Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu

Suomalainen huippulupaus teki itsensä tunnetuksi jopa Norjan supertähdille, mutta valtava huomio oli käydä liian suureksi – nyt Eveliina Piipon paineita vähentää talven ihmemaa: "Ei täällä oikein osaa olla totinen"

Eveliina Piippo myöntää, että Beitostölenin odottamattoman hyvästä viestisuorituksesta tuli stressiä. Se ei ollut Piipon mukaan silti edes täydellistä hiihtoa.

hiihto
Eveliina Piippo
Eveliina Piippo on ollut sunnuntain jälkeen kovassa pyörityksessä.Jarno Kuusinen / AOP

20-vuotias maastohiihtäjä Eveliina Piippo säväytti viime viikonloppuna Beitostölenin maailmancup-viestissä. Piippo toi Suomen maaliin ankkuriosuudella kolmantena. Jopa kakkossijaan oli mahdollisuudet. Tätä ei moni odottanut, vaikka Piiposta on puhuttu jo pitkään suurena lupauksena. Norjalaiset tähdet Therese Johaug ja Ragnhild Haga eivät tunnistaneet huippuvedon tehnyttä Suomen nuorta ankkuria.

Piippo kertoo nyt Davosin maailmancupin kynnyksellä, että kaiken huomion ja kohinan unohtaminen on vaatinut paljon työtä pääkopalle.

– Lähdin heti sen viestin jälkeen luomaan paineita itselleni ja analysoimaan sitä suoritusta. Siinä oli niin paljon parannettavaa. Se on kasvattanut nälkää tähän viikonloppuun, Piippo kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Davosin kisalatu kiertelee vuorten välissä kaunissa talvimaisemissa.
Davosin kisalatu kiertelee vuorten välissä kaunissa talvimaisemassa.Kristiina Kekäläinen/Yle

Paineiden käsittelyä on kuitenkin helpottanut siirtyminen Davosiin, joka on tällä hetkellä todellinen talven ihmemaa. Vielä Suomen kisoissa oli aika pimeää, mutta Beitostölenissä oli viime viikonloppuna jo kunnolla lunta. Nyt Davosissa on entistä täydellisemmät kelit maastohiihtokisalle.

– Luulisin, että olen pystynyt käsittelemään Beitostölenin aika hyvin. Tämä Davos on paikkana niin mahtava. Ei täällä oikein osaa olla totinen ja stressaantunut, kun pääsee tuollaisiin olosuhteisiin hiihtämään. Kisalatukin on varmaan kaunein, minkä olen ikinä kiertänyt, Piippo kertoo.

Nuori hiihtolupaus on myös pyrkinyt tarkoituksellisesti hakemaan olosuhteista ja talviurheilijan unelmasta myönteistä vaikutusta.

– Olen ihan tietoisesti keskittynyt siihen, että olen kiitollinen päästessäni näissä olosuhteissa nyt hiihtämään ja kisaamaan, Piippo sanoo.

"Teki mieli laittaa sormet silmien päälle"

Davosissa Piippo kisaa sunnuntaina 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Hän lähtee parantamaan asioita, joita näki jälkeenpäin videolta pikakelauksella vedostaan. Se ei ollut Piipon mielestä lähellekään täydellinen.

– Teki mieli laittaa sormet silmien päälle, miten otin niitä kurveja. Lauantain 15 kilometrin kisa oli teknisesti paljon ehjempi. Viestissä huomasi, että oli pientä hermostuneisuutta koko kisan ajan. Vähän pääsi jännitys näkymään tekemisessä, Piippo kuvailee.

– Hiihtovauhtikaan ei ollut mikään maaginen, kun katsoi osuusaikoja. Toivon, että pystyn nostamaan tasoa tässä talven aikana ihan tuloslistallakin. Sijoitukset lähtisivät kohenemaan.

Eveliina Piippo
Katso huippuhetket Beitostölenin viestistä!

Sijoitus 20 parhaan joukkoon haussa

On jo aiemmin ehditty povata, että Davosin ladut sopivat Piipolle. Tamperelaislähtöinen nuori hiihtäjä sanookin, että rataa ei voi tänä viikonloppuna syyttää, jos menestystä ei tule. Rovaniemelle kesällä muuttanut kestävyysurheilulahjakkuus toivoisi vielä kovaa lumipyryä sunnuntaille.

Eveliina Piippo
Tomi Hänninen

– Että ei pääsisi yhtään mihinkään sillä suksella. Sitten se muistuttaisi jo melkein kolmenkympin kisaa, Piippo heittää.

Piippo kertoo myös, että Beitostölenin onnistumisesta tullut paine on myös tämän loppuviikon aikana helpottanut. Keskittyminen omaan tekemiseen on palannut uuden kisaviikonlopun kynnyksellä.

Ennen viestiä Piippo oli 15 kilometrin vapaan kisassa Beitostölenissä 22:s.

Millaiseen suoritukseen olisit itse tyytyväinen Davosissa?

– Sellaiseen, että pystyisin makaamaan maalissa kaikkeensa antaneena. Tietäen, että jokainen kurvi, ylämäki ja vauhdit jokaiseen laskuun tuli otettua suunnitellusti. Silloin ei voi olla pettynyt. Tietysti lisäisi tyytyväisyyttä, jos tulos alkaisi ykkösellä, eikä kakkosella. Jos siis kahdenkymmenen parhaan joukkoon pääsisi, Piippo toteaa.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue lisää:

Hiihdon suurlupaus tasapainoilee riskirajoilla – Eveliina Piipon kovapäinen temppu vakuutti asiantuntija Jauhojärven

Norjalaiset hiihtotähdet eivät tunnistaneet Suomen 20-vuotiasta ankkuria palkintojenjaossa – ”Luulen, että nyt norjalaiset tietävät, kuka olen”

Viestinaisten 20-vuotiaan ankkurin superhiihto antoi joukkueen 40-vuotiaalle konkarille kylmiä väreitä – "Aivan mieletön veto"

Suomi hienosti kolmas naisten dramaattisessa hiihtoviestissä – "Nyt siinä oli sellaista tietynlaista terävyyttä"

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat