Suora

  • Elävä arkisto esittää

Asiantuntija epäilee harjoitusvirheiden koituneen norjalaisen supertähden kohtaloksi – Sami Jauhojärvi ei jää kaipaamaan Petter Northugia: "Hiihtomaailma ei menetä yhtään mitään"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan hiihtomaailma ei varsinaisesti menetä mitään, kun Petter Northug lopetti kilpauransa. Northugille on Jauhojärven mukaan löytynyt jo 2010-luvulle päivitetty korvaaja.

hiihto
Petter Northug
AOP

Petter Northug ilmoitti tiistaina lopettavansa maineikkaan ja pitkän kilpauransa. Urallaan peräti 13 maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa voittaneen norjalaishiihtäjän viime vuodet ovat olleet laskusuunnassa ja miehen lopettamispäätöstä oli jo odotettu.

Northugin kanssa samoja kilpalatuja hiihtäneen Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan “Nortin” heikommat tulokset ovat todennäköisesti johtuneet harjoittelun virheistä.

– Hän on panostanut paljon korkean paikan harjoitteluun. Kun ikää on tullut lisää, se ei ilmeisesti ole sopinutkaan hänelle palautumisen kannalta niin optimaalisesti, Jauhojärvi pohti.

Jauhojärvi muistutti, että hiihto ei lajina ole muuttunut viime vuosien aikana merkittävästi ja Northug juhli kuitenkin vielä vuonna 2015 Falunin MM-kisoissa neljää MM-kultaa.

– Hiihto ei ole niin paljon muuttunut, etteikö sillä hiihtovauhdilla olisi pitänyt pärjätä. Luultavasti se on vain sitä, että harjoitusohjelmissa on tehty virheitä ja sitä kautta hän ei ole päästy sellaiseen kuntoon, että sillä pärjäisi.

Oppivuodet jo nuoruudessa

Northug on ollut viime vuosien aikana otsikoissa enemmänkin muista asioista kuin hiihtosaavutuksistaan, muun muassa vuonna 2014 hän jäi kiinni rattijuopumuksesta.

Jauhojärvi ei usko, että negatiiviset asiat kilpalatujen ulkopuolella olisivat vaikuttaneet Northugin vauhtiin, pikemminkin päinvastoin.

– Hän on halunnut yhä enemmän näyttää, että pystyy vielä hiihtoladuilla siihen, mihin on aikaisemminkin pystynyt. Northug on kuitenkin nuoresta pitäen menestynyt ja saanut huomiota, että hän on elänyt ne oppivuodet siellä nuoruudessaan.

Loppukiri, jota muut pystyivät vain kadehtimaan

Petter Northugilla oli menestysvuosinaan ominaisuuksia, joita muut hiihtäjät saivat vain kadehtia. Northugin loppukiriä muut ovat voineet vain yrittää kopioida ja hänen uskomattoman hyvä pelisilmä ryhmähiihdossa toi hänelle paljon menestystä.

Jauhojärven mukaan Northugilla oli taito tulla yhteislähtökilpailuissa mahdollisimman helpolla mahdollisimman pitkään ja käyttää sitten sitä “tappavaa asettaan” eli loppukiriä, johon muut eivät pystyneet vastaamaan.

– Tiedän, että se loppukiri on edelleen olemassa, mutta hän ei ole enää ollut sellaisissa paikoissa, missä sitä voisi käyttää, Jauhojärvi totesi.

– Toki vaatii kapasiteettia myös hapenoton ja tekniikan puolelta, että pystyy tulemaan mukana siinä porukassa, mutta se loppukiri antoi kasvot yhteislähtökilpailuille.

Yhteislähtökilpailut nousivatkin Northugin kulta-aikana pääosaan arvokisoissakin, sillä vuoden 2005 jälkeen arvokisoissa on ollut ohjelmassa ainoastaan yksi väliaikalähtöinen henkilökohtainen kilpailu.

Median antama kuva Northugista väärä

Petter Northugia on usein pidetty ylimielisenä tuittuilijana, mutta Jauhojärven mielestä median antama kuva kukkoilevasta pojasta on väärä.

– Oikeassa elämässä, kun häntä oppi vähän tuntemaan, hän on mieluummin vähän sellainen syrjään vetäytyvä ja ujon oloinenkin.

Jauhojärven mielestä Northug toi hiihtoon tarvittavaa mediaseksikkyyttä mediakäyttäytymisellään. Northugin takia kaikki odottivat yhteislähtökisoissa, milloin se kuuluisa loppukiri lähtee ja kuinka paljon ne muut jäävät hänestä jälkeen. Jauhojärven mielestä ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, vaikka Northug jättää nyt kilpaladut muille.

– En koe, että hiihtomaailma menettää yhtään mitään, sillä tällä hetkellä vähän samantyyppisesti hiihtää Johannes Hösflot Kläbo, Jauhojärvi sanoi.

– Kläbolta löytyy valtava loppukiri, hänellä on pelisilmää hiihtää yhteislähdöissä ja hän on sellainen omanlainen persoona, joka on päivitetty 2010-luvulle Petter Northugista. Kläbo hallitsee sosiaalista mediaa, hänellä on oma tyyli hiihtää finaalit ilman pipoa ja tällä hetkellä Kläbo on se henkilö, joka luo sen mediaseksikkyyden hiihtoon.

Lue myös:

13-kertainen MM-kultamitalisti Petter Northug lopettaa uransa – kyynelehti tiedotustilaisuudessa: "Tämä on ollut seikkailu"

Isä avautui Ylelle hetkestä, jolloin norjalaisperheen elämässä kaikki muuttui – Petter Northugin kohujen värittämä tähteys alkoi yhtä lujaa kuin se sammuikin

Norjalaislähde: Northug lopettaa hiihtouransa – lehdistötilaisuus keskiviikkona

Hiihtomaailman Justin Bieberin nousu parhaaksi tapahtui salamavauhtia – vielä olympiavoittajana vanhempiensa luona asunut Norjan supertähti menetti yöunensa suurten odotusten vuoksi

Petter Northug hävisi kauden avauksessaan andorralaiselle yli minuutin! "Luulenpa, että kilpakumppanit tuumivat, mikä idiootti"

Ruotsin mieshiihdon MM-toivo tylyttää Northugia: Ura laskusuunnassa, jos on aikaa kirjan kirjoittamiseen

Norjan hiihtomaajoukkueessa muutoksia – päävalmentaja sai lähteä, Northug palaa viiden vuoden tauon jälkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat