Suora

  • Punttia ja yleisurheilua
  • Taitoluistelun MM, parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun MM, naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maailmanmestaruudet eivät riitä ennätyksiä murskaavalle lajille – salibandy puhuu jo 100 000 pelaajasta

Salibandyliitto on asettanut kovat tavoitteet seuraavalle 10 vuodelle.

salibandy
Peter Kotilainen rakastaa salibandya, ja hän antaa sen myös näkyä.
Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Salibandy on noussut lyhyen historiansa aikana pelaajamäärältään Suomen toiseksi suurimmaksi lajiksi. Miesten salibandymaajoukkueen tuore MM-kulta nostattaa varmasti entisestään lajin suosiota.

Salibandy on jo nyt pelaajamäärältään Suomen toiseksi suurin laji. Kärkipaikka on suvereenisti jalkapallon hallussa. Salibandylla on tällä hetkellä 70 000 lisenssipelaajaa. Viime vuoden lopulla salibandylla oli 59 791 pelaajaa ja harrastajaa.

– Olemme asettaneet tavoitteeksi, että vuonna 2028 olemme Suomen suurin joukkuepeli. Sitä kohti teemme kovasti töitä. Jos jossain kohtaa rikomme 100 000 pelaajan rajapyykin, se olisi hieno suoritus, sanoo Salibandyliiton toiminnanjohtaja Kari Lampinen.

Kuten luvut kertovat, salibandyssa on tehty paljon asioita oikein. Lajin aloittamiskynnys on matala, koska alkuun riittävät vain pelitossut ja maila.

Laji on kasvanut 15 vuoden aikana hurjaa vauhtia. Muutaman viime vuoden aikana harrastajamäärät ovat nousseet tasaisesti, mutta seurojen kannalta onneksi maltillisesti.

Esimerkiksi Oulun Luistinseurassa harjoitusvuoroista on huutava pula ja joukkueet pullistelevat pelaajia. OLS ei ole ongelmansa kanssa yksin.

– Emme pysty niitä (pelaajia) määräänsä enempää ottamaan. Osa joukkueista on täynnä. Meilläkin taistellaan sen kanssa, että mistä löydämme harjoitusvuoroja tarpeeksi, selventää OLS:n salibandyn lajivastaava Jani Lipsanen.

– Valmentajien ja vetäjien löytäminen on oma haasteensa, mutta se on onnistuttu toistaiseksi ratkaisemaan suhteellisen hyvin. Suurin ongelma on tällä hetkellä tilapuoli.

Salibandyliiton toiminnanjohtajan mukaan liitto pyrkii tekemään kaikkensa, etteivät seurat jäisi haasteiden kanssa ilman tukea.

– Meillä on liitossa irrotettu henkilöresursseja siihen, että autamme seuroja ja edistämme olosuhdeasioita. Toki toivomme, että kunnat ja valtiovalta ottaisi entistä paremmin huomioon tosi suuren ja kasvavan lajin tarpeet, kun päätöksiä tehdään, sanoo Lampinen.

Salibandyliitossa suurimmat visiot on siis nakutettu 10 vuoden päähän, eikä tavoitteissa ole säästelty. Juuri nyt Suomi on maailman ykkönen miesten puolella, mutta se ei riitä.

– Haluamme, että suomalaiset pelaaja ja seurat ovat maailman parhaita. Meillä on maailman paras salibandyliiga, eivätkä meidän pelaajat lähde muihin sarjoihin vaan pelaavat täällä.

– Myös meidän toiminnan pitää olla maailman parhaalla tasolla, kun puhutaan pelaajakehitysjärjestelmästä. Tämä koskee kaikkia tasoja – tyttöjä, poikia, miehiä sekä naisia, linjaa toiminnanjohtaja Lampinen.

Suosittelemme

Tuoreimmat