Suora

 • Taitoluistelun MM: loppunäytös
 • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpaillu
 • Urheilustudio
 • MC-finaali, Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Finaalit
 • Urheilustudio
 • Oslo, naisten yhteislähtö
 • Quebec, naisten 15 km, takaa-ajo
 • Urheilustudio

Kommentti: Miro Heiskanen voi kokea Patrik Laineen kohtalon – tällä kertaa ruotsalaisvirtuoosi on karkumatkalla

NHL:n tulokaspalkinnosta käydään kisa kahden pelaajan välillä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

urheilu
Miro Heiskanen
Miro Heiskanen pelaa vahvaa tulokaskautta.Getty Images

NHL-palkintoja on yleensä melko vaikea alkaa jakaa joulukuussa. Kun puhutaan kuluvan kauden tulokaspalkinnosta, yksi on kuitenkin jo nyt karkumatkalla, minkä kilpailijat voivat saavuttaa todennäköisesti ainoastaan loukkaantumisen kautta. Vancouverin Elias Petterson on lyönyt tiskiin syyskauden, josta kanssapelaajat tuskin toipuvat.

Paitsi että ruotsalaisvirtuoosi on maalikoosteissa viikosta toiseen toinen toistaan upeampien temppujen myötä, tämän tilastorivi on huimaa luettavaa. Yhden aivotärähdyksenkin jo kärsineen Pettersonin ensimmäiset 27 ottelua ovat tuottaneet 16 maalia ja 16 syöttöä.

Tahti lupaa Sundsvallissa syntyneelle sentterille 45 maalia ja 90 pistettä.

Teemu Selänteen (1992-93) jälkeen 90 pisteeseen ovat tulokkaina yltäneet ainoastaan Sidney Crosby (102) sekä Aleksander Ovetshkin (106).

Tämä kertoo Pettersonin alkukaudesta olennaisen.

Vancouverin Elias Petterson.
Elias Petterson.Jeff Vinnick / Getty Images

Vaikka ruotsalaisen tahti hieman hidastuisikin, minkäänlaiseen romahdukseen on vaikea uskoa. Petterson, 20, on osoittanut kykenevänsä iskemään kovaa tulosta tiskiin myös NHL-tasolla, eikä vastuusta tule heikossa Canucksissa olemaan puutetta jatkossakaan.

Växjötä vielä menneellä kaudella edustanut Petterson pelaa myös kevätkaudella kärkiketjuissa sekä ykkösylivoimassa.

Jos kuitenkin puhutaan pelaajista, jotka voisivat teoriassa Pettersonin haastaa, esiin nousee käytännössä vain yksi nimi: Miro Heiskanen.

Vaikka vielä kesällä suuri yleisö kohisi Buffalon numerolla yksi varaamasta Rasmus Dahlinista, syyskauden selkeästi paras tulokaspuolustaja on ollut Dallas Starsin Miro Heiskanen. Vasta 19-vuotiaan Heiskasen nousu NHL-puolustajien eliittiin heti tulokaskaudella, on ollut kaikilla tavoin mykistävä suoritus.

Eikä Stars-luotsi Jim Montgomery ole lähtenyt mitenkään suojaamaan Heiskasta – ei ole tarvinnut.

Eikä voinut.

Etenkin kärkipakki John Klingbergin loukkaantumisen jälkeen Heiskanen on joutunut kantamaan kärkipuolustajan vastuuta yhdessä Esa Lindellin kanssa. Vastuu ei kuitenkaan Heiskasen hartioilla ole painanut, päinvastoin. Nuori helsinkiläispuolustaja pelaa illasta toiseen jäätävällä kylmyydellä vastustajan ykkösketjuja, toisin sanoen maailman parhaita pelaajia vastaan.

Eikä Heiskanen ole kaukalossa selviytymässä, vaan voittamassa.

Kuusi edellistä ottelua ovat tuottaneet HIFK-kasvatin tilille yhtä monta (2+4) tehopistettä. Ja mikä tärkeintä: Stars on voittanut näistä peleistä neljä. Niin uskomatonta kuin se onkin, Miro Heiskanen on jo tällä päivämäärällä NHL:ssä ykkösparin puolustaja, johon voi luottaa missä tahansa tilanteessa.

Eikä tämä toden totta ole arkipäivää armottomassa NHL:ssä.

Heiskanen on urakoinut toistaiseksi hieman yli 23 minuutin jääaikakeskiarvolla. Sen jälkeen, kun jääaikoja alettiin tilastoida kaudella 1997-98, alle 20-vuotiaista tulokaspuolustajista vastaaviin minuutteihin ovat yltäneet ainoastaan Drew Doughty (2008-09) sekä Tyler Myers (2009-10).

Miro Heiskanen
Matthew Stockman/Getty Image

Viimeksi mainittu pokkasi muuten kaappiinsa Calder-palkinnon vuoden tulokkaana.

Virsi on vanha, mutta kaivan sen esiin silti. Mikäli Miro Heiskasen kaltainen supertulokas pelaisi Kanadan suurilla jääkiekkomarkkinoilla, keskustelu laajemmin olisi aivan eri sfääreissä. Kyse on Aleksander Barkov -ilmiöstä, jossa supertähtikategoriaan väistämättä ajan kanssa nouseva pelaaja ei saa ainakaan aluksi ansaitsemaansa hehkutusta osakseen.

Vaikka esimerkiksi Ottawa-hyökkääjä Brady Tkachuk pelaa niin ikään erinomaista tulokassesonkia, Heiskanen on Calder-kisan ehdoton johtotähti Elias Pettersonin takana. Eikä kyse edes ole suomalaispuolustajan kuudestatoista (6+10) tehopisteestä. Kyse on vasta 19-vuotiaan nuorukaisen uskomattoman kypsistä otteista suuressa ja vastuullisessa roolissa.

Nuorena puolustajana on aina vaikeampi loistaa kuin hyökkääjänä.

Saattaa kuitenkin olla, että suomalaispuolustaja kokee tulokaspalkinnon osalta Patrik Laineen kohtalon. Laine iski tulokaskaudellaan 36 osumaa 73 otteluun, mutta ei mahtanut tulokaspalkintoäänestyksessä Toronton Auston Matthewsille mitään. Myös Heiskanen vetää huimaa tulokaskautta, mutta Pettersonin kohdalla puhumme niin ikään huomisen todellista megatähdestä.

Niin tai näin, käsillä on ennennäkemätön suomalais-ruotsalainen tulokastandemi, jonka menoa on upea seurata.

Lue lisää:

Tulinen veto upposi ylivoimalla! Näin Heiskanen iski kauden kuudennen maalinsa

Suosittelemme

Tuoreimmat