää.

– Haluaisimme järjestää Suomeen esimerkiksi jonkinlaista moottoriurheilukonferenssia. Teemme jonkin verran yhteistyötä Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n kanssa ja tämä voisi olla mielenkiintoinen projekti. Yritämme saada jo ensi kesälle Etelä-Suomeen yhtä kiinnostavaa tapahtumaa, josta tiedotetaan aikanaan enemmän, kunhan pääsen kunnolla hommiin.

– Lisäksi kehitetään tiiviimpiä suhteita jäsenmaiden ja FIM:n pääkonttorin kanssa. Ainakin tällä hetkellä kuulostaa erittäin suurelta vastuulta ja edessä on varmasti kiireisiä vuosia.

Naispyöräilylle uusi vetohahmo

Korhonen nimitettiin vuonna 2012 suomalaisittain ennennäkemättömän korkeaan asemaan FIM:n naiskomission puheenjohtajaksi. Komissio perustettiin vuonna 2006 ja Korhonen on ollut sen jäsen alusta asti, vastaten ensisijaisesti PR:stä ja mediasuhteista.

Nyt pitkään tehty työ siirtyy entistä enemmän muiden käsiin.

– Meillä alkaa uusi nelivuotiskausi, jolle minut valittiin vielä jatkamaan johtajana, mutta suurella todennäköisyydellä aikani ei enää yksinkertaisesti riitä. Kuulemma sen verran työtä on edessä, että joka paikkaan ei voi revetä. Taustalla jatkan varmasti, mutta komission johtoon tulee nyt uusi henkilö, Korhonen toteaa.

Korhoselle muutos tarkoittaa pitkäaikaisen projektin siirtymistä taka-alalle. Sen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla negatiivinen asia, eikä suomalainen aio siirtyä kokonaan sivuun sydäntään lähellä olevsta naispyöräilystä.

– Ehdin olla mukana kauan ja nyt pääsen uusiin haasteisiin. Laajempi toimenkuva ja suurempi vastuu ei tietenkään ole lainkaan huono asia. Uusi veri tekee varmasti sielläkin hyvää.

Päivitetty kello 8.38. Korjattu, että KymiRingillä ei kisata vielä MotoGP-kisaa ensi vuonna, vaan todennäköisesti vuonna 2020.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat