Suora

  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Mäkisen johtama Toyota joutuu opettelemaan uudet testipykälät – valtava testialue rajataan 10 kilometrin sisälle

Tommi Mäkisen mukaan Toyotalla riittää hyvää testitietä Keski-Suomessa. Tallin kotikenttäedusta on riittänyt puhetta rallin MM-sarjassa.

ralliautoilu
Jari-Matti Latvala pöllyttää soraa Jyväskylässä.
Tomi Hänninen

Toyotan talli joutuu totuttelemaan uusiin testaussääntöihin, kun Kansainvälinen autoliitto FIA julkisti keskiviikkona tulevan kauden säännöt.

Autojen testaaminen muuttuu niin, että tallien pysyvää testialuetta rajoitetaan.

Toyota on päässyt aiemmin testaamaan rajattomasti kotikaupunkinsa eli Jyväskylän teillä. Asian on uskottu hiertävän muita talleja.

Nyt testialue on rajoitettu halkaisijaltaan 10 kilometrin alueelle.

– Jyväskylän alue oli meillä isompi, mutta ei se vaikuta millään muotoa. Ehkä toiset tiimit ajattelevat, että olemme käyttäneet sitä, mutta emme sitä ole hyödyntäneet, tallipäällikkö Tommi Mäkinen sanoo.

– Meidän tuotekehityksemme ja testaamisemme on tehty lähinnä Euroopassa. Emme ole vain kerenneet ajamaan Suomessa.

Sen Mäkinen myöntää, että testikilometrit Keski-Suomessa ovat näkyneet Suomen ja Ruotsin osakilpailuissa.

– Meidän auto on syntynyt Suomessa ja sillä on täällä ajettu. Se näkyy siinä, että Jyväskylässä menee kovaa, mutta niin kuin viime syksynäkin nähtiin, niin Östberg meni Citroenilla erittäin kovaa, Mäkinen muistuttaa.

Tallipomo toppuuttelee puheita siitä, että uudistus jotenkin vaikuttaisi Toyotan mahdollisuuksiin. Viime kaudella tallin kuskit olivat MM-sarjassa kolmantena, neljäntenä ja viidentenä. Merkkimestaruuden talli vei 27 pisteen erolla Hyundaihin.

– Kyllä meillä ihan hyvä testauspaikka on tuossa Keski-Suomessa silläkin (uusien sääntöjen mukaisella) alueella. Ei oikeastaan isoja vaikutuksia, Mäkinen kuittaa.

– Työtä on jo tehty ja se vähän heijastuukin. Siitä meidän on helppo jatkaa. Ei testaaminen lopu missään tapauksessa, mutta vähän tietysti katsotaan tarkemmin, mitä tehdään.

Toinen testaamisen sääntöuudistus rajoittaa testipäivät entisestä 55 päivästä 42:een. Mäkisen mukaan ainoa vaikutus on kustannusten rajoittaminen.

– Minä en näe sillä sääntömuutoksella muuta merkitystä kuin että kaikki tiimit pudottavat 55 päivää 42 päivään ja pienennetään ulkomaan testipäiviä. Siitä tulevat kaikista suurimmat kustannukset.

Lue myös:

MM-ralli palaa Ylelle pitkällä sopimuksella

Tommi Mäkisellä ja Toyotan pääjohtajalla hervotonta mestarusjuhlintaa Australiassa – Puuppolassa soitettiin samaan aikaan torvia säkkipimeässä

Tommi Mäkinen riehakkaissa tunnelmissa: "Loistava syksy meille"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat