Suora

  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

13-kertainen MM-kultamitalisti Petter Northug lopettaa uransa – kyynelehti tiedotustilaisuudessa: "Tämä on ollut seikkailu"

Norjalainen hiihtotähti Petter Northug kertoi keskiviikkona lopettavansa uransa, kuten jo odotettiin tiistai-illan tietojen perusteella. Northugille uran loppuminen oli kova paikka.

hiihto
Petter Northug
EPA-EFE/OLE MARTIN WOLD NORWAY OUT

Maastohiihdossa 13-kertainen maailmanmestari Petter Northug lopettaa uransa. Norjalaismediat kertoivat tähtihiihtäjän päätöksestä jo tiistai-iltana, mutta asialle sinettiin keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

32-vuotiaan norjalaisen alkukausi on ollut vaikea. Kaksinkertaisen olympiavoittaja Northug ei ole päässyt kilpailemaan maailmancupissa ollenkaan , vaikka asetti kesällä tavoitteeksi maailmanmestaruuden helmikuun MM-kisoihin.

Northug avasi kilpailukautensa marraskuun lopussa Norjan Gålassa, mutta sijoittui 15 kilometrin vapaan tavan kilpailussa 37:nneksi häviten voittajalle yli kaksi minuuttia.

Northugin ura on mennyt jo pitkään laskusuuntaan. Häntä ei ole nähty maailmancupissa palkintokorokkeella lähes kolmeen vuoteen.

Enemmän kultamitaleita MM-kisoissa on Northugia enemmän silti saavuttanut vain maannainen Marit Björgen ja venäläinen Jelena Välbe.

– Tämä on ollut vaikea kausi ja syksy. Viime viikkoina olen kokenut, että minulla ei ole mahdollisuuksia taistella MM-kisoissa. Kroppani ei kestä samaa kuin aiemmin, Northug totesi tiedotustilaisuudessa.

Petter Northug
Petter NorthugEPA

Northug oli hyvin tunteellinen lehdistötilaisuudessa.

– Tämä on ollut seikkailu. Minulla oli pieni unelma, kun olin pieni poika. Halusin olla hyvä hiihtäjä. Olen ylpeä itsestäni. On vaikea luovuttaa, mutta samalla se tuntuu hyvältä, Northug totesi ja piti pienen tauon.

Norjalaistähti alkoi kyynelehtiä.

– Mieleeni on tullut monia ajatuksia viime aikoina. Voisin puhua pitkään niistä, jotka ovat auttaneet minua urallani. Mutta erityisesti haluan kiittää vanhempiani ja kahta veljeäni.

Northug koki, että lopettamisesta kertominen oli vaikeampaa kuin hän oli kuvitellut.

– Hiihtäminen on ollut elämäni pikkupojasta saakka. Se on ollut erittäin kovaa välillä. En ole ehkä koskaan selittänyt, kuinka paljon olen uhrannut ollakseni paras. Erityisesti nuorena ja junioritasolla.

Northugin John-isä kertoi taannoin Ylen haastattelussa, kuinka koko perheen elämä muuttui Peterin tultua Norjan mestariksi parikymppisenä vuonna 2006. John-isä oli myös ensimmäinen, joka sai kuulla poikansa lopettamisesta viikonloppuna.

– Meillä ei ollut pitkää keskustelua, mutta olimme samaa mieltä, Northug sanoi ja kehui perhettään

– Olen ollut onnekas. Kasvoin pienessä paikassa. He opettivat, että kovalla työllä saa menestystä.

Petter Northug
Matthias Hangst/Getty Images

Northug on ollut tunnettu tempauksistaan kansainvälisesti koko hiihtomaailmassa. Välillä hän on ollut tukkanuottasilla oman liittonsa kanssa ja välillä esimerkiksi ruotsalaisten kanssa. Northug sanoo kuitenkin, että ei muuttaisi mitään urallaan. Hän myös sanoo, että ei aio muuttaa mieltään lopettamispäätöksestään. Huipulla hiihtäminen on nyt ohi.

– Aina on ollut syy sille, mitä olen tehnyt. Se on ollut tietoista, Northug totesi.

Hän ei sulkenut täysin mahdollisuutta olla mukana jollain tavalla mukana maastohiihdossa, vaikka tällä hetkellä se ei tunnukaan ajankohtaiselta.

– En usko, että olen mukana maastohiihdossa tulevaisuudessa. Mutta tuohon on vaikea vastata nyt, Northug sanoi.

Lue lisää:

Asiantuntija epäilee harjoitusvirheiden koituneen norjalaisen supertähden kohtaloksi – Sami Jauhojärvi ei jää kaipaamaan Petter Northugia: "Hiihtomaailma ei menetä yhtään mitään"

Isä avautui Ylelle hetkestä, jolloin norjalaisperheen elämässä kaikki muuttui – Petter Northugin kohujen värittämä tähteys alkoi yhtä lujaa kuin se sammuikin

Norjalaislähde: Northug lopettaa hiihtouransa – lehdistötilaisuus keskiviikkona

Suosittelemme

Tuoreimmat