Suora

 • Taitoluistelun MM: naisten vapaaohjelma
 • UP-dokkari: Kaikki vain faneja varten
 • Taitoluistelun MM, naisten vapaaohjelma
 • Elävä arkisto esittää
 • Taitoluistelun MM, jäätanssin rytmitanssi
 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Oslo, miesten pikakilpailu
 • Oslo, miesten pikakilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Jääkiekkokierros
 • March Madness: Cincinnati - Iowa 22.3.
 • Quebec, sprintit
 • March Madness: Colgate - Tennessee 22.3.
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.

Salibandylegendan paita nousee kattoon ennätysmäisen uran kunniaksi – "kapteenien kapteenin" Mikael Järven juhlailta on suuri kiitos pelikavereille ja puolisoille

Mikael Järven uraa kunnioitetaan ennen Eräviikinkien ottelua Oilersia vastaan perjantaina. Pelaaja itse toivoo, että tulevat polvet pitäisivät kiinni monipuolisuudesta.

salibandy
Mikael Järvi
Tomi Hänninen

Kun Mikael Järvi päätti mittavan salibandyuransa liki puolitoista vuotta sitten, kaksinkertainen maailmanmestari ja 10-kertainen Suomen mestari jätti kentät ilman suuria seremonioita.

Perjantaina SSV:n ja maajoukkueen legendan paita numerolla 82 nousee Eräviikinkien hallin kattoon Vantaan Myyrmäessä, ennen kuin joukkue kohtaa Oilersin Salibandyliigassa.

Samalla pelinumero poistuu Eräviikinkien pelaajien käytöstä.

41-vuotias Järvi täyttää kaikki mahdolliset lajilegendan kriteerit: hän on voittanut pääsarjapelaajista eniten mestaruuksia, on runkosarjan kaikkien aikojen neljänneksi tehokkain ja hallitsee pudotuspelitilastoja ylhäisessä yksinäisyydessään. Yhteensä Järvi keräsi 705 runkosarja- ja pudotuspeliottelussa muhkeat 998 tehopistettä.

Debyyttikaudellaan 1996–1997 ensimmäisen mestaruutensa VFT:n paidassa voittaneen Järven johtajaominaisuuksia on ylistetty vuosien varrella, ja hän oli nostamassa MM-pokaalia kapteenina vuosina 2008 ja 2010.

Järveä arvostaa suuresti koko salibandymaailma.

– Olen pelannut satojen pelaajien kanssa maajoukkueessa, mutta "Mikke" on mulle sellainen kapteenien kapteeni, esimerkin näyttäjä ja pahin jekuttajaäijä. Meillä oli monta vuotta maajoukkueessa sellainen rentous ja pilke silmäkulmassa, mutta samaan aikaan teimme 100-prosenttisesti töitä periksiantamattomasti Miken johdolla, toinen salibandylegenda Mika Kohonen kuvailee ystäväänsä.

Järven itsensä mukaan tilaisuuden tarkoituksena on kuitenkin henkilöpalvonnan sijaan kiittää niitä ihmisiä, jotka kulkivat "Metsurin" mukana 21 vuotta.

– Se on nimenomaan kiitos kanssapelaajille. Kaikkia en varmaan edes muistanut kutsua sinne, mutta ne, jotka löytyivät puhelimesta tallesta on yritetty saada kiinni, Järvi kertoo Yle Urheilulle.

Mikael Järvi päätti uransa LASBin paidassa.
Järvi päätti uransa LASBin paidassa kaudella 2016–2017.Salibandy.fi

Järvelle oli erityisen tärkeää kutsua mukaan myös pelaajien puolisot.

– Heidän ansiostaan unelmien tavoittelu on mahdollista. Jos he eivät olisi mukana tässä, perheen arki olisi täysin mahdotonta, Järvi muistuttaa.

– Olen itse todella kiitollinen omalle avopuolisolle Katrille, että hän on nämä vuodet mahdollistanut elämäni urheilijani. Hän on hoitanut perhe-elämää lasten kanssa ja joutunut luovimaan, jotta tämä olisi toiselle mahdollista.

"Kaikkea pitäisi touhottaa"

Järvi tekee tällä hetkellä töitä Eräviikinkien miesten edustusjoukkueen valmennusryhmässä. Aikanaan kapteeni rynnisti SSV:n dynastiassa, joka rohmusi viisi peräkkäistä mestaruutta ja valloitti vuosina 2009 ja 2011 myös seurajoukkueiden EFC-turnauksen.

Seuran kulttuuri ruokki menestystä.

– Haastoimme toisiamme taitavien, kovien jätkien kanssa, ja joka päivä harjoituksissa joutui antamaan parastaan. Keskinkertainen ei riittänyt, muuten tuli kovaa kyytiä.

Heti ensimmäisellä kaudellaan Eräviikinkien miesten joukkue pelasi superfinaalissa Classicia vastaan. Viime kaudella joukkue kuitenkin putosi puolivälierissä Indiansille.

– Vaatii oman aikansa, että nuoret kasvavat isoihin saappaisiin. Urheilussa vaaditaan kuitenkin paljon muuta kuin pelkkää urheilullisuutta. Mentaalipuoli pitää olla kunnossa, että ollaan valmiita pelimiehiä eikä maila ala täristä, kun on tiukka paikka, Järvi pohtii.

Mikael Järvi ja Petteri Nykky kesällä 2011.
Järvi kipparina ja Petteri Nykky valmentajana oli voittava yhdistelmä MM-kisoissa 2008 ja 2010.Salibandy.fi

Järvi eli lapsuuttaan ja nuoruuttaan lamavuosien varjossa. Hän kasvoi pelaajaksi aikana, jolloin valmentajan sana oli laki.

Nykyvalmentamisessa keskusteleminen on avainasemassa.

– Välillä tulee sellainen tunne, että pitäisi vähän itsekin miettiä. Ettei aina pidä kysyä, vaan oppia luovimaan ja ratkaisemaan haasteita itse ja joukkueen kesken, Järvi sanoo.

– En väitä, että keskustelevuus on huono asia. Silloin kehitytään myös yhteistyössä paremmin. Ennen vanhaan käsky tuli selkeästi ja sen mukaan toimittiin, vaikka ei välttämättä kokenut, että se oli hyvä asia.

Järvi yrittää painottaa nuorille myös monipuolisuuden merkitystä. Pelkkä salibandy ei hänen mielestään riitä tekemään kokonaisvaltaista pelaajaa.

– Meidän ikäluokalla ei ollut pleikkaa tai somea nuoruudessa, vaan aina urheileminen. Kuinka moni tästä ikäpolvesta on keskittynyt vain salibandyyn?

– Kaikkea pitäisi tehdä ja touhottaa. Se kehittää myös sitä päälajia, oli se salibandy tai joku muu.

Mikael Järvi.
Järvi kuului viime vuonna myös miesten maajoukkueen valmennusryhmään, mutta hän jäi pois ajankäytöllisten syiden vuoksi.Anssi Koskinen / Salibandy.fi

Osa toista puolikasta

Järven seremonia järjestetään Eräviikinkien logon alla, vaikka pelaaja itse on kantanut sitä vain kerran. Hyökkääjä pelasi alumniottelussa, eli virallisia pelejä ei ole.

– Se pala historiaa, joka SSV:n puolelta ja Kurren (Kurt Westerlund) puolelta on tullut Eräviikinkeihin, ei mihinkään sieltä häviä, Järvi muistuttaa.

– Kaksi isoa seuraa on yhdistetty ja nyt ruvetaan luomaan uutta historiaa. Molemmilta on tullut puolikas mukana ja minä olen sitä toista puolikasta.

Hallissa nähdään myös tuoreita maailmanmestareita, kun Jani Kukkola ja Lauri Kapanen palaavat takaisin sarjapeleihin. Kaksi kertaa Ruotsin finaalissa kukistanut Järvi seurasi Prahan loppuottelua poikansa D-junioripelin ohessa.

Järvi oli nostamassa pokaalia, kun Suomi teki historiaa ja voitti ensimmäisen MM-kultansa Tshekissä 10 vuotta sitten.

– Nautin siitä, että nämä kaverit, jotka siellä olivat vääntämässä, onnistuivat voittamaan jälleen kerran Prahassa ja pelasivat erittäin hienoa peliä, Järvi suitsuttaa.

– Laitoin kaikille tutuille kavereille viestiä ja onnittelut pelin jälkeen. Sen verran tuttuja veijareita siellä on edelleen pelaamassa. Aivan mahtavaa, kyllä siitä sanattomaksi meni, mutta sydäntä lämmitti.

Ruotsalaisille finaalitappio oli kova paikka. Etukäteen länsinaapurista huudeltiin revanssin perään ja Suomen veikattiin jopa asiantuntija-arvioissa jäävän loppuottelun ulkopuolelle.

Järveä kriitikkojen vaientaminen lämmitti erityisesti.

– Varsinkin Ruotsia vastaan se tuntui hyvältä, sillä siellä on paukuteltu henkseleitä ja arvosteltu. Se on hyvä näpäytys.

Lue myös:

Lama-ajan lapsen tie köyhyydestä huippu-urheilijaksi – ”Aina ei saisi ajaa vain omia etuja”

Mikael Järvi teki salibandyhistoriaa

"Salibandymiehillä oli selkeä suunnitelma" – lue viisi pointtia, miksi Suomi juhlii maailmanmestaruutta

Rakkaus, joka saa yli 40-vuotiaan legendan yhä innostumaan pihapeleistä – maailmanennätyksen tekevä Mika Kohonen paljastaa hetken, jolloin äänet pään sisällä huusivat: "Mun ei enää kuuluisi olla täällä"

Suosittelemme

Tuoreimmat