Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hiihdon suurlupaus tasapainoilee riskirajoilla – Eveliina Piipon kovapäinen temppu vakuutti asiantuntija Jauhojärven

Eveliina Piippo osoitti viime viikonloppuna hiihdon maailmancupin viestin ankkuriosuudella, että nuoresta iästään huolimatta hänen päänsä kestää paineita. Valmentaja Ville Oksasen mukaan Piippo onkin tehnyt suurimmat loikat eteenpäin juuri henkisellä puolella.

hiihto
Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Markku Ulander/Lehtikuva

Kun 20-vuotias Eveliina Piippo viime sunnuntaina starttasi Beitostölenin viestin ankkuriosuudelle, oli hän tilanteessa, jossa ei ollut koskaan aikaisemmin ollut. Suomen maajoukkueen kuopuksena hän vastaanotti lähtökosketuksen joukkueen konkarilta Riitta-Liisa Roposelta, joka oli pitänyt joukkueen mainioissa taisteluasemissa.

Toisin kuin etukäteen arveltiin, Suomi oli hyvin mukana kamppailussa palkintosijoista ja kakkossijakin oli mahdollinen. 20-vuotias Piippo sai vastaansa Venäjän ykkösjoukkueen Anna Netshajevskajan ja kakkosjoukkueen Jelena Sobolevan.

– Onhan se ollut järkyttävä paine, etenkin siinä vaiheessa, kun hän on tajunnut, että tässähän taistellaan palkintokorokesijasta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi arvioi.

Piippo osoitti, että hänen hermonsa pitivät, vaikka vastassa oli häntä kovempia kilpailijoita. Hän ei kuitenkaan tyytynyt neljänteen sijaan, vaan haki omia ratkaisuja. Netshajevskaja putosi pelistä kaaduttuaan, mutta Piippo haastoi Sobolevan loppuun asti ja venäläinen pääsi kuittaamaan kakkossijan vasta loppusuoran kirillään.

– Hienoa huomata, että nuori urheilija pystyy käsittelemään paineen ja uskaltaa hiihtää rohkeasti. Vaatii päätä, rohkeutta ja uskallusta iskeä tuollaisissa tilanteissa, Jauhojärvi kehui.

Piipon henkilökohtaisen valmentajan Ville Oksasen mielestä Piipon olisi pitänyt pystyä pudottamaan venäläiset jo aikaisemmassa vaiheessa ja hänen olisi pitänyt hyödyntää alamäen vauhdit paremmin. Oksasen mielestä Piippo hallitsi kuitenkin painetilanteen hyvin ja hän piti hyvänä ratkaisuna sitä, että Suomen valmennusjohto pani nuoren urheilijan noinkin kovaan paikkaan.

– Se on hyvä, että nuoret saavat tuollaisia mahdollisuuksia niin, että oikeasti joutuvat tai pääsevät tilanteeseen, missä on painetta. Samalla sen kautta pystyy myös saamaan tosi hyvän fiiliksen, Oksanen sanoi ja samaa mieltä oli Jauhojärvikin:

– Nuo ovat niitä paikkoja, kun pääsee näkemään, ettei maailman kärki loppupeleissä ole niin kaukana. Se antaa vahvuutta ja itseluottamusta siihen, että toistamalla asioita ja tekemällä asioita oikein, ero on otettavissa kiinni.

Suomen viestinaiset Beitostölenin viestin jälkeen
Lehtikuva/AFP

Kesällä Rovaniemelle muuttaneen Piipon potentiaali on ollut tiedossa jo pitkään ja viime kaudella hän hiihti ensimmäistä kertaa maailmancupin pisteille. Beitostölenissä hän nappasi muutaman pisteen lisää 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan 22. sijallaan. Oksanen oli tyytyväinen suojattinsa esityksiin, sillä hän tiesi Piipon olevan tarpeeksi hyvässä fyysisessä kunnossa.

– Se vaatii aina enemmän, että pystyy maailmancupissa hallitsemaan tilanteen ja siten suoriutumaan fyysisen kunnon mukaisesti. Oli hieno huomata, että se onnistui “Eveltä”.

Oksasen mukaan suurin ero viime kauteen verrattuna on henkisellä puolella. Piippo on ollut hyvä analysoimaan itseään ja suorituksiaan, mutta viime kaudesta tämä puoli on kehittynyt entisestään. Lisäksi hän pystyy nykyään keskittämään energiansa ja huomionsa niihin asioihin, joihin juuri sillä hetkellä pitkääkin keskittyä ja se on tuonut hyviä asioita fyysiseen tekemiseen.

Jauhojärvi on ollut tyytyväinen, että päävalmentaja Matti Haavisto nosti Piipon A-maajoukkueeseen, sillä näin superlupaus on saanut uutta potkua tekemiseensä.

– Hän on päässyt näkemään, miten siinä vierellä maailman parhaat toimivat ja harjoittelevat. Hänen paikkansa on ehdottomasti maajoukkueessa hakemassa tuntumaa ja oppia.

Toki Piipolla on ollut pientä yskähtelyäkin maajoukkueessa, sillä hän intoutui harjoittelemaan liikaa syksyllä ja joutui jättämään Seefeldin korkeanpaikan leirin väliin ylikuormituksen takia. Piippo on sortunut liian kovaan harjoitteluun aikaisemminkin, ja vaikka Oksasen mukaan tilanne ei ollut optimaalinen, päästiin asioiden uudelleen organisoinnilla eteenpäin suhteellisen nopeasti.

– Se on toisaalta myös kehittymistä, että pystyy olemaan mahdollisimman lähellä rajaa koko ajan. Ja jos on lähellä rajaa, väkisin se menee joskus yli. Minun mielestäni harjoituksellisesti ylikuormittumista ei saa pelätä liikaa. Jos menee yli, niin sitten pitää vain tehdä uusi suunnitelma, että pääsee mahdollisimman nopeasti takaisin, Oksanen totesi.

Eveliina Piippo.
Tomi Hänninen

Piippo tunnetaan kestävyyslahjakkuutena, jonka vahvuudet löytyvät ylämäen hiihdosta ja maksimaalisesta hapenotosta. Pitkien matkojen hiihtäjänä hänellä riittää kuitenkin parannettavaa maksimaalisessa nopeudessa, räjähtävässä voimatuottokyvyssä sekä kovavauhtisessa hiihtämisessä.

– Ne ovat oikeastaan olleet samat siitä lähtien, kun aloitimme yhteistyömme, nelisen vuotta Piippoa valmentanut Oksanen sanoi.

– Helpoissa maastokohdissa on edelleen tekemistä, silloin kun puhutaan ihan maailman huippuvauhdista. Totta kai siitä tasosta, mistä olemme lähteneet liikkeelle, on menty ihan hirveästi eteenpäin, mutta myös se vertailutaso nousee koko ajan.

Piippo päätti viime kevättalvena keskittyä täysin hiihtämiseen ja jätti lääketieteen ja biotekniikan opiskeluhaaveet hamaan tulevaisuuteen. Oksasen mukaan on harmi, ettei suomalainen koulujärjestelmä helpota opiskelujen ja tavoitteellisen urheilemisen yhdistämistä, ja siksi on parempi keskittyä vain toiseen.

– Aina jos menee hyvin ja tulokset ovat hyviä, on helpompi olla “ihan vain urheilija”. Se näkyy arjen laadussa siinäkin mielin, että palautuminen on parempaa. Minusta on hienoa, että Eve on uskaltanut tehdä tuon ratkaisun.

Jauhojärvi kehuu myös Piipon ratkaisua keskittyä hiihtoon ja suosittelee ammattiurheilijaksi siirtymistä kaikille, joilla on lahjakkuutta, motivaatiota ja intoa.

– Opiskella ehtii ja töitä tehdä loppuelämän, mutta hiihtoura on hyvin lyhytaikainen elämänvaihe. Eipähän tarvitse jossitella sitten kiikkustuolissa, ettei tullut kokeiltua ja ulosmitattua omaa pontentiaalia.

Susanna Saapunki, Eveliina Piippo ja Johanna Matintalo.
Tomi Hänninen.

Eveliina Piipon nimi nousi viimeistään viime sunnuntaina otsikoihin isolla ja nuoren hiihtäjän kommentit olivat mediassa haluttuja. Piippo ei saamastaan huomiosta häkeltynyt, ja Oksasen mukaan hän tietää, että se kuuluu osana työhön.

– Mutta jos Eveltä kysyy, hänen puolestaan sitä voisi olla aika paljon vähemmänkin, Oksanen hymähti.

Valmentaja uskoo, että mediahuomio ja otsikot voivat tuoda nuorelle urheilijalle lisää paineita suoriutua seuraavissa kisoissa samalla tasolla. Hän muistuttaakin, että etenkin nuorilla tulostaso vaihtelee ja olisi hyvä, ettei tuollaisesta tarvitsisi ottaa lisää stressiä.

Jauhojärvi, joka on omalla urallaan kokenut monet katastrofit ja menestyksen hetket median otsikoissakin, tietää, että motivoitunut urheilija oppii käsittelemään huomion.

– Kuitenkin seuraava kisa määrittää sen, kuinka hyvä on. Urheilija on tasan niin hyvä kuin viimeisin tulos on. Sen määritteleminen ei ole vaikeaa, Jauhojärvi sanoi ja totesi, että myös urheilijan taustaympäristön on hyvä pystyä rauhoittamaan tilanne.

Piippo pääsee seuraavaksi mittaamaan osaamistaan Davosin maailmancupiin, jossa on sunnuntain 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa hänelle sopiva rata: pitkää työpätkää ylös sekä alamäkiosuus, jossa saa tehdä töitä. Kauden päätavoitteet löytyvät kuitenkin ensi vuoden puolelta, kun nuorten MM-kilpailut hiihdetään tammikuun lopussa Lahdessa.

– Lahdessa maastot ovat Even ominaisuuksille hyvin sopivat, joten tuolloin hän pääsee katsomaan, missä se maailman kärki menee omassa ikäluokassa, Jauhojärvi totesi.

– Ja jos kuntopohja kantaa, niin sitten käy kutsu Seefeldiin. Siellähän on ohjelmassa 30 kilometrin vapaan yhteislähtökisa sekä viestipaikkaa tarjolla.

Oksanen ottaa tilanteen rauhallisemmin, sillä hänen mielestään kello näyttää, mihin kisoihin Piippo valitaan ja mihin pääsee hiihtämään. Kaikki valinnat ovat hänen mielestä vain plussaa. Piippo on itse sanonut haluavansa yhdeksi maailman parhaista hiihtäjistä ja on asettanut tavoitteensa Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin.

Oksanen on arvioinut tämän projektin palasten rakentamiseen menevän muutaman vuoden, mutta viime kaudesta on muutamia palasia tullut jo lisää.

– Vielä muutama palanen puuttuu. Evelle sopii, kun hän keskittyy jokapäiväiseen tekemiseen ja asioiden tekemiseen mahdollisimman hyvin. Silloin on mahdollista, että jossain vaiheessa hän saavuttaa tavoitteensa, Oksanen pohti ja muistutti huippu-urheilun kovuudesta.

– On vaikea sanoa, milloin hän sen mahdollisesti saavuttaa – jos saavuttaa. Kaikkihan sinne huipulle haluavat, mutta aika harva sinne ihan huipulle kuitenkaan pääsee.

Lue myös:

Norjalaiset hiihtotähdet eivät tunnistaneet Suomen 20-vuotiasta ankkuria palkintojenjaossa – ”Luulen, että nyt norjalaiset tietävät, kuka olen”

Viestinaisten 20-vuotiaan ankkurin superhiihto antoi joukkueen 40-vuotiaalle konkarille kylmiä väreitä – "Aivan mieletön veto"

Suomen maajoukkueen tulevaisuuden lupaus yrittää opetella uutta ajatusmaailmaa – Eveliina Piippo laittoi pääsykoekirjat piiloon ja satsaa nyt kaiken hiihtoon

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat