Suora

  • Akrobatiavoimistelun SM
  • Yleisurheilun Kultainen keihäs
  • Jalkapallon Saksan cup, loppuottelu RB Leipzig - Bayern München
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Pölhö seurajohtaminen vei viimeisetkin maalintekijät Ahon ja Teräväisen viereltä

Carolinan maalinteko-ongelmat ovat sen itsensä aiheuttamia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

urheilu
Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen
Sebastian Aho, Teuvo TeräväinenAOP

Carolina Hurricanes on tehnyt kymmenen maalia seitsemään edelliseen otteluun. Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen edustama Carolina on tehnyt vähiten maaleja kaikista joukkueista kolmen edellisviikon aikana, vaikka laukauksista yli 52 prosenttia on kirjattu joukkueen nimiin.

Carolina on vienyt vaaralliset maalipaikat nimiinsä edellisessä seitsemässä ottelussa lähes 54 prosenttisesti. Noteeraus riittää kaikkien joukkueiden listauksessa kymmenen joukkoon.

Maalipaikoilla tai laukausten määrällä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos laukaisuprosentti (4,48) on koko NHL:n heikoin.

Maalintekovaikeudet ovat Carolinan tarina niin lyhyessä kuin pitkässäkin juoksussa. Se on rummuttanut kahden edellisvuoden aikana hirvittävät määrät laukauksia kohti vastustajan maalia, mutta punalamppu palaa harvemmin kuin kenellekään muulla. Hurricanes on kirjannut kaikista laukauksista tämän ja edelliskauden aikana nimiinsä yli 55 prosenttia.

Lukema on täysin omassa sarjassaan NHL:ssä.

Laukaisuprosentti kahden edellisvuoden ajalta on kuitenkin masentava 7,60 – heikoin koko NHL:ssä. Eikä tässä itse asiassa ole mitään uutta. ’Canesin laukaisutehot 2010-luvulta (8,1) ovat nekin liigan heikoimmat.

Skinnerin kauppaamista vaikea ymmärtää

Erityisen mielenkiintoisen seuran nykytilasta tekee seurajohdon ratkaisut menneenä kesänä. Tuore GM Don Waddell oli varmasti tietoinen maalinteko-ongelmista, mutta ei epäröinyt kaupata kahta joukkueen kuudesta parhaasta maalintekijästä. Lähteä saivat 24 osuman Jeff Skinner sekä 16 maalin Elias Lindholm.

Lindholmin kauppaamisen voi vielä jotenkin ymmärtää, sillä paikallaan pitkään polkenut ruotsalaislupaus ei ollut menossa Raleighissa yhtään mihinkään.

Skinnerin kauppaamista on kuitenkaan vaikea ymmärtää. Vasta 26-vuotias Skinner on tehnyt 2010-luvulla 225 maalia, vain 18 vähemmän kuin Sidney Crosby. Tai 25 vähemmän kuin toinen supertähti Patrick Kane. Vaikka kanadalaislaituri ei onnistunut menneellä kaudella parhaimmalla mahdollisella tavalla, pois kauppaaminen oli vähintäänkin erikoinen ratkaisu.

Etenkin, kun Carolina ei saanut vastalahjaksi käytännössä mitään.

Buffalo-GM Jason Botterill juoksi nauraen pankkiin tehdyn pelaajakaupan jälkeen. Sabres sai riveihinsä laadukkaan maalintekijän joutumatta luopumaan yhdestäkään rosteripelaajasta tai tulevaisuuden lupauksestaan. Buffalon Carolinaan lähettämä Cliff Pu, 20, ei ollut erityinen pelaaja edes junioreissa.

Pu’n lisäksi Botterill, jolla on hallussaan useita ykköskierroksen varausvuoroja, huijasi Waddellin tyytymään kakkos-, kolmos- ja kuutoskierroksen varausvuoroihin. Jos Buffalo onnistuu paremmin, kakkoskierroksen vuoro ei ole edes alkupäästä.

Buffalo 8, Carolina 0

Eeppinen päätös saagalle saatiin menneellä viikolla, kun omistaja Tom Dundon ilmoitti julkisesti ilmeenkään värähtämättä seuran etsivän pelaajamarkkinoilta maalintekijää.

Eilisen sää on aina helpompi kertoa kuin huomisen. Silti on vaikea ymmärtää, mistä Dundon ja Waddell meinasivat saada Skinnerin ja Lindholmin iskemät 40 osumaa. Calgarysta tullut Michael Ferland johtaa Carolinan maalipörssiä yhdellätoista maalillaan juuri nyt, mutta tuskin kukaan budjetoi voimahyökkääjälle yli kahtakymmentä osumaa.

Nuori Andrei Svechnikov saattaa olla vastaus ongelmiin jossakin vaiheessa, mutta ei vielä.

Miten realistista oli odottaa pelintekijänä ennemminkin tunnetun Teuvo Teräväisen yltävän uudelleen 23 osumaan? Tai 37-vuotiaan Justin Williamsin kuuteentoista osumaan? Kuusitoista kertaa menneellä kaudella osunut Brock McGinn on onnistunut kuluvalla kaudella toistaiseksi kahdesti ja niin edelleen.

Sebastian Ahon lisäksi yhdeltäkään Canes-pelaajalta ei voi odottaa 30 osumaa.

Itse asiassa joukkueen nykypelaajista ainoastaan Justin Williams on tehnyt yhden kauden aikana kolmekymmentä osumaa. Kanukkilaituri teki 33 maalia edellisen kerran kaudella 2006-07 – siis kaksitoista vuotta sitten.

Seurajohto suoraan sanoen ryösti oman joukkueensa.

Juuri, kun maalimäärät ovat NHL:ssä erittäin jyrkässä kasvussa, seura kauppaa Jeff Skinnerin kaltaisen fantastisen luistelijan ja laadukkaan viimeistelijän. Pelaajan, joka vastaa nykypelin vaatimuksiin vaikeasta viime kaudesta huolimatta erinomaisesti. Seurajohto jätti joukkueen tylysti tyhjän päälle.

Tulos on kaikkien nähtävillä: joukkueen maalipörssin kolmen kärjestä löytyvät nimet Michael Ferland ja Jordan Martinook.

Kyse ei siis ole Raleighissa ketsuppipulloilmiöstä, kyse on puhtaasti maalinteko-osaamisen puutteesta.

Hurricanes-johto ei kesällä selvästikään ymmärtänyt, miten vaikeaa NHL:ssä on löytää laadukkaita maalintekijöitä. Mikään muu ei selitä Jeff Skinnerin kauppaamista. Toki se voi nyt yrittää paikata virheensä esimerkiksi soittelemalla St. Louisiin, Bluesissa kun on kuulemma kaikki kaupan.

Josko Vladimir Tarasenko irtoaisi yhdellä b-tason lupauksella ja parilla nuhruisella varausvuorolla.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat